26.1.10

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής. Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου το 50% του πληθυσμού της γης.
O ένας στους τρεις θα ταλαιπωρηθεί σε κάποια περίοδο της ζωής του από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Αιμορροΐδες υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροΐδικό πλέγμα». Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο.
Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από έναν συνδυασμό πολλών πραγμάτων όπως, το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, τη συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), τη διάρροια (συχνή χαλαρή, υδατώδης κένωση), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία και κίρρωση του ήπατος.
Τα συμπτώματα μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα, φαγούρα και πόνος στον πρωκτό ή και γύρω από αυτόν ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας.
Οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν την επίλυση του προβλήματος αυτού λόγω του φόβου της παραδοσιακής χειρουργικής και του έντονου μετεγχειρητικού πόνου. Επίσης επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του ώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει ή να ενδιαφερθεί σοβαρά.
Διάγνωση και θεραπεία της πάθησης
«Ο ασθενής με αιμορροΐδες», λέει ο δρ Δ. Θωμάς, «φθάνει στον ιατρό αργά, σε προχωρημένη κατάσταση, χωρίς σωστή κατανόηση του προβλήματος και κάποιες φορές, με θεραπεία που παρείχε ο... γείτονας!».
Επίσης, κάθε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού δεν πρέπει να αποδίδεται στις αιμορροΐδες. «Αλλες παθήσεις, που εμφανίζονται συχνότατα στον γενικό πληθυσμό, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια, αποστήματα και πλήθος άλλων μπορεί να παρουσιάζονται με ανάλογο τρόπο ή ακόμη και να συνυπάρχουν με αιμορροΐδες.
Η λαθεμένη εκτίμηση από τον ασθενή αλλά και, δυστυχώς, η ανεπιτυχής διάγνωση, κάποιες φορές, από τον μη ειδικό ιατρό, οδηγεί στην ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων ακόμη και μετά την εγχείρηση για αιμορροΐδες.
Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής τους, διακρίνονται σε τέσσερις βαθμούς: 1ου βαθμού είναι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς απέξω και φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο κατά την εξέταση, 2ου βαθμού είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό, 3ου βαθμού αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του και 4ου βαθμού αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.
Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική. Οταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα συντηρητικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν και παραμένουν πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, κυρίως όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς τότε απαιτείται κάποια επεμβατική μέθοδος.
Σήμερα πλέον, με την εξέλιξη της ιατρικής σε συνδυασμό με την τεχνολογία του 21ου αιώνα, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά με γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητα», καταλήγει ο δρ Θωμάς. (ethnos.gr, 24/1/2010)

3 σχόλια:

spinach empty boksis είπε...

eipa ki egw to apenanti pezodromio 8a pei kati kai gia prwktiko+aimoroides..

Ανώνυμος είπε...

Το σωστό είναι να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη ασθένεια πριν σιγουρευτεί κάποιος ότι έχει αιμορροίδες.
Εγώ είχα ταλαιπωρηθει για μεγάλο διάστημα και σε όποιον γιατρό ή φαρμακοποιό πήγαινα μου έδιναν αλοιφές και υπόθετα με κορτιζόνη και γιατρειά δεν έβρισκα.
Τυχαία βρήκα μια "σπιτική" συνταγή στο www.byebyehemorrhoids.com και αν θέλετε το πιστεύετε εξαφανίστηκαν!
Κάτι ήξεραν οι παλιότεροι πριν έρθει η "Δυτική" Ιατρική...

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα σε ολους
Φιλε ανωνημε γιατι δεν μας δινεις αυτη την σπιτικη συνταγη να την δοκιμασει οποιος υποφερει?
Απ οτι ειδα το site που αναφερεις θελει πληρωμη για να το κανει οπως και η <> και επισης απ οτι διαβασα η συνταγη αποτελειτε απο απλα συστατικα που μια γριουλα τα μοιραστικε αφιλοκερδως με τον τυπο που εχει το site και τωρα αυτος ο ανθρωπος πουλαει αυτο που πηρε δωρεαν σαν πραξη καλοσυνης στους συνανθρωπους του που υποφερουν.
Μπραβο του και συγχαρητηρια του.Αν το ηξερε αυτο η γριουλα μαλον θα του εδινε και μια καταρα δωρο για την αχαριστια του και θα ελεγε στον εαυτο της οτι δεν ξαναβοηθαει κανεναν.
Ντροπη σε τετοιους ανθρωπους....ΝΤΡΟΠΗ με ολη την σημασια της λεξης.
Αν θελεις να βοηθησεις τοτε μοιρασου τις γνωσεις σου φιλε μου και οχι τα <> links που σε βοηθησαν.
Καλημερα σε ολους