29.11.09

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ ΥΠΝΟΥ. ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΠΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΧΑΛΗΤΟΥ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Χάπι κόβει το ροχαλητό
Αισιόδοξοι οι επιστήμονες για θεραπεία που χαρίζει ξεκούραστο ύπνο

Ένα μικρό χάπι μπορεί να προσφέρει γαλήνιο, αδιατάρακτο, ξεκούραστο ύπνο σε εκατομμύρια ανθρώπους- και τους ταλαίπωρους συντρόφους τους- ανά τον κόσμο αντιμετωπίζοντας ένα κοινό όσο και εν δυνάμει επικίνδυνο αίτιο του ροχαλητού.
Το ροχαλητό είναι ένα πρόβλημα που αφορά έως και το 40% του πληθυσμού- ιδιαίτερα τους άνδρες λόγω διαφορετικής κατασκευής του σώματος και κατανομής του λίπους. Συνήθως είναι απλώς ενοχλητικό, κάποιες φορές ωστόσο υποδηλώνει την ύπαρξη μιας σοβαρής, εν δυνάμει επικίνδυνης πάθησης: εκτιμάται πως ένας στους 20 μεσήλικους άνδρες και μία στις 50 μεσήλικες γυναίκες χάνουν τον ύπνο τους εξαιτίας αυτού του συνδρόμου, που χαρακτηρίζεται από σύντομες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλεί έντονο πρωινό πονοκέφαλο και υπνηλία στον πάσχοντα και συνδέεται με μεταγενέστερη εμφάνιση υπέρτασης, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το σύνδρομο
Η άπνοια ύπνου ή σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου οφείλεται συνήθως σε μηχανικά και δομικά προβλήματα των αειφόρων οδών: κατά τον ύπνο, οι μύες του λαιμού και της γλώσσας χαλαρώνουν και οι αεραγωγοί εμποδίζονται, καθιστώντας την αναπνοή δύσκολη και θορυβώδη σε σημείο πλήρους παύσης. Οι σύντομες, ακούσιες διακοπές της αναπνοής μπορεί να φτάσουν σε συχνότητα ακόμα και τις 30 την ώρα, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου και αυξάνοντας τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Σήμερα, η πιο κοινή αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η συνεχής ροή αέρα υπό πίεση κατευθείαν στη μύτη, με μάσκα. Ερευνητές της ΒΤG, ωστόσο, μιας εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο, τη Φιλαδέλφεια και την Οζάκα έχουν ήδη αρχίσει τις δοκιμές ενός χαπιού που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το σύνδρομο εν τη γενέσει του.
Συνδυασμός
Το χάπι είναι προς το παρόν γνωστό μόνο με την κωδική του ονομασία:
ΒGC20-0166. Πρόκειται για συνδυασμό δύο ήδη υφιστάμενων φαρμάκων που ενεργούν επηρεάζοντας περιοχές του εγκεφάλου συνδεόμενες με τον μυϊκό τόνο και την αναπνοή. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 39 ασθενείς με άπνοια ύπνου, το ΒGC20-0166 κατάφερε να μειώσει μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα τα συμπτώματα του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου έως και κατά 50%, χωρίς εμφανείς ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους- παράλληλα, βέβαια, συνιστούν υπομονή διότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες. Συμβουλές για έναν αθόρυβο ύπνο
ΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ σας άνθρωποι παραπονούνται ότι ροχαλίζετε καθημερινά και έντονα, μη διστάσετε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας: η άπνοια ύπνου είναι μια σοβαρή, εν δυνάμει επικίνδυνη πάθηση. Εφόσον το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι.
Επειδή όμως το ροχαλητό σας στερεί αυτή τη χαρά από όλους τους υπόλοιπους, ιδού μερικά μικρά «μυστικά» που μπορεί να βοηθήσουν:
1Προσέξτε το βάρος σας: Η παχυσαρκία είναι ίσως η κυριότερη αιτία του ροχαλητού. Οι υπέρβαροι έχουν ογκώδεις ιστούς στην περιοχή του λαιμού, φαινόμενο που εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αέρα.
2 Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής: Η τακτική άσκηση τονώνει τις μυϊκές ομάδες, βελτιώνοντας μεταξύ άλλων και το αναπνευστικό σύστημα.
3 Αποφύγετε τη λήψη ηρεμιστικών, υπνωτικών και αντιισταμινικών: τα φάρμακα αυτά ελαττώνουν σημαντικά τους μυϊκούς τόνους στις διόδους του αέρα της αναπνοής.
4 Αποφύγετε το αλκοόλ και το φαγητό πριν κοιμηθείτε: Το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες, ενώ το φαγητό προκαλεί έκκριση σάλιου και βλέννας.
5 Κοιμηθείτε στο πλάι και όχι ανάσκελα: Όταν κοιμάστε ανάσκελα, η σιαγόνα ανοίγει, γεγονός που ευνοεί το ροχαλητό.
6Ανυψώστε το προσκέφαλο του κρεβατιού κατά περίπου 12 εκατοστά: διευκολύνετε έτσι τη ροή του αέρα διαμέσου του λάρυγγα και της μύτης.
7 Εξασφαλίστε ικανοποιητική υγρασία στο δωμάτιο: Ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα και άρα θορυβώδες ροχαλητό.
8Αποφύγετε την υπερκόπωση: Φροντίστε να κοιμηθείτε νιώθοντας ελαφρώς κουρασμένος, αλλά όχι εξαντλημένος.

health.in.gr
.
Image Hosted by ImageShack.us