21.9.10

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ "ΠΡΩΙΝΟΥ" ΓΕΥΜΑΤΟΣ


Το «πρωινό» γεύμα πήρε το όνομά του από την ώρα της ημέρας μετά την έγερση από τον νυκτερινό ύπνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε τίποτα έως και για 12 ώρες μεταξύ του βραδινού τους γεύματος και του πρωινού της επόμενης ημέρας – και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα επίπεδα της ενέργειάς τους πέφτουν. Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι το πλέον σημαντικό διότι προμηθεύει το σώμα και τον εγκέφαλο με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία μετά τον βραδινό ύπνο.

Τα οφέλη του Πρωινού
Η κατανάλωση του πρωινού γεύματος ωφελεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό, με πολλούς τρόπους:
Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό λαμβάνουν περισσότερα βασικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για ένα υγιές σώμα και τρόπο ζωής.
Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό είναι γενικά πιο αδύνατοι από εκείνους που παραλείπουν το πρωινό τους.
Το πρωινό γεύμα συμβάλλει στην πνευματική εργασία – βελτιώνει τη συγκέντρωση.
Το τι επιλέγετε να συμπεριλάβετε στο πρωινό σας μπορεί να επηρεάσει την διάθεσή σας, την φυσική και πνευματική σας απόδοση, το βάρος σας, και την γενική υγεία σας ακόμη και σε βάθος χρόνου.

Οι επιπτώσεις της παράλειψης του πρωινού
Το να μην τρώτε πρωινό σημαίνει:
1. Λιγότερα από τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία
Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που θα λάβετε με το πρωινό σας δεν αναπληρώνονται με τα άλλα γεύματα της ημέρας.
2. Μειωμένος έλεγχος στην όρεξή σας
Το πρωινό βοηθά στην σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, το οποίο σάκχαρο ρυθμίζει την όρεξη και την ενέργεια. Οι άνθρωποι οι οποίοι τρώνε πρωινό έχουν μικρότερες πιθανότητες να αισθανθούν πείνα και να παραφάνε στην διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
3. Μεγαλύτερος Δείκτης Μάζας Σώματος
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες καταλήξουν υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι παιδιά και ενήλικες που τρώνε πρωινό έχουν ένα υγιές βάρος σε αντίθεση με όσους παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Αυτό το συμπέρασμα υποστηρίζεται από ανάλογα στοιχεία και στην Ευρώπη: μια έρευνα στη Γαλλία έδειξε ότι παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά τρώνε λιγότερο πρωινό και μεγαλύτερο δείπνο από τα αδύνατα παιδιά. Ταυτόχρονα, έρευνα που έχει διεξαχθεί στη Φινλανδία, μεταξύ δεκαεξάχρονων και των γονιών τους, έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού τόσο από τους νέους όσο και από τους ενήλικους, συσχετίστηκε με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Γενικά, όσοι τρώνε πρωινό έχουν την τάση να είναι πιο αδύνατοι και με χαμηλότερο ΔΜΣ από αυτούς που παραλείπουν το πρωινό τους.
4. Μειωμένες πνευματικές ικανότητες
Η παράλειψη του πρωινού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική όσον αφορά τα παιδιά, καθώς το πρωινό βοηθά στην βελτίωση της πνευματικής συγκέντρωσης στο σχολείο. Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό δεν επιδεικνύουν την ίδια αποτελεσματικότητα στην επιλογή της σημαντικής πληροφορίας στην επίλυση των προβλημάτων σε σύγκριση με αυτά που τρώνε πρωινό. Το πρωινό βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο τόσο σε μαθηματικά προβλήματα όσο και σε δημιουργικές εργασίες.

(seedip.gr)

Breakfast with Scot (2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: