7.12.09

ΤΑ ΧΩΡΙΣΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ;

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ο καλός ύπνος το βράδυ- σε αντίθεση με το αγκάλιασμα- μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικός για μια υγιή συμβίωση, υποστηρίζουν επιστήμονες
«Σώστε τον γάμο σας με... χωριστά κρεβάτια»
Επιμέλεια: Νατάσσα Μπαστέα (Τα Νέα, 5/11/2009)
Εκείνος ροχαλίζει, εκείνη υποφέρει.
Ωστόσο, πολλά ζευγάρια επιμένουν να κοιμούνται μαζί επειδή ανησυχούν ότι τα χωριστά κρεβάτια θα προκαλέσουν συναισθηματική απόσταση. Όπως όμως τονίζουν επιστήμονες, αγνοούν ευρήματα που δείχνουν ότι ο καλός ύπνος το βράδυ- σε αντίθεση με το αγκάλιασμα- μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικός για έναν υγιή γάμο.
Ήταν αρχές της δεκαετίας του ΄80 όταν όταν η Λούσι και ο Γιούργκεν έστηναν το πρώτο διπλό κρεβάτι τους στο σπίτι τους στη Στουτγάρδη. Έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια, μια αγορά σπιτιού, αρκετές εξωσυζυγικές περιπέτειες και δύο παιδιά, η Λούσι χορταίνει ελάχιστα τον ύπνο. Έχει πολύ τρέξιμο με τα παιδιά που είναι 10 και 12 ετών, αλλά το κύριο πρόβλημα είναι το ροχαλητό του Γιούργκεν, το οποίο διακόπτεται από άπνοια και προκαλεί ανησυχία στη σύζυγο. Το πάθος έχει χαθεί από τη σχέση τους και η Λούσι μερικές φορές σκέφτεται το διαζύγιο, αλλά ούτε διανοείται χωριστά κρεβάτια. «Τότε, τι άλλο κοινό θα είχαμε πλέον;».
Καλή ερώτηση. Όσα προβλήματα και να έχει ένας γάμος, το διπλό κρεβάτι παραμένει μια έκφραση συνύπαρξης που έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ότι δηλαδή ο καλός ύπνος βοηθά και την υγεία και τον γάμο μας. Οι ερευνητές του εργαστηρίου ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ», έρχονται τώρα να επιβεβαιώσουν το ανέκδοτο του γνωστού Γερμανού κωμικού Λοριό ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν κάνουν μαζί, ούτε καν όταν κοιμούνται.
Γιατροί, βιολόγοι, ψυχολόγοι, συμπεριφοριολόγοι και κοινωνιολόγοι συγκεντρώθηκαν προκειμένου να αναλύσουν πώς ο ύπνος σε διπλό κρεβάτι με τον/την σύντροφό μας επηρεάζει «την ποιότητα του ύπνου, τη γενική κατάστασή μας και την ποιότητα της σχέσης».
Στη Δύση. Κατ΄ αρχάς η απόσυρση για ύπνο ανά ζευ γάρι μάλλον δεν είναι ο πιο συναρπαστικός τρόπος ανάπαυσης τη νύχτα. Σε αρκετές κοινωνίες της Αφρικής και της Ασίας, τα μέλη ζητούν τη ζέστη και την ασφάλεια το βράδυ σε μεγάλες ομάδες. Τα ζευγάρια όμως καθιερώθηκαν στη Δύση, με την ελπίδα ότι ο ύπνος δεν θα είναι το μόνο που θα μοιραστούν το βράδυ. Οι Γάλλοι παλιά, για παράδειγμα, φορούσαν μια μακριά νυχτικιά που είχε - βολικά- άνοιγμα στο ύψος της λεκάνης. Σε κάποια μέρη των ΗΠΑ, πάλι, την εποχή του πουριτανισμού, οι σύζυγοι αντιμετώπιζαν τιμωρία αν έπεφταν μαζί στο κρεβάτι ακόμα και με τα ρούχα τους, εκτός αν είχαν σοβαρούς σκοπούς αναπαραγωγής.
Σήμερα τα προβλήματα είναι λιγότερα, όχι όμως και λιγότερο σοβαρά. Η σύζυγος θέλει να διαβάσει, ο σύζυγος να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι στην τηλεόραση. Εκείνος μπορεί να θέλει το παράθυρο ανοιχτό, εκείνη τρέμει από το κρύο. Και κάτι, ακόμα πιο σημαντικό: πολλές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν γενετικές διαφορετικές στον τρόπο με τον οποίο κοιμούνται άνδρες και γυναίκες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη ξεκούραση από τους άνδρες, πέφτουν για ύπνο πιο νωρίς, κρυώνουν πιο συχνά και παρότι σηκώνονται πιο νωρίς έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για χουζούρεμα. Οι άνδρες, από την άλλη, διατηρούν καλύτερα σταθερή θερμοκρασία σώματος, ξενυχτούν περισσότερο, ροχαλίζουν πολύ και κοιμούνται ακόμα και όταν υπάρχει θόρυβος. Διαφορές στην ορμονική δραστηριότητα σε άνδρες και γυναίκες μεταφράζονται σε ασυγχρόνιστες περιόδους με ελαφρύ και βαθύ ύπνο.
O Αυστριακός ψυχολόγος Γκέρχαρντ Κλος συνιστά να παρακολουθήσουμε τη διάθεσή μας όταν ξυπνάμε. Αν αισθανόμαστε οργή και θυμό, μπορεί να σημαίνει ότι περάσαμε ακόμα μία δύσκολη νύχτα δίπλα σε έναν σύντροφο που ροχαλίζει. Η συμβουλή του είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα νωρίς με ειλικρίνεια και κατανόηση, αντί να περιμένουμε να αποκτήσουμε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Έτσι, έπειτα από 15 χρόνια γάμου, αντί να περιμένετε πότε θα φύγει ο σύζυγος για δουλειές για να απολαύσετε τον ύπνο και πάλι, μιλήστε του και λύστε το μεταξύ σας.
Oι άνδρες, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιέννης, κοιμούνται πιο βαθιά όταν η σύντροφός τους είναι στο κρεβάτι από ό,τι όταν είναι μόνοι τους. Αντίθετα, οι γυναίκες ξυπνούν πιο συχνά από τον σύντροφό τους, είτε λόγω του δυνατού ροχαλητού τους είτε επειδή κουνιούνται όταν εκείνος αλλάζει πλευρό (περίπου 30 φορές κάθε νύχτα). Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι δυσκολίες των γυναικών στον ύπνο οφείλονται και στον κοινωνικό ρόλο τους. Καθώς συνήθως έχουν την ευθύνη να φροντίζουν τους άλλους, το κάνουν και το βράδυ δείχνοντας ανησυχία για κάθε θόρυβο ή κίνηση. Και όλα αυτά με την ηλικία εντείνονται.
Παρ΄ όλα αυτά, οι γυναίκες δεν θέλουν τα χωριστά κρεβάτια επικαλούμενες την εγγύτητα, την επιβεβαίωση και την αίσθηση ασφάλειας που τους προσφέρουν. «Δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς τον σύζυγό μου», είπε μια 69χρονη γυναίκα στον Αμερικανό ειδικό Πολ Ρόζενμπλαντ που κατέγραψε τις νυχτερινές συνήθειες 42 ζευγαριών. Τα ευρήματά του ήταν ξεκάθαρα: Υπάρχει κάτι περισσότερο στο να πέφτεις στο κρεβάτι με κάποιον άλλο από τον ύπνο και το σεξ, η φροντίδα και η διατήρηση μιας σχέσης. Και καθώς οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια μιλούν μεταξύ τους καθημερινά μόνο 8 λεπτά, αποφασίζουν τουλάχιστον να περνούν μαζί τη νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: