18.9.10

"KΑΛΠΑΖΕΙ" Η ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΥΣ 40ΡΗΔΕΣ

«Καλπάζει» η στυτική δυσλειτουργία στους 40άρηδες
Γιάννης Δεβετζόγλου (ygeia.tanea.gr, 20-7-2010)
Ένας στους δύο Έλληνες ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχει από στυτική δυσλειτουργία, ενώ περίπου το 10% όσων βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία εμφανίζει υπογονιμότητα.
«Οδηγοί ταξί και ελαιοχρωματιστές είναι δύο από τα πιο συχνά επαγγέλματα που εμφανίζουν υπογονιμότητα», εξηγεί η κυρία Ροξάνη Αγγελοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστολογίας - Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Στην πρώτη περίπτωση επαγγελματιών, η υπογονιμότητα οφείλεται στο ότι κάθονται για πολλές ώρες στην ίδια θέση και δημιουργείται αυξημένη θερμοκρασία στο όσχεο και τους όρχεις, που είναι αρνητικός παράγοντας. Στην δεύτερη περίπτωση, αιτία είναι η εισπνοή πτητικών αερίων που περιέχουν επικίνδυνα χημικά».
Η στυτική δυσλειτουργία, από την πλευρά της, αποτελεί μία προειδοποιητική νόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδίως όταν επέρχεται με αργό ρυθμό.
«Όταν κάποιος εμφανίσει σταδιακά στυτική δυσλειτουργία, θα πρέπει να ελέγξει το σάκχαρο και τη χοληστερόλη του», λέει ο κ. Χάρης Ασβέστης, πρόεδρος της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας. «Και αυτό, διότι οι ίδιοι παράγοντες που επηρεάζουν τα αγγεία της καρδιάς επηρεάζουν και τα αγγεία του πέους. Ωστόσο, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί σε τέτοιες περιπτώσεις προάγγελο καρδιοπάθειας και όχι ένδειξή της, και γι' αυτό δεν πρέπει να προκαλεί φόβο».
Αντιθέτως, «όταν εμφανίζεται αιφνίδια η στυτική δυσλειτουργία σημαίνει ότι είναι ψυχολογικής αιτιολογίας και όχι οργανικής», διευκρινίζει ο κ. Ασβέστης.
Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα ποιότητας ζωής και εάν παραμείνει χωρίς ειδική θεραπεία, είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω ντροπής, μπορεί να επιδεινωθεί ταχέως, οδηγώντας τελικά σε πλήρη ανικανότητα και ακολούθως σε υπογονιμότητα.
Τα θέματα αυτά είναι μερικά απ' όσα θα αναλυθούν και αναπτυχθούν στο πλαίσιο του 6ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανδρολογίας και του 9ου Πανελληνίου Ανδρολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 29 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: