23.4.10

ΝΕΟΣ ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟ;

.
Νέος γάμος ομοφύλων ετοιμάζεται στην Τήλο
Γιώργος Ζαχαριάδης (Τα Νέα, 23/4/2010)
ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΣ μεταξύ ομοφύλων πρόκειται να τελεστεί στην Τήλο, παρά το γεγονός ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με απόφασή του έχει κρίνει ότι οι δύο προηγούμενοι γάμοι που έγιναν στο νησί είναι άκυροι και παράνομοι... Η ακριβής ημερομηνία του γάμου δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά ο δήμαρχος της Τήλου Τάσος Αλιφέρης επανέλαβε και χθες αυτό που είπε όταν τελούσε τους προηγούμενους γάμους, «διεκδικώ να ανήκω σε αυτούς στους οποίους είναι αδιανόητο να αρνηθούν σε δύο ανθρώπους να ασκήσουν το όποιο δημοκρατικό δικαίωμά τους, εφόσον αυτοί το ζητούν και ιδιαίτερα όταν αφορά το άβατο της ιδιωτικής τους ζωής».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για δύο άνδρες (Ελληνας και αλλοδαπός) οι οποίοι ζήτησαν να παντρευτούν στην Τήλο, επικαλούμενοι μάλιστα «ανθρωπιστικούς λόγους» που δεν εξήγησαν.
Οι πρώτοι γάμοι μεταξύ ομοφύλων (δύο ανδρών και δύο γυναικών) έγιναν στο δημαρχείο της Τήλου στις 2 Ιουνίου 2008 και λίγες ημέρες αργότερα, κατόπιν εντολής του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στη συνέχεια η υπόθεση διαβιβάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, το οποίο έκρινε μεν άκυρους και παράνομους τους γάμους, αλλά δεν έκρινε ότι έπρεπε να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος ο κ. Αλιφέρης. Εναντίον της πρωτόδικης απόφασης οι ενδιαφερόμενοι έχουν ασκήσει έφεση η οποία δεν έχει εκδικαστεί ακόμη από το Εφετείο Δωδεκανήσου, αλλά όπως δήλωσε ο δικηγόρος Φώτης Κωστόπουλος (που είναι συνήγορος του δημάρχου της Τήλου) «αν η έφεση απορριφθεί, είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια». Οι ενδιαφερόμενοι επικαλούνται το άρθρο 13 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει υπογράψει η Ελλάδα και η οποία αναφέρει ότι «απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω των γενετήσιων επιλογών των ατόμων».
.
Την ακρίβεια της είδησης επιβεβαίωσε ο κ. Αλιφέρης στην σημερινή μεσημεριανή εκπομπή της Χρ. Λαμπίρη.

1 σχόλιο:

erva_cidreira είπε...

Προς νέο γάμο ομοφύλων στην Τήλο
star.gr, 23/4/2010

Ακόμα ένας γάμος ομοφύλων πρόκειται να τελεστεί το προσεχές διάστημα στην Τήλο, αφού ο δήμαρχος του νησιού Τάσος Αλιφέρης επιμένει, παρά τις δικαστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος γάμος αφορά δύο άνδρες, έναν Έλληνα και έναν αλλοδαπό, που θέλουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.
Στο ίδιο νησί και από τον ίδιο δήμαρχο είχαν τελεστεί δύο χρόνια πριν οι πρώτοι δύο γάμοι ομοφύλων, ένας μεταξύ ανδρών και ένας μεταξύ γυναικών. Ωστόσο εκείνη η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ο οποίος διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Στη συνέχεια η υπόθεση διαβιβάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, το οποίο έκρινε άκυρους και παράνομους τους γάμους. Ωστόσο, δεν έκρινε ότι έπρεπε να γίνει δίωξη και κατά του δημάρχου για παράβαση καθήκοντος, οπότε ο δήμαρχος προχωρά στην τέλεση ενός ακόμα.
Εναντίον της πρωτόδικης απόφασης οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει έφεση, η οποία όμως ακόμα δεν έχει εκδικαστεί στο Εφετείο Δωδκανήσου. Εφόσον όμως δεν δικαιωθούν, δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια...