11.11.10

ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΟ AIDS

Εντόπισαν πρωτεΐνη που παρέχει ανοσία στο AIDS
Σημαντικές ελπίδες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού HIV δημιουργούν στη διεθνή ιατρική κοινότητα τα ευρήματα ομάδας επιστημόνων στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για τον εντοπισμό και την απομόνωση μιας πρωτεΐνης που φέρεται να παρέχει σε μια μικρή ομάδα ασθενών «φυσική ανοσία» έναντι του επιθετικού ιού.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», οι ερευνητές κατάφεραν κατά πάσα πιθανότητα να λύσουν ένα «ιατρικό μυστήριο» που ταλαιπωρεί τους ιατρούς τα τελευταία 20 χρόνια ανοίγοντας τον δρόμο στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων-φαρμάκων για την αντιμετώπιση του AIDS.
Oι γιατροί γνωρίζουν εδώ και περίπου 20 χρόνια ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων -ίσως γύρω στους 300- που παρότι έχουν μολυνθεί από τον ιό, τον εμποδίζουν να πολλαπλασιαστεί στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι καταφέρνουν να πολεμήσουν με τέτοια αποτελεσματικότητα τον ιό που αυτός δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός ούτε από ιατρικές εξετάσεις.
Για να εντοπίσει τις γενετικές διαφορές που μπορεί να συμβάλουν σε αυτή τη σπάνια μορφή ανοσίας, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη δρ Φλορένσια Περέιρα του Ινστιτούτου Ρέιγκον της Μασαχουσέτης μελέτησε 3.500 περιπτώσεις ατόμων από διάφορες κλινικές σε όλο τον κόσμο.
Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες παραδέχονται ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα και να προχωρήσουν πιθανώς στην ανάπτυξη κάποιου εμβολίου, τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύτηκε χθες, τους επιτρέπουν να εμφανίζονται αισιόδοξοι.
Μ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ (Έθνος, 5/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: