31.5.10

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΚΤΙΚΟ ΣΕΞ ΜΕ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ


Κίνδυνος από το σεξ με λιπαντικό
ygeia.tanea.gr, 26/5/2010
Έναν απρόσμενο κίνδυνο από το πρωκτικό σεξ με λιπαντικό αλλά χωρίς προφυλακτικό, ανακάλυψαν δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες: η τακτική αυτή μπορεί να αυξάνει με έμμεσο τρόπο τον κίνδυνο να κολλήσει ο παθητικός ερωτικός σύντροφος AIDS και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η μία μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2006 και 2008, σε σχεδόν 900 εθελοντές από τη Βαλτιμόρη και το Λος Άντζελες. Όπως έδειξε, άντρες και γυναίκες που χρησιμοποιούν λιπαντικό κατά το πρωκτικό σεξ έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο πρωκτικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Το εύρημα αυτό διαπιστώθηκε ότι είναι ανεξάρτητο από το φύλο, το αν είναι φορείς του ιού HIV και τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων που είχαν οι εθελοντές τον μήνα πριν συμφωνήσουν να ενταχθούν στην μελέτη.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης φάνηκε να είναι μεγαλύτερος στους εθελοντές που ήταν οι παθητικοί ερωτικοί σύντροφοι και έπασχαν ήδη από κάποια λοίμωξη του εσωτερικού τοιχώματος του πρωκτού.
Σε αυτή την μελέτη δεν διαπιστώθηκε ότι ήταν προβληματικό κάποιο συγκεκριμένο λιπαντικό. Πάντως οι περισσότεροι εθελοντές (το 76%) χρησιμοποιούσαν λιπαντικό με βάση το νερό, το 28% λιπαντικό με βάση σιλικόνη, το 17% λιπαντικό με ελαιώδη βάση και το 6% λιπαντικό με αναισθητική δράση.
Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την δρα Σαρλήν Ντεζούτι από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, εξέτασε στο εργαστήριο πέντε δημοφιλή λιπαντικά, τα οποία επελέγησαν με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν σε σχετική δημοσκόπηση 9.000 άνδρες και γυναίκες από 100 χώρες.
Τα τέσσερα από τα λιπαντικά είχαν ως βάση το νερό και ένα ως βάση τη σιλικόνη.
Οι ερευνητές του Πίτσμπουργκ δεν εξέτασαν την επίδραση των λιπαντικών στη διάρκεια του πραγματικού σεξ, αλλά εξέθεσαν σε αυτά πρωκτικά κύτταρα και ιστό στο εργαστήριο. Όπως διαπίστωσαν, μερικά είχαν τοξική επίδραση, η οποία ίσως είναι το επακόλουθο της διάλυσης ορισμένων συστατικών τους, κυρίως αλάτων και σακχάρων.
Τα ευρήματα των μελετών αυτών παρουσιάσθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Μικροβιοκτόνων, το οποίο πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο Πίτσμπουργκ.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες για να εξακριβωθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τα λιπαντικά και να βεβαιωθεί αν και ποια διευκολύνουν την μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από τους διοργανωτές του συνεδρίου, το 10-35% των ετεροφυλόφιλων γυναικών έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους πρωκτικό σεξ, ενώ μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ με άντρες (είτε είναι ομοφυλόφιλοι είτε αμφιφυλόφιλοι) το αντίστοιχο ποσοστό είναι 90%.
Και οι μεν και οι δε, πάντως, συχνά κάνουν πρωκτικό σεξ συχνά χωρίς προφυλακτικό, αλλά σπανίως χωρίς λιπαντικό.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως για καλύτερη προστασία από το AIDS, το πρωκτικό σεξ πρέπει να γίνεται πάντοτε με προφυλακτικό - ει δυνατόν, με δύο...

Είναι, πραγματικά, να απορεί κανείς πώς ειδικοί ερευνητές μπορούν να αγνοούν την ύπαρξη προφυλακτικών ειδικών για πρωκτικό σεξ και πώς μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας μπορεί να προβάλει την συζητήσιμης ασφάλειας πρότασή τους για προφύλαξη με χρήση δύο προφυλακτικών.

4 σχόλια:

gay super hero είπε...

Στην Ελλάδα πού πουλιούνται αυτά τα περίφημα προφυλακτικά; Γιατί εγώ δεν έχω δει πουθενά...

Καλά η τελευταία πρόταση του άρθρου είναι εξαιρετικά ανεύθυνη....

erva_cidreira είπε...

Σίγουρα στα εξειδικευμένα "καποτάδικα", ακόμη και στα συνοικιακά σούπερ μάρκετ.
Συνήθως έχουν στο κουτί ΕΝΑΝ γυμνό άνδρα ΜΟΝΟ του, γράφουν "εξαιρετικά ανθεκτικά" κι έχουν περίπου διπλή τιμή ανά τεμάχιο.
Αλλά τελικά αν υπολογίσεις το κόστος των δύο προφυλακτικών, σου έρχεται η μία η άλλη.

erva_cidreira είπε...

Ας διευκρινίσουμε επίσης ότι αν τυχόν προτιμηθεί η λύση των δύο προφυλακτικών, αυτά θα πρέπει να είναι της ίδιας μάρκας και ίδιας παρτίδας.

gay super hero είπε...

Eγώ δεν τα έχω δει πουθενά πάντως...