10.9.10

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ: ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΛΛΑ...

Ομοφυλοφιλία στο γήπεδο: Υπάρχει, αλλά...
Βασίλης Τσίγκας (sport.gr, 8/9/2010)
Ενας στους τέσσερις βρετανούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, προπονητές και διαιτητές ξέρουν προσωπικά τουλάχιστον ένα ομοφυλόφιλο παίκτη, σύμφωνα με μια έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας από τους Ελις Κάσμορ και Τζέιμι Κλέλαντ. Την ίδια ώρα, από το μισό εκατομμύριο επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στον κόσμο, κανένας δεν έχει δηλώσει ανοιχτά τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.
O Κάσμορ, καθηγητής πολιτισμού, μίντια και αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Σταφορντσάιρ, τόνισε στο Reuters: "Από τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, προπονητές και διαιτητές, το 27% προσωπικά ξέρουν ομοφυλόφιλους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή, όμως κανένας από αυτούς (σ.σ. τους ποδοσφαιριστές) δεν έχει κάνει το βήμα να αποκαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα.
"Υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Κανένας από αυτούς δεν είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Φαίνεται ότι πίσω από αυτή τη μυστικότητα κρύβονται εμπορικές πιέσεις".
Αυτή η έρευνα εκδόθηκε την ίδια ώρα, που μια ερασιτεχνική ομάδα από τη Γαλλία αρνήθηκε να γράψει μέλος της έναν ομοφυλόφιλο ποδοσφαιριστή, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, ακόμα και από τη γαλλίδα υφυπουργό αθλητισμού, Ραμά Γιαντέ, η οποία ζήτησε να παρθούν μέτρα εναντίον της συγκεκριμένης ομάδας.
Σύμφωνα με την έρευνα, βασική αιτία της μυστικότητας είναι η πίεση που ασκείται στους ποδοσφαιριστές από τους ατζέντηδές και τις ομάδες τους, παρά ο φόβος για αντιδράσεις από τους φιλάθλους.
"Η ανοιχτή σεξουαλική ταυτότητα δεν έχει προκαλέσει προβλήματα σε καριέρες ηθοποιών, μουσικών, ακόμα και πολιτικών κι ένα μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων πιστεύει ότι δεν υπάρχει θέση για ομοφοβία στο ποδόσφαιρο", συμπλήρωσε ο Κλέλαντ, λέκτορας κοινωνιολογίας και πρώην ποδοσφαιριστής της Κόβεντρι.
Μόλις ένας ποδοσφαιριστής είχε δηλώσει ανοιχτά τη σεξουαλική του ταυτότητα, ο Τζάστιν Φασάνου, πρώην παίκτης των Νόριτς, Νότιγχαμ και Μάντσεστερ Σίτι, ο οποίος το 1998, σε ηλικία 37 ετών, έδωσε τέλος στη ζωή του, μη αντέχοντας τη ρατσιστική κακοποίηση στον επαγγελματικό του χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: