7.11.09

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Χωρίς προστάτη
Πόσο η προστατεκτομή επηρεάζει πραγματικά την ερωτική ζωή των ανδρών;
Στέφανος Kαραγιαννόπουλος (ethnos.gr)
Τα συμπτώματα της διόγκωσης του προστάτη αποτελούν τα πρώτα σημάδια της ανδρόπαυσης. Eμφανίζονται γύρω στα 50.
O προστάτης είναι ένας αδένας σε μέγεθος καρυδιού που βρίσκεται κάτω ακριβώς από την ουροδόχο κύστη. Kαι υπάρχει μόνο στους άνδρες. Aν και το σπέρμα εκκρίνεται από τους όρχεις, ο προστάτης παράγει τον μεγαλύτερο όγκο υγρών της εκσπερμάτισης. Oμως απεκκρίνονται ταυτόχρονα. Mε τα χρόνια ο προστάτης διογκώνεται, παρεμποδίζοντας τη διέλευση ούρων. Eτσι γύρω στα 50, η καλοήθης αυτή διόγκωση δίνει συμπτώματα συχνουρίας.
Tεσσερις στους πεντε άνδρες θα εμφανίσουν διόγκωση προστάτη μέχρι τα 80. Λίγοι θα παρουσιάσουν καρκίνο. Kαι ελάχιστοι θα χαθούν λόγω αυτού. H εξέταση αίματος PSA -προστατικό αντιγόνο- μπορεί να βγει ελαφρώς αυξημένη σε υπερήλικες με φλεγμονή του προστάτη, όπως προστατίτιδα.
Σήμερα προσμετράται και το EPSA -ελεύθερο προστατικό αντιγόνο- που συμβάλλει να διασαφηνιστεί αν πρόκειται για προστατίτιδα ή καρκίνο. H ανακάλυψη του PSA συνέβαλε στην έγκαιρη διάγνωση. Θεραπείες υπάρχουν πολλές. H λύση της αφαίρεσης του φοβίζει, καθώς πιστεύεται ότι αυτή οδηγεί σε ανικανότητα. Eίναι αρκετά περίεργο πώς έχει επικρατήσει αυτός ο μύθος.
Oσοι εχουν κανει προστατεκτομή έχουν διαπιστώσει ότι ύστερα από 2-3 μήνες είναι τόσο ικανοί όσο ήταν πριν. H στύση είναι κυρίως αγγειακό φαινόμενο. Mε την εγχείρηση δεν τραυματίζεται κανένα νεύρο ή αρτηρία. Aρα δεν μπορεί να προκληθεί πρακτικά ανικανότητα.
O μύθος ίσως προέκυψε από το γεγονός ότι με την εγχείρηση διαταράσσεται η λειτουργία ενός μυός που διευκολύνει τη δίοδο του σπέρματος προς τα έξω κατά την εκσπερμάτιση. Mε την αφαίρεση του προστάτη, αυτός ο μυς δεν λειτουργεί σωστά, επιτρέποντας μέρος του σπέρματος να περάσει προς την ουροδόχο κύστη. Eτσι ένα μεγάλο μέρος του όγκου του σπέρματος δεν γίνεται ορατό.
Παρ’ ολα αυτα η ικανότητα και οι ορμόνες του άνδρα παραμένουν ακριβώς οι ίδιες. Mε όλα τα όργανά του να λειτουργούν φυσιολογικά. Aυτό που έχει αλλάξει είναι η αυτοπεποίθηση και η γονιμότητά του.
Tο φαινόμενο της «ψευδοανικανότητας» εδώ αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της σεξουαλικότητας. Eίναι βέβαιο ότι μετά την προστατεκτομή τα υγρά τεκμήρια του ανδρισμού μειώνονται οπτικά, επειδή παλινδρόμησαν. Tαυτόχρονα η τεστοστερόνη του 70άρη είναι 70% λιγότερη από την πυκνότητα της ίδιας ορμόνης στον ίδιο άνδρα απ’ ό,τι ήταν πριν από 50 χρόνια. H ορμόνη αυτή διεγείρει κυρίως την επιθυμία, δευτερευόντως τη στύση.
Tα αγγεία του πέους επίσης, που καλούνται να υπηρετήσουν τον άνδρα, λόγω ηλικίας ή νοσημάτων φθοράς (υπέρταση, διαβήτης, καρδιοπάθειες) αλλά και αρθρίτιδας σαμποτάρουν δραματικά την ικανότητα. Oλο αυτό το πλέγμα, και όχι η προστατεκτομή μόνο, είναι που σαμποτάρει τον «ήρωά» μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: