19.8.10

Η ΦΑΛΑΚΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ


Η φαλάκρα προστατευτικός παράγοντας έναντι του καρκίνου του προστάτη
Τελικά η φαλάκρα έχει και τα θετικά της

doctors.in.gr
Τελικά η τριχόπτωση μπορεί να έχει και θετικό αντίκτυπο, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι άνδρες που έχουν αποκτήσει φαλάκρα μέχρι τα 30, φαίνεται να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον μελέτησαν 2.000 άνδρες, 40-47 ετών και κατάφεραν να σχετίσουν τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης στα άτομα που χάνουν μέρος του τριχωτού της κεφαλής του νωρίς, με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκινικών όγκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, οι μισοί άνδρες που πήραν μέρος στην μελέτη είχαν εκδηλώσει καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές συνέκριναν λοιπόν το ποσοστό των όγκων σε όσους είχαν αποκτήσει φαλάκρα μέχρι και την ηλικία των 30 ετών, με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν υποστεί τριχόπτωση.
Οι συμμετέχοντες που άρχισαν να εμφανίζουν φαλακρά σημεία στην κορυφή του κεφαλιού τους όπως και γενικώς τριχόπτωση, είχαν 29% έως 45% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την συμπλήρωση του 30ου έτους, περίπου το 25-30% των ανδρών αναμένεται να έχει φαλάκρα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τελικά οι μισοί άνδρες, επί του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού, χάνουν σημαντικό μέρος του τριχωτού της κεφαλής τους μέχρι και την ηλικία των 50 ετών.
Η φαλάκρα προκαλείται από τη υπερέκθεση των θυλάκων της τρίχας στην χημική ουσία διϋδροτεστοστερόνη (DHT). Η εν λόγω ουσία παράγεται από την τεστοστερόνη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιθανότερο να χάσουν μέρος του τριχωτού της κεφαλής τους, ειδικά αν η γυροειδής αλωπεκία είναι κληρονομική.
Οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη συνήθως παίρνουν φάρμακα για την μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης επειδή η τελευταία μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών όγκων, μόλις αυτοί εκδηλωθούν.
Η αμερικανική μελέτη έρχεται να δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της τεστοστερόνης από μικρή ηλικία μπορεί να παρέχουν προστασία στον άνδρα.
Η Δρ Έλεν Ριππον της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης The Prostate Cancer Charity σχολιάζει ότι «ξεκάθαρα η ηλικία που ξεκινά η απώλεια της τριχοφυΐας στον άνδρα, δεν είναι δυστυχώς παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του προστάτη.
Ωστόσο, αν τα αποτελέσματα της αμερικανικής μελέτης επιβεβαιωθούν, θα φανούν χρήσιμα στην βαθύτερη κατανόηση του πως συμπεριφέρεται η τεστοστερόνη εντός του οργανισμού και πως μπορεί να επηρεάσει διαφορετικούς ιστούς.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: