2.12.09

ΤΟ AIDS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Τους 30άρηδες χτυπάει το AIDS
Ελευθεροτυπία, 30/11/2009
Ιδιαίτερα υψηλός εμφανίζεται ο αριθμός κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα ενώ η λοίμωξη παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη της διάγνωση.
Στη χώρα μας, για τους πρώτους δέκα μήνες του 2009, ο αριθμός νέων διαγνώσεων λοιμώξεων ΗΙV ανέρχεται σε 462, από τις οποίες οι 49 (10,6%) αφορούν σε κρούσματα AIDS, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του yπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
To σύνολο των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2008. Πέρσι, παρατηρήθηκε ο δεύτερος, μετά από το 1998, υψηλότερος αριθμός νέων διαγνώσεων ΗIV λοίμωξης (51,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού).
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των δηλωθέντων HIV οροθετικών μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 ήταν άτομα ηλικίας 25-44 ετών. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα, στους άνδρες είναι αυτή μεταξύ 30 και 34 ετών και στις γυναίκες η ομάδα μεταξύ 25 και 29 ετών.
Η επιδημία προσβάλλει στην Ελλάδα κυρίως άνδρες (83,3%) και είναι επικεντρωμένη στους ομοφυλόφιλους. Η μετάδοση στον ετεροφυλόφιλο πληθυσμό έρχεται σε δεύτερη θέση.
Από την αρχή του έτους διαγνώσθηκαν 73 νέες περιπτώσεις κρουσμάτων ΑIDS , εκ των οποίων οι 57 (78,1%) ήταν άνδρες και οι 16 (21,9%) γυναίκες.
Συνολικά, 9.798 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως HIV οροθετικοί στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας έως τον Οκτώβριο του 2009 (περιλαμβανομένων και των κρουσμάτων AIDS), με τους άνδρες να υπερισχύουν από πλευράς ποσοστού (80,4%).
Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγεία υπογραμμίζουν ότι έχει σημειωθεί αύξηση άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids (1η Δεκεμβρίου), η καμπάνια ενημέρωσης της ΜΚΟ PRAKSIS «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» διοργάνωσε φωτογράφιση 15 ηθοποιών, δημοσιογράφων, αθλητών και ανθρώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο για να ενισχύσουν τα μηνύματα πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από τον ιό Hiv-Aids. Με κεντρικό μήνυμα «Πάρε – Φόρα – Εξετάσου!», η καμπάνια εστιάζει τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.

Ανεξεταστέοι στην πρόληψη κατά του ΑΙDS
Κρατάμε τα σκήπτρα των διακρίσεων εναντίον των ομοφυλόφιλων

ΤΗΣ ΚΙΚΑΣ ΚΑΣΙΝΙΔΟΥ (Φιλελεύθερος, 1/12/2009)
Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιπρόσθετα της Νορβηγίας και της Ελβετίας, συγκαταλέγεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά την πρόληψη από τον ιό του ΑΙDS, την πρόσβαση των ασθενών στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και των δικαιωμάτων που αυτοί πρέπει να απολαμβάνουν. Το συμπέρασμα αυτό, το οποίο προκύπτει μέσα από μία πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα, αν συνδυαστεί με κάποια άλλα στατιστικά στοιχεία που φέρουν την Κύπρο ως τη χώρα με τις μεγαλύτερες διακρίσεις σε ό,τι αφορά τους ομοφυλόφιλους (τα ποσοστά διακρίσεων είναι διπλάσια απ’ ό,τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος), τότε η θέση της γίνεται ακόμα πιο δυσμενής μεταξύ των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε. Οπότε, όπως ανέφερε στον «Φ» η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ανδρούλα Καμιναρά, «με τη μη αναγνώριση ότι κάποιοι είναι ομοφυλόφιλοι και πρέπει να τους σεβόμαστε, δεν γίνεται η ανάλογη ενημέρωση, αφού θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν σε κάποιο βαθμό, κάτι εξάλλου που φαίνεται και από τους αριθμούς».
Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα κατά του ΑΙDS, τα μηνύματα και οι διακηρύξεις έρχονται να αντιπαρατεθούν με την πραγματικότητα. Η κυπριακή κυβέρνηση καλυπτόμενη πίσω από τον προαιρετικό χαρακτήρα ευρωπαϊκής οδηγίας, με βάση την οποία τα οροθετικά άτομα και όσοι πάσχουν από ΑΙDSείναι ενταγμένα στην ομάδα των ατόμων με χρόνιες ανίατες ασθένειες, δεν προχωρεί στην υλοποίησή της. Και το αποτέλεσμα είναι τα οροθετικά άτομα να παίρνουν ένα βοήθημα πείνας από το Γραφείο, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Κέντρο Υποστήριξης για τους Φορείς του ΑΙDS(ΚΥΦΑ). Επαναφέρει, επίσης, το θέμα της αναπροσαρμογής του σχεδίου εργοδότησης οροθετικών ατόμων στο δημόσιο τομέα, καθώς όπως αναφέρει υπάρχουν πολλά σημεία διάκρισης. Όπως επισημαίνει το ΚΥΦΑ, εδώ και ένα χρόνο το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας, έχει υποσχεθεί ότι θα τύγχανε αναπροσαρμογής, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έγινε τίποτα. «Η προκατάληψη και ο στιγματισμός», αναφέρει το ΚΥΦΑ, δεν επιτρέπει σε αυτά τα άτομα να διεκδικήσουν φανερά τα δικαιώματά τους, όπως άλλες κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, με αποτέλεσμα το κράτος να αδιαφορεί για το βιοτικό τους επίπεδο».
Την ανάγκη στήριξης των ατόμων με ΗΙV/ΑΙDSμε την παραχώρηση συγκεκριμένων επιδομάτων στα άτομα αυτά από κονδύλια της Ε.Ε. όπως γίνεται και σε άλλες χώρες-μέλη, επισημαίνει και η επίτροπος Υγείας του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου. «Η ομάδα πασχόντων με ΗΙV/ΑΙDS», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «έχουν ήδη αποταθεί στην Επίτροπο Διοικήσεως, σε οργανώσεις και πολιτικά κόμματα ζητώντας να τους δοθεί μηνιαίο επίδομα το συντομότερο δυνατό». Διαβεβαιώνει, ακόμα, ότι ο ΔΗΣΥ κατανοεί τα αιτήματα αυτής της ομάδας πασχόντων και ότι θα παρακολουθεί τους χειρισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών και του υπουργείου Υγείας για το θέμα αυτό. Σύντομα, εξάλλου, η κ. Κυριακίδου θα έχει συνάντηση με την ομάδα αυτών των ατόμων για να συζητήσει τα προβλήματα, τα οποία τους απασχολούν.
Για το υπουργείο Υγείας, πάντως, όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος υπουργός, Χρίστος Πατσαλίδης, η θεραπευτική και κοινωνική στήριξη των ατόμων με HIV λοίμωξη και των οικογενειών τους, αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης του AIDS που καλύπτει τη χρονική περίοδο μέχρι το 2013 και το οποίο έγινε στη βάση των κατευθυντηρίων γραμμών της Ε.Ε.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Μέρας, «Δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην υγεία», ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι, «είναι καιρός τα οροθετικά άτομα να έχουν ποιότητα ζωής χωρίς το φόβο να διαβρώνει την ψυχή τους, να έχουν τα κίνητρα να διεκδικούν μια αξιοπρεπή διαβίωση, ανθρώπινη μεταχείριση και κοινωνική στήριξη».
«Άλλωστε», υπογράμμισε, «το AIDS αποτελεί μια χρόνια νόσο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται». Αναφέρθηκε, όμως, και σε παγκόσμια δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία οι επίσημοι υπολογισμοί ανέβαζαν το συνολικό αριθμό των περιστατικών που βρίσκονται εν ζωή σε 33 εκατ. περισσότερα από 25 εκατ. έχουν ήδη πεθάνει από την έναρξη της επιδημίας, «δημιουργώντας ορφανά και οικογένειες χωρίς οικονομική στήριξη».
Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Μέρας κατά του AIDS η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, διοργανώνει εκστρατεία διαφώτισης. Η εκστρατεία, με κεντρικό σύνθημα «Έρωτας πάντα προφυλαγμένος», τονίζει την ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τον ιό, τους τρόπους μετάδοσής του και τη διαθέσιμη θεραπευτική αγωγή, προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή προστασία για όλους. Με την εκστρατεία, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχειρεί την ευαισθητοποίηση του κυπριακού κοινού για μια ασθένεια που μας αφορά όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: