16.10.10

ΜΟΥΡΑΧΤΑΝ ΜΟΥΝΓΚΑΝ

Ο Μουρατχάν Μουνγκάν είναι ο γνωστότερος ίσως τούρκος συγγραφέας της νεότερης γενιάς.Στην Τουρκία η φήμη του ανταγωνίζεται αυτήν του νομπελίστα Ορχάν Παμούκ. Είναι ομοφυλόφιλος και μιλάει ανοιχτά για αυτό,χωρίς όμως να το συνδέει με το έργο του. Θεωρείται ιδιόμορφος συγγραφέας με προκλητική θεματολογία στα βιβλία του όπου θέλει να δοκιμάζει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινωνίας. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955,αλλά μεγάλωσε στην πόλη Μαρντίν,κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ο ίδιος έχει αραβοκουρδική καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του. Η οικογένειά του έχει σεβαστό ιστορικό παρελθόν,με ρίζες που φτάνουν στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,πράγμα που αξιοποιεί και στο έργο του: αυτήν την πολυεθνική και πολυγλωσσική κληρονομιά της γενέθλιας επικράτειας. Σπούδασε Θεατρολογία στη Σχολή Γλωσσολογίας-Ιστορίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Αγκυρας. Εργάστηκε επί χρόνια στο Κρατικό Θέατρο της Αγκυρας και στο Δημοτικό Θέατρο της Κωνσταντινούπολης.Εχει γράψει ποίηση,διηγήματα,μυθιστορήματα,σενάρια αλλά και τραγούδια για ποπ τραγουδιστές όπως ο Νουκχμέτ Ντουρού.
Οι καλλιτεχνικές απαρχές του Μουνγκάν,ωστόσο,είναι θεατρικές. Εχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα που τον καθιέρωσαν και ως δραματουργό. Τα έργα «Μαχμούτ και Γεζιντά» (1980) και τα «Συλλυπητήρια» (1982) αποτελούν σταθμούς στο σύγχρονο τουρκικό θέατρο. Αντλεί την έμπνευσή του από τους μύθους της τουρκικής κουλτούρας και τα ανατολίτικα παραμύθια,από παραδοσιακά τραγούδια και θρύλους Αράβων, Κούρδων και Αλεβιτών,που συνθέτουν τη «Μνήμη της Ανατολής»,κατά τον Μουνγκάν. Είναι το υλικό που χρησιμοποιεί στις ιστορίες του- πράγμα που ίσως να δυσκολεύει τους δυτικούς αναγνώστες λιγότερο και από τη λυρική και πειραματική πρόζα με την οποία δημιουργεί τους διχασμένους συνήθως ήρωές του.

*Κυκλοφορούν έξι βιβλία του συγγραφέα στα ελληνικά: «Οι τρεις καθρέφτες στα σαράντα δωμάτια» (2005),«Το τέλος της Πόλης» (2001),«Αλαλα παραμύθια» (2000), «Τσαντόρ» (2010) από τις εκδόσεις Καστανιώτη, «Σαράντα δωμάτια» (2003),«Τα ελάφια και οι κατάρες» (2004) από τις εκδόσεις Εξάντας,«Τ΄ αερικά του παρά» (2007) από τις εκδόσεις Scripta.

Δεν υπάρχουν σχόλια: