24.11.10

ΕΛΛΑΔΑ: ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ AIDS - ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΦΙΛΗΣ

Μείωση ενημέρωσης, αύξηση ΑΙDS
Ανησυχούν οι επιστήμονες και για την «ολική επαναφορά» της σύφιλης

(Το Βήμα, 24/11/2010)
Ανοδική πορεία παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα ΑΙDS και σύφιλης. Η αρνητική αυτή εικόνα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το ΑΙDS αποδίδεται από τους επιστήμονες στη μείωση των προγραμμάτων ενημέρωσης, ενώ για τη σύφιλη «ευθύνεται» η ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών.
Οπως κατήγγειλαν χθες οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑΙDS εφέτος γεννήθηκαν στην Ελλάδα δύο βρέφη τα οποία μολύνθηκαν με τον ιό από τη μητέρα τους κατά την κύηση. Οπως είπαν, αρκετές γυναίκες- στην πλειονότητά τους αλλοδαπές- πηγαίνουν να γεννήσουν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε προγενετικό έλεγχο. «Δυστυχώς φαίνεται ότι ορισμένοι γυναικολόγοι το παραβλέπουν, γι΄ αυτό και σχεδιάζουμε εκστρατεία ενημέρωσής τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας και διευθυντής του Α΄ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων του Κρατικού Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς κ. Π. Γαργαλιάνος. Μέχρι σήμερα, είπε, 80 παιδιά έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα και πολλά απ΄ αυτά είναι πολυμεταγγιζόμενα.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι τον επόμενο χρόνο αναμένονται δύο νέα φάρμακα: το ένα αφορά συνδυασμό τεσσάρων αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ένα δισκίο και το άλλο ένα δεύτερης γενιάς νουκλεοσιδικό αναστολέα της αντίστροφης μεταγραφάσης. Για τη χορήγηση γενόσημων φαρμάκων δεν είναι αρνητικοί, αρκεί να είναι σίγουρη η αποτελεσματικότητά τους. Σε ό,τι αφορά τη σύφιλη ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Α.Κατσάμπας έδωσε στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία δεκαετία.

****


Χάπι προλαμβάνει τη μόλυνση με ΑΙDS
(Το Βήμα, 24/11/2010)
Ενα χάπι για την πρόληψη του ΑΙDS έχει ήδη δοκιμαστεί σε ομοφυλόφιλους άνδρες με καλά αποτελέσματα
Ενα χάπι για την πρόληψη του ΑΙDS έχει ήδη δοκιμαστεί σε ομοφυλόφιλους άνδρες με καλά αποτελέσματα ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ. Μια σημαντική νίκη στη συνεχιζόμενη μάχη ενάντια στο ΑΙDS έκαναν οι επιστήμονες. Οπως δείχνει μια νέα διεθνής μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τις Μολυσματικές Νόσους των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ένα χάπι που χορηγείται ήδη για τη θεραπεία της μόλυνσης με τον ιό ΗΙV μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο όπλο και σε ό,τι αφορά την πρόληψη της μόλυνσης ομοφυλόφιλων ανδρών με τον ιό. Στη μελέτη συμμετείχαν 2.500 άνδρες από διαφορετικές χώρες και, όπως φάνηκε, η λήψη ημερησίων δόσεων του φαρμάκου Τruvada μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης με ΗΙV κατά 44% όταν συνδυάστηκε με χρήση προφυλακτικού, συμβουλευτικής και άλλων προληπτικών μέτρων. Στη μελέτη που δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της επιθεώρησης «Νew Εngland Journal of Μedicine» αναφέρεται μάλιστα ότι οι άνδρες που λάμβαναν το χάπι τους πιο «ευλαβικά» παρουσίασαν μείωση του κινδύνου μόλυνσης ως και κατά 73%. Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν εμφανίστηκαν σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη της θεραπείας εκτός από ναυτία σε λίγες περιπτώσεις.

* Η επιδημία του ΗΙV βρίσκεται σε ύφεση, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Οπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού, πέρυσι κατεγράφησαν 2,6 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό, ποσοστό που είναι 20% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 1999, οπότε η επιδημία βρισκόταν στη μεγαλύτερη έξαρσή της. Παράλληλα το 2009 1,8 εκατομμύρια άτομα πέθαναν από αίτια που σχετίζονται με το ΑΙDS σε σύγκριση με 2,1 εκατομμύρια το 2004. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την ύφεση φαίνεται να παίζει η ευρεία διάδοση των αντιρετροϊκών θεραπειών καθώς το 2004 μόλις 700.000 άτομα λάμβαναν αυτές τις θεραπείες ενώ το 2009 ο αριθμός τους ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: