6.8.10

ΚΟΚΤΕΪΛ


ΚΟΚΤΕΙΛ
Της Ντένης Καλλιβωκά, (kathimerini.gr)
Από πού προέρχεται η λέξη κοκτέιλ; Ποιο ήταν το πρώτο κοκτέιλ και ποιοι οι πρώτοι πότες; Στην αρχαία Αίγυπτο ή στην αρχαία Ρώμη το αλκοόλ αναμιγνυόταν με μπαχάρια για την παρασκευή ιατρικών ελιξηρίων; Ή μήπως στο Μεξικό, όπου οι Αζτέκοι πραγματοποιούσαν μεθυστικά οινοπνευματώδη στις τελετές των θυσιών; Αλλά και ο Μεσαίωνας έχει πολλά να «ομολογήσει» για την ιστορία των κοκτέιλ, αφού αρκετά από τα βασικά ηδύποτα χρησιμοποιούνταν από τότε από τους φαρμακοποιούς και τους μοναχούς για τη συντήρηση ιατρικών βοτάνων. Αλλά δεν ήταν πριν από τον 18ο αιώνα που εμφανίστηκε το κοκτέιλ στη σημερινή του μορφή.
Cock ή tail;
Η λέξη cocktail πρωτοεμφανίστηκε σε αμερικάνικο λεξικό το 1803 και υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για την προέλευσή της. Κάποιοι λένε ότι την περίοδο της χαρτοπαιξίας στα ποταμόπλοια του Μισισιπή, οι μεγάλοι νικητές φορούσαν ένα κόκκινο φτερό πετεινού (cock) και καλούνταν να φτιάξουν ένα ποτό-μίγμα όλων των αλκοολούχων ποτών που υπήρχαν πίσω από το μπαρ, που σερβίρονταν σε ένα ποτήρι που έμοιαζε με κοκοράκι και ανακατευόταν με ένα κουτάλι που έμοιαζε με την ουρά (tail). Aλλοι ισχυρίζονται ότι την περίοδο μετά την Αμερικανική Eπανάσταση, μια ζωηρή πανδοχέας μαγείρευε κοτόπουλα και μετά το δείπνο κερνούσε ποτά στολισμένα με τα φτερά από τις ουρές τους, ενώ οι Γάλλοι φώναζαν «Vive la cock tail»!
Οι πιθανότερες όμως εκδοχές είναι λιγότερο εντυπωσιακές. O Γάλλος Antoine Peychaud, ο οποίος άνοιξε το φαρμακείο του στη Νέα Ορλεάνη το 1790, χρησιμοποιούσε για μεζούρα των φαρμάκων μια αυγουλιέρα, coquetier (στα Γαλλικά). Η πιθανότερη όμως προέλευση της λέξης cocktail είναι από τη γαλλική λέξη coquetel, που ήταν το όνομα ενός μίγματος κρασιών. Εικάζετε ότι ο στρατηγός Lafayette που συμμετείχε και στον αγώνα κατά των Εγγλέζων στην Αμερικανική Eπανάσταση έφερε τη λέξη στην Αμερική όταν έφτασε στη Φιλαδέλφεια το 1777.
Η νέα παγκόσμια τρέλα!
Στις αρχές του 1900 στα μπαρ των καλών ξενοδοχείων άρχισαν οι πρώτοι πειραματισμοί. Η καινούργια τρέλα εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη και το 1911 το Harry's New York Bar άνοιξε και στο Παρίσι, από τον Aμερικανό ιδιοκτήτη Harry MacElhone και αποτέλεσε το μέρος όπου αργότερα γεννήθηκαν αρκετά κλασικά κοκτέιλ, όπως το Bloody Mary. Τα περισσότερα cocktails δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, από θρυλικούς barmen που προσπαθούσαν να καλύψουν τη γεύση του φτηνού αλκοόλ με μίξεις ποτών και προσθήκες χυμών.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ήταν οι χρυσές εποχές για τα ποτά αυτά. Eτσι, το daiquiri αναφέρεται για πρώτη φορά το 1920 από τον Scott Fitzgerald στο μυθιστόρημά του «This side οf paradise», ενώ ο Dean Martin έπινε Dry Martini στις εμφανίσεις του με το Rat Pack. Για τα hangovers του Χέμινγουεϊ, δημιουργήθηκε το Bloody Mary στο Harry's Bar και αργότερα και το Papa Doble (διπλό daiquiri) στη Floridita στην Αβάνα. Ωστόσο, μετά τον B΄ Παγκόσμιο, υπήρξε μία πτώση στην κατανάλωσή τους. Από το 1960, με την καθιέρωση άλλων «ουσιών», η πτώση ήταν ραγδαία.
Τα τελευταία χρόνια, η μόδα επανήλθε δριμύτερη, με πολλά από τα διάσημα μπαρ της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου να έχουν ένα μενού ποτών πιο πολύπλοκο και από γενετικό κώδικα! Τα κοκτέιλ έχουν περισσότερα συστατικά και από χριστουγεννιάτικα κέικ(!) και ήταν τόσο γλυκά και πολύχρωμα από τη ζάχαρη και τους χυμούς, που δύσκολα διακρίνεις το αλκοόλ (…)


Δεν υπάρχουν σχόλια: