2.2.10

SHUSHU

SHUSHU
Διομήδης Κουφτερός
2007 (Κύπρος) 12’
«Μ’ αρέσει να ντύνομαι γυναίκα. Γιατί γίνομαι πιο σέξι.»… Τη νύχτα ο Ozkan μεταμορφώνεται. Χρησιμοποιώντας ασημόσκονη, περούκες και μακιγιάζ γίνεται η Shushu, η διάσημη επαγγελματίας τραβεστί της Κερύνειας. Ο Ozkan είναι επίσης ομοφυλόφιλος και ζει ελεύθερα χωρίς να το κρύβει. Ποιο είναι όμως το τίμημα όταν κανείς ζει ανοικτά με τρόπο προκλητικά διαφορετικό μέσα σε μια μικρή κοινωνία; Πώς αντιμετωπίζουν το γεγονός η οικογένεια και οι φίλοι του; Βασισμένο σε συνεντεύξεις και σκηνές από τις ζωντανές παραστάσεις της Shushu, το ντοκυμαντέρ αγγίζει την επιφάνεια των ζητημάτων που αφορούν το φύλο και τη σεξουαλικότητα του ατόμου και το πως αυτά αντιμετωπίζονται στην Κύπρο.

1 σχόλιο:

Tales from the other side of town είπε...

Ενδιαφέρον. Σ' ευχαριστούμε erva.

---
Αντιγράφω από το Time Out Cyprus:
---

΄Εξω από τη νόρμα

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Διομήδης Κουφτερός μιλά στον Κωνσταντίνο Σαρκά για το ντοκιμαντέρ Shushu που θα δούμε αυτόν το μήνα στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Λεμεσός 2008.

- Πώς ανακάλυψες τον Ozkan και την ιστορία του;

΄Ηξερα πως ήθελα ν' ασχοληθώ με θέματα ταυτότητας και συγκεκριμένα φύλου, γένους και σεξουαλικότητας. Γνώρισα τον Ozkan ρωτώντας συνεργάτες και φίλους κατά πόσο γνωρίζουν άτομα transexual (που έχουν κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου), transgender (που αυτoκαθορίζονται με άλλο από το βιολογικό τους φύλο) ή τραβεστί. Εξεπλάγη με την ευκολία με την οποία βρήκα τον Ozkan (μία drag queen, gay άντρα, που νιώθει γυναίκα) και με την προθυμία του να πει την ιστορία του.

- Τι σε έκανε ν' αποτυπώσεις την ιστορία του σε μια ταινία;

΄Εχω περιέργεια. Με έλκουν οι ιστορίες που δεν λέγονται πολύ, του "περιθωρίου", που είναι έξω από τη νόρμα της κοινωνίας. Ο Ozkan είναι απόλυτα άνετος με το ποιος είναι.

- Πότε θα γίνουμε άνετοι εμείς με την ύπαρξη της διαφορετικότητας στις κοινωνίες μας;

Για να γίνουμε άνετοι με την ύπαρξη της διαφορετικότητας, πρέπει πρώτα να είμαστε άνετοι και ειλικρινείς, άρα ασφαλείς με τον εαυτό μας. ΄Ετσι, δεν θα φοβόμαστε το διαφορετικό, αλλά θα το βλέπουμε ανοικτά και με κατανόηση.

- ΄Ηταν σημαντική για εσένα η συμμετοχή και η βράβευση σ'ένα πρόγραμμα όπως το "Νεαροί Σκηνοθέτες";

Η συμμετοχή ήταν η δικαιολογία να πιάσω κάμερα στα χέρια μου. Η βράβευση ήταν η δικαιολογία να συνεχίσω, αλλά και η ευκαιρία ν'ανοιχτεί μια συζήτηση για τα θέματα ταυτότητας, φύλου και σεξουαλικότητας - όπως, καλή ώρα, τώρα! Μια συζήτηση που δεν γίνεται συχνά στην Κύπρο, ενώ θα έπρεπε (λόγω πολιτικής κατάστασης, κοινωνικών αλλαγών και πολυπολιτισμικότητας).

- Τι μας διδάσκει η ιστορία του Ozkan;

Θάρρος.

- Προτιμάς περισσότερο το ντοκιμαντέρ από τις ταινίες μυθοπλασίας;

Προς το παρόν, ναι. Με ενδιαφέρει η ανθρώπινη φύση και την παρακολουθώ, θέλω να την καταλάβω. ΄Ισως γι' αυτό έγινα ηθοποιός. ΄Εχω πίστη στο συγκλονιστικό θέαμα της καθημερινής ανθρώπινης ζωής, θέαμα που ίσως να μην μπορούσα ποτέ να το φανταστώ.

- Ετοιμάζεις κάποιο μελλοντικό project;

΄Εχω καμιά εικοσαριά ιδέες, αλλά δουλεύω πάνω σO ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, για τη ζωή ενός άλλου διαφορετικού (απO τη νόρμα) Κυπρίου. Επίσης ψάχνω κι άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες Κυπρίων. Γι' αυτό επικοινωνήστε μαζί μου! (shushufilm@gmail.com)

---
Η ταινία Shushu θα προβληθεί την Κυριακή 10 Αυγούστου στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Λεμεσός 2008