20.5.10

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ (ΩΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ)

Αυτό που σκέφτονται οι άνδρες (ως γυναίκες)
Τα Νέα, 15/4/2010
O αποφασιστικός ρόλος του σώματος στη διαμόρφωση της σκέψης και της συμπεριφοράς του ανθρώπου αναδείχθηκε σε πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 24 άνδρες. Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, ομάδα βρετανών και ισπανών επιστημόνων «έντυσε» τους εθελοντές με γυναικεία σώματα για να διαπιστωθεί ότι οι αντιδράσεις τους στα ερεθίσματα που δέχονταν ήταν σε πλήρη συνάρτηση με το νέο τους φύλο. Για παράδειγμα, οπισθοχωρούσαν τρομαγμένοι όταν απειλούνταν με σωματική βία, ενώ διαφορές διαπιστώθηκαν και στους καρδιακούς τους παλμούς. Οι εθελοντές μπήκαν στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας με ένα ειδικό κράνος. Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές κατηύθυναν τις χειρονομίες μιας εικονικής γυναικείας φιγούρας. Οι άνδρες σε σώμα γυναίκας δέχονταν σχεδόν επιφυλακτικά ένα χάδι, ενώ αντιδρούσαν αμυντικά σε ένα χαστούκι.
Το συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά παίζουν αποφασιστικό ρόλο στον τρόπο που σκέπτονται και συμπεριφέρονται τα δύο φύλα. Με άλλα λόγια, ένας άνδρας που βλέπει και αισθάνεται ότι το σώμα του είναι γυναικείο τείνει να συμπεριφέρεται σαν γυναίκα. Κι αυτό ανεξάρτητα από το εάν στην ανδρική του ζωή είναι «μάτσο» ή διαθέτει ένα μυώδες σώμα που του επιτρέπει να αντιδράσει πιο επιθετικά σε μια επιθετική κίνηση. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης και μια σειρά από ενδιαφέρουσες επιπτώσεις στην ψυχολογία των εθελοντών.
Οπως επισημαίνουν, οι διαφορετικές ψυχολογικές αντιδράσεις εξηγούν ορισμένες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: