25.9.10

ΚΑΝΤΕ ΤΟΥ ΜΑΓΙΑ!

Κατάληψη από δαίμονες και ξωτικά
Τριήμερο με θέμα τη μαγεία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας
Το Βήμα, 24/9/2010
Για ένα τριήμερο, από σήμερα και όλο το Σαββατοκύριακο, η χώρα θα ζει στον κόσμο της... μαγείας. Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά επιστρατεύονται και καταλαμβάνουν μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία θα είναι ανοικτά για το κοινό με γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Η μαγεία, μυστηριώδης και διαχρονική, διφορούμενη και περιθωριακή, επισήμως απορριπτέα αλλά πάντα παρούσα και ευπροσάρμοστη, προσφέρεται ως ένα ευχάριστο θέμα για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Βασικός στόχος του εορτασμού άλλωστε, στον οποίο η Ελλάδα μετέχει για 16η χρονιά, είναι η ενίσχυση της συνείδησης της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού. Σε 47 χώρους λοιπόν, θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια, μουσικές και παραμύθια προτείνουν έναν διαφορετικό και ευχάριστο τρόπο συνομιλίας με το παρελθόν και τα ίχνη του, από την αρχαιότητα ως και τον βυζαντινό κόσμο. Λόγια ακατάληπτα στους αδαείς ή στους αμύητους, επικλήσεις σε δυνάμεις και θεότητες σκοτεινές, άτομα (οι μάγοι) που βρίσκονται στο περιθώριο του κοινωνικού σώματος, μέσα αντιμετώπισης της μαγείας. Ολα αυτά μαζί και άλλα πολλά ανιχνεύονται στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος είναι η αναζήτηση της προέλευσης αυτού του φαινομένου και των αιτιών της διάρκειάς του μέσα στους αιώνες ως μια αυταπάτη του ανθρώπου ότι μπορεί να συμμετάσχει σε υπερφυσικές πηγές εξουσίας, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.

Πού θα «μαγευτείτε»
- Στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα μια έκθεση μιλάει για τους «Δεσμούς μαγείας», ο αρχαιολογικός χώρος του Φιλοπάππου αναδεικνύεται ως «το μεγαλύτερο κέντρο ξωτικών» με αφηγήσεις παραμυθιών και χοροθεατρικά δρώμενα.
- Στο Ναυτικό Μουσείο του Πειραιά θα γίνουν διηγήσεις με θέμα «Θεοί, δαιμόνια και μάγισσες της θάλασσας».
- Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται έκθεση με θέμα «Μαγεία και θρησκεία: θεοί, άγιοι και δαίμονες».
- Στη Ροτόντα (Ναός Αγ. Γεωργίου) της Θεσσαλονίκης θα προβληθούν «Οι μαγεμένες», ένα βίντεο με θέμα τον λαϊκό θρύλο για τα γλυπτά της στοάς των ειδώλων της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης και την αρπαγή τους.
- Στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί... μαγειρεύουν: «Μάγισσα μάγισσα, τι μαγειρεύεις;» είναι ο τίτλος των δημιουργικών εργαστηρίων.
- Στην Κέρκυρα, στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, παρουσιάζονται τα «Μαγικά πλάσματα της Ανατολής: Κινέζικος Δράκος».
- Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα παρουσιάζεται η έκθεση «Ευχές, κατάρες και μαγγανείες στη χριστιανική Μεσσηνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: