20.12.09

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

.
Γαλακτομπούρεκο με κομμάτια σοκολάτας και πορτοκάλι
Από το Στέλιο Παρλιάρο (Γαστρονόμος, kathimerini.gr)
Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά (για 12 μερίδες):
Για την κρέμα:
350 γρ. γάλα φρέσκο
350 γρ. κρέμα γάλακτος
160 γρ. ζάχαρη
2 αυγά, προτιμάμε βιολογικά
6 κρόκοι αυγών
80 γρ. κορν φλάουρ
230 γρ. σταγόνες σοκολάτας (στα σούπερ μάρκετ - εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια)
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι*

Για το φύλλο:
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για το σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
20 γρ. γλυκόζη (1 κουταλιά)

Διαδικασία:
Σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (από το σημείο βρασμού). Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα: Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρα και κρόκους). Προτού πάρει βράση το μείγμα γάλακτος - κρέμας γάλακτος, ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα αυγών - ζάχαρης και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το καινούργιο μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
Τότε, κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη έτσι που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην ξεραθεί. Οταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε, τη μαλακώνουμε μ' ένα σύρμα ή στον κάδο του μίξερ, μέχρι να αποκτήσει λεία υφή. Προσθέτουμε τις σταγόνες ή τα κομμάτια σοκολάτας και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Συναρμολόγηση: Σε ένα ταψί 30x25 εκ. απλώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα, με τρόπο τέτοιο ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε την κρέμα.
Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στην κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν τις τακτοποιούμε όσο καλύτερα μπορούμε στα τοιχώματα. Αν εξέχουν κατά πολύ, τις κόβουμε. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει το γλυκό και να μπορέσουμε να το κόψουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Bγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, κόβουμε με προσοχή σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Ξεφουρνίζουμε και σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο, όπως είναι καυτό, με το κρύο σιρόπι.

ΜΥΣΤΙΚΟ
Μπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα με ξύσμα λεμονιού, μανταρινιού ή στιγμιαίο καφέ, τον οποίο θα προσθέσουμε μέσα στο γάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: