15.4.10

PROUD TO BE A LESBIAN


Proud to be a lesbian
Αλέξανδρος Σαλαμές (agelioforos.gr, 15/4/2010)
«Επειδή, εν έτει 2009, αυτή η πόλη του ενός εκατομμυρίου μας κληροδότησε ένα μεγάλο κενό, ας ενωθούμε και επιτέλους ας ονειρευτούμε μαζί μια πόλη με χρώματα, πολιτισμό, αλληλοσεβασμό και δυναμικότητα απέναντι στην αδράνεια της ομοφοβίας και της απάθειας». Με αυτήν τη φράση τελειώνει η ιδρυτική διακήρυξη της Λεσβιακής Ομάδας Θεσσαλονίκης, μίας πρωτοβουλίας γυναικών που ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη διεκδικώντας το αυτονόητο: το αγκάλιασμα τους από μία κοινωνία, όπου η διαφορετικότητα ακόμη και αν δεν ποινικοποιείται από μεγάλη μερίδα της δυστυχώς στιγματίζεται.
Επί μήνες συζητούσαν κάποιες γυναίκες για τη δημιουργία μιας λεσβιακής ομάδας που εκτός των άλλων θα ήταν και η πρώτη που θα λειτουργούσε ως τέτοιου είδους συλλογικότητα στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελικά στις 30 Αυγούστου 2009 και το πρώτο δείγμα ήταν πέρα από ενθαρρυντικό. «Υπήρξε μεγάλη προσέλευση, ενθουσιασμός και επιβεβαίωση της ανάγκης όλων μας για δημιουργία και έκφραση πέρα από την όποια κοινωνικοποίηση των γκέι μπαρ», αναφέρουν χαρακτηριστικά στις «Δ» μέλη της Λεσβιακής Ομάδας Θεσσαλονίκης. Οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής από τη ΛΟΘ είναι η αυτογνωσία, αυτομόρφωση, βοήθεια -αλληλοϋποστήριξη- συμπαράσταση γυναικών, συνεργασία με άλλες λεσβιακές, γκέι ομάδες, καθώς και με συλλογικότητες κοινωνικής δράσης.
Για τα μέλη της ΛΟΘ η ύπαρξη μίας τέτοιας πρωτοβουλίας ήταν περισσότερο από αναγκαία, καθώς, σύμφωνα με τα ίδια, η συμπρωτεύουσα δεν είναι μία πόλη που δεν είναι όσο θα έπρεπε ανεκτική στη διαφορετικότητα. «Η Θεσσαλονίκη εκ των πραγμάτων είναι μια συντηρητική, ανταγωνιστική, απαξιωτική, σεξιστική και ρατσιστική πόλη, πράγμα που βιώνουμε καθημερινά. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει και το άλλο πρόσωπό της που είναι προοδευτικό, επαναστατικό και ανθρώπινο και σε αυτήν την ανάπτυξη θέλουμε να συμβάλουμε», τονίζουν τα μέλη της Λεσβιακής Ομάδας. Αντίπαλός τους σε αυτήν την προσπάθεια θεωρούν πως είναι το εκπαιδευτικό σύστημα όπως λειτουργεί στην Ελλάδα, καθώς διαιωνίζει τα στερεότυπα και τις διακρίσεις, παρόλο που τα μέλη της ΛΟΘ θεωρούν πως τα περισσότερα παιδιά έχουν μυαλό από μόνα τους και δεν έχουν διαβρωθεί από την τηλεόραση και τα άλλα ΜΜΕ. Πρώτο και πιο σημαντικό βήμα μιας καλύτερης κοινωνίας για τα μέλη της αποτελεί η συνειδητοποίηση της σεξουαλικής ταυτότητας: «Η αποδοχή της δικής μας σεξουαλικότητας αποτελεί το πρώτο βήμα για το άνοιγμα στην κοινωνία. Είναι ένας δρόμος αρκετά μοναχικός και κάποιες φορές επίπονος, αλλά, όταν φτάσουμε στον τερματισμό, μπορούμε να βγούμε δυνατές και να παλέψουμε για την επιλογή μας. Οταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και τις επιλογές μας, η κοινωνία ακολουθεί και καλυτερεύει», καταλήγουν τα μέλη της ΛΟΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: