15.2.11

ΦΡΕΝΤ ΚΑΡΓΚΕΡ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΚΕΪ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Ενας ωραίος (γκέι) τύπος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Τα Νέα, 15/2/2011)
Ο πρώτος δηλωµένος γκέι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο στην αµερικανική ιστορία είναι Ρεπουµπλικανός! Ο 61χρονος Φρεντ Κάργκερ φοράει στο πέτο του ένα σήµα που συνδυάζει την αστερόεσσα µε το ουράνιο τόξο του κινήµατος για τα δικαιώµατα των οµοφυλόφιλων. Και δεν µοιάζει µε τους περισσότερους γκέι Ρεπουµπλικανούς που εµφανίζονται στα τοκ σόου της αµερικανικής TV, δεν «ξεπουλάει» τα δικαιώµατα των γκέι για να κερδίσει τις ψήφους των συντηρητικών, δεν υποστηρίζει πως το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα θεωρεί ευπρόσδεκτους τους γκέι. ∆ηλώνει απλώς παρών, οµοφυλόφιλος και υπερήφανος γι’ αυτό, έτοιµος να αγωνιστεί. «Είµαι µαχητής, προσπαθώ να αλλάξω το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα και να το ανοίξω σε όλους» λέει στον ανταποκριτή του βρετανικού «Οµπζέρβερ» στη Νέα Υόρκη. «Θα ήταν ηλίθιο να εγκαταλείψουν όλοι οι γκέι το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα και να πάνε στους ∆ηµοκρατικούς. Πιστεύω πως η οµοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να είναι µικρότερη και πιστεύω στην προσωπική ευθύνη, όπως ο ήρωάςµου, ο Ρόναλντ Ρήγκαν».
Ουδείς αµφιβάλλει για τα ρεπουµπλικανικά διαπιστευτήρια του Κάργκερ. Πέρασε τη ζωή του δουλεύοντας για την υπόθεση του κόµµατος ως ένας από τους κορυφαίους διαµορφωτές της στρατηγικής του. Οπως ο Καρλ Ρόουβ, υπήρξε κι αυτός µαθητής του Λη Ατγουότερ, του λεγόµενου «πατέρα της δεξιάς λασπολογίας»στις ΗΠΑ. Πράγµατι ο Κάργκερ είχε διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στη δηµοσιοποίησητης υπόθεσης «Ουίλι Χόρτον» που κατέστρεψε το 1988 τον προεδρικό υποψήφιο των ∆ηµοκρατικών Μάικλ ∆ουκάκη. Ο Ουίλι Χόρτον ήταν ένας κατάδικος για φόνο στη Μασαχουσέτη, ο οποίος έβγαινε τα Σαββατοκύριακα από τη φυλακή στο πλαίσιο ενός προγράµµατος που είχε υποστηρίξει ο ∆ουκάκης, και στις «άδειές» του αυτές διέπραξε ένοπλη ληστεία, επίθεση και βιασµό. Ο Κάργκερ περιόδευσε ανά τη χώρα µαζί µε συγγενείς θυµάτων του Χόρτον, πλήττοντας θανάσιµα τη δηµόσια εικόνα του ∆ουκάκη. Και λέει πως δεν µετανιώνει στο παραµικρό.
Ο Κάργκερ εργάζεται ήδη για την προώθηση της υποψηφιότητάς του στην Αϊόβα και το Νιου Χαµσάιρ. ∆ιαφηµίζει ήδη τηλεοπτικά την υποψηφιότητά του, έχει προσελκύσει εθελοντές, έχει προσλάβει προσωπικό για την εκστρατεία του. Ωστόσο πολλοί αµφιβάλλουν για τις πιθανότητές του να κερδίσει το χρίσµα των Ρεπουµπλικανών απέναντι σε αντιπάλους που είναι πολύ πιογνωστοί από αυτόν και ετεροφυλόφιλοι… Ο ίδιος προβάλλει το γεγονός ότι είναι σχεδόν άγνωστος – «Ποιος Φρεντ;» είναι το σύνθηµα της εκστρατείας του και το έχει τυπώσει σε µπλουζάκια, κονκάρδες και φρίσµπι – και η στρατηγική του έχει ως αποτέλεσµα µια θετική κάλυψη από τον Τύπο. Η «Ουάσιγκτον Ποστ», που πρόσκειται στους ∆ηµοκρατικούς, του αφιέρωσε ένα πορτρέτο στο οποίο τον χαρακτηρίζει «ωραίο τύπο». Ο Κάργκερ ξέρει πως είναι δύσκολο να κερδίσει το προεδρικό χρίσµα, όµως ξέρει επίσης ότι είναι δυνατόν να συµµετάσχει στα τηλεοπτικά «ντιµπέιτ» και να προωθήσει τα δικαιώµατατων γκέι σ’ ένα κόµµα που συνήθως αρκείται να τα απορρίπτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: