4.2.10

ΣΕΡΙΛ ΣΟΥΠΣ

Το Sport24.gr παρουσιάζει τη Σέριλ Σουπς
sport24.gr, 7/1/2010

Η ιστορία της "ιστορίας" του γυναικείου μπάσκετ και συμβόλου της γκέι κοινότητας, Σέριλ Σουπς
Πρόκειται για μια συγκλονιστική είδηση καθώς στα δεδομένα του ανδρικού μπάσκετ, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον ερχομό του... Κόμπι Μπράιαντ στην Α!
Η ιστορία της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τα κατορθώματα της στα παρκέ του μπάσκετ, αλλά και για την ιστορική συνέντευξη που είχε δώσει το 2005. Η Σουπς είχε παραδεχτεί την ομοφυλοφιλική σχέση της με την ασίσταντ κόουτς των Χιούστον Κόμετς, με αποτέλεσμα να γίνει "ηρωίδα" της γκέι κοινότητας της Αμερικής.
Η Σουπς των τριών χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων μίλησε για ένα θέμα ταμπού και έγινε πρωτοσέλιδο.
Το SPORT 24 παρουσιάζει έναν παγκόσμιο θρύλο του μπάσκετ.
Αναλυτικά τα 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την Σέριλ Σουπς
1) Το πλήρες όνομα της είναι Σέριλ Ντενίζ Σουπς
2) Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1971. Στην Ελλάδα θα την καμαρώσουμε στα 39 της!
3) Έχει κερδίσει τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια! Μόνο η Λίζα Λέσλι έχει καταφέρει να τα κάνει τέσσερα!
4) Έχει αναδειχτεί τρεις φορές MVP του WNBA
5) Ήταν μάλιστα η πρώτη παίκτρια που υπέγραψε συμβόλαιο στο... γυναικείο ΝΒΑ όταν αυτό δημιουργήθηκε.
6) Έχει χαρακτηριστεί "ως μια από τις καλύτερες παίκτριες που αγωνίστηκαν ποτέ στο κολεγιακό πρωτάθλημα"
7) Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στο Μπράουνφιλντ του Τέξας, αντιμετωπίζοντας τα τρία μεγαλύτερα αδέφια της!
8) Το 1994 κατέκτησε το πρωτάθλημα με το Τέξας Τεκ
9) Μόνο τρεις Lady Raiders έχουν δει τη φανέλα τους να αποσύρεται μετά την αποχώρηση τους από το κολέγιο. Οι άλλες δύο είναι η Κάρολιν Τόμπσον κι η Κρίστα Κέρκλαντ.
10) Κατέχει ακόμη πολλά ρεκόρ: πειρσσότεροι πόντοι σε ένα παιχνίδι (53), περισσότεροι πόντοι σε μια χρονιά (955 το 1993), τον υψηλότερο μέσο όρο σε τελικό τουρνουά (35.4 πόντοι), περισσότεροι πόντοι σε τελικό (47).
11) Το 1993 κέρδισε το βραβείο "Naismith College player of the year" και αθλήτρια της χρονιάς, τίτλο που απένειμε η "Women's Sports Foundation".
12) Ξεκίνησε την καριέρα της στο WNBA με τους Χιούστον Κόμετς. Έχασε το ξεκίνημα της χρονιάς λόγω εγκυμοσύνης, αλλά στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν οδήγησε τους "Κομήτες" στην κατάκτηση του παρθενικού πρωταθλήματος.
13) Συνολικά έχει 3 τίτλους MVP, 4 πρωταθλήματα (1997-2000) και τρεις τίτλους της "αμυντικού της χρονιάς" (2000, 2002 και 2003).
14) Είναι η μόνη παίκτρια που έχει σημειώσει τριπλ-νταμπλ-φίγκιουρ σε πλέι-οφ.
15) Έγινε η πρώτη αθλήτρια που έδωσε το όνομα της σε κάποιο παπούτσι. Ο λόγος για το "Air Swoopes" από τη ΝΙΚΕ.
16) Το 2008 αποχώρησε από τους Κόμετς, υπογράφοντας συμβόλαιο στους Σιάτλ Στορμ. Αποχώρησε στις 3 Φεβρουαρίου του 2009.
17) Έχει παίξει ακόμη στη Ρωσία (Σαμάρα) και στην Ιταλία (Ταράντο).
18) Ήταν παντρεμένη από το 1995 ως το 1999 με τον σχολικό της έρωτα, με τον οποίο έκανε ένα παιδί, τον Τζόρνταν Έρικ Τζάκσον.
19) Τον Οκτώβριο του 2005 ανακοίνωσε ότι είναι ομοφυλόφιλη κι έγινε η πρώτη διάσημη αθλήτρια που παραδέχεται κάτι τέτοιο. Συζεί έκτοτε με την ασίσταντ κόουτς των Κόμετς, Αλίσα Σκοτ.
20) "Δεν μπορώ να αλλάξω αυτό που είμαι και δεν είναι στο χέρι μου το ποιον θα ερωτευτώ. Απλά ανακάλυψα ότι είμαι γκέι. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ποιον θα αγαπήσει""Δεν βγήκα από τη ντουλάπα (σ.σ αμερικάνικη έκφραση που χρησιμοποιείται όταν ομοφυλόφιλοι αποκαλύπτουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις) για να κάνω την ηρωίδα. Είμαι απλά σε ένα σημείο στη ζωή μου που έχω βαρεθεί να κρύβω τα συναισθήματα μου για τον άνθρωπο που αγαπώ και να παριστάνω κάποια που δεν είμαι" είχε δηλώσει στο περιοδικό του "ESPN" σε μια συνέντευξη που έμελλε να ταράξει τα νερά.
23) Πριν τη Σουπς η Μισέλ Βαν Γκορπ (τον Ιούλιο του 2004) κι η Σου Γικς είχαν δηλώσει δημόσια ότι είναι γκέι, ενώ κάτι ανάλογο έκαναν στη συνέχεια οι Εσέρα Τουαόλο και Μπίλι Μπιν, που ωστόσο αποσύρθηκαν μετά την αποκάλυψη. Κανείς από τους παραπάνω, όμως, δεν είχε πλησιάσει καν την εκπληκτική καριέρα της Σουπς, που με την κίνηση της έγινε το πρόσωπο πολλών γυναικών (κι ανδρών αθλητών) που πάλεψαν με αυτή την καταπίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: