25.11.10

JUST KIDS

Βραβείο για το βιβλίο της Patty Smith
Ναυτεμπορική, 19/11/2010
Η τραγουδίστρια και ποιήτρια Patty Smith βραβεύτηκε με το National Book Award για το βιβλίο που έγραψε, βασισμένο στις αναμνήσεις της κοινής ζωής της με τον φωτογράφο Robert Mapplethorpe.
Το βιβλίο της Smith ονομάζεται «Just Kids» και αφηγείται το πως γνωρίστηκε με τον γνωστό φωτογράφο τη δεκαετία του '60 και πως από συγκάτοικοι κατέληξαν ζευγάρι. Όλα αυτά με φόντο τη μουσική σκηνή του Μεγάλου Μήλου και αναφορές στους καλλιτέχνες που επηρέασαν εκείνη την εποχή, όπως ο Andy Warhol.
Παρότι χώρισαν και αργότερα ο Mapplethorpe αποκάλυψε την ομοφυλοφιλία του, παραμείναν καλοί φίλοι και ο Mapplethorpe μάλιστα, φωτογράφισε τη Smith για το εξώφυλλο του ντεμπούτου της album, «Horses». Ο φωτογράφος πέθανε το 1989 από AIDS.
Το βιβλίο ήταν μια υπόσχεση της Smith στον αγαπημένο της φίλο. Για τη συγγραφή του ανέτρεξε σε παλιά της ημερολόγια και γράμματα, για να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα τα συναισθήματα που είχε τότε.
Η Smith έλαβε το βραβείο της στην τελετή που έγινε τη Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη και δήλωσε ότι αγαπούσε τα βιβλία όλη της ζωή, όταν παρέλαβε το βραβείο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: