10.11.09

ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ 20 ΕΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΕΡΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ενοχή χωρίς ελαφρυντικά
Ζήτησε η εισαγγελέας για τη δολοφονία Σεργιανόπουλου
Μίνα Μουστάκα (Τα Νέα, 6/11/2009)
Καρέ καρέ ξεδίπλωσε χθες τη σκηνή της δολοφονίας του Νίκου Σεργιανόπουλου η εισαγγελέας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών και με βάση το «δικαστικό σενάριο» έγραψε το δικό της «τέλος», ζητώντας την ενοχή του Γεωργιανού Ντέιβιντ Μουρτζικνέλι χωρίς κανένα ελαφρυντικό για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία εις βάρος του ηθοποιού.
«O κατηγορούμενος ακολούθησε στο διαμέρισμά του τον Νίκο Σεργιανόπουλο με προφανή σκοπό την ερωτική συνεύρεση. Το θύμα, όπως προέκυψε από τη διαδικασία, απευθυνόταν σε στέκια αλλοδαπών με περιθωριακά άτομα προς ανεύρεση ερωτικών συντρόφων επί πληρωμή. Ο Ν. Σεργιανόπουλος, αν ο κατηγορούμενος δεν εκδιδόταν στη συγκεκριμένη πλατεία, δεν θα είχε λόγο να του κάνει πρόταση να τον ακολουθήσει. Η πράξη του δείχνει ότι πρόκειται περί θηριωδίας» επισήμανε η εισαγγελέας.
Φθάνοντας στην περιγραφή της κρίσιμης σκηνής πρόσθεσε: «Το θύμα από την πολλαπλότητα και τη συχνότητα των τραυμάτων δεν πρόλαβε να βγάλει ούτε μία κραυγή. Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι ο Σεργιανόπουλος του έτεινε το μαχαίρι με σκοπό την ερωτική τους συνεύρεση δεν μπορεί να σταθεί. Για ποιο λόγο να απειληθεί; Ο Σεργιανόπουλος δεν είχε εκδηλώσει ποτέ επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά. Είχε μανία καταδίωξης, πίστευε ότι συνωμοτούν εναντίον του, ενδεχομένως είχε λεκτική επιθετικότητα, αλλά δεν προέκυψε ότι είχε τέτοιου είδους βίαιη συμπεριφορά ούτε σε προηγούμενους ερωτικούς συντρόφους του».
«Αυτοκαταστροφικός»
Σκιαγραφώντας η εισαγγελέας την προσωπικότητα του θύματος, το περιέγραψε ως εξής: «Ήταν άτομο εσωστρεφές, ανασφαλές και αυτοκαταστροφικό. Παρά τις εξαρτήσεις του όμως από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, παρέμενε αξιοπρεπής στην επαγγελματική του υπόσταση και χωρίς εξάρσεις στην κοινωνική του ζωή».
Ακολούθως στράφηκε στον κατηγορούμενο, ο οποίος- όπως είπε - «μετά το αδίκημα που διέπραξε συνέχισε τη ζωή του κανονικά. Αποθήκευσε στο πατάρι του τούς δύο φορητούς υπολογιστές που πήρε φεύγοντας από το σπίτι του θύματος και έκανε μία σειρά κλήσεων στο εξωτερικό με το κινητό τού Σεργιανόπουλου που τελικά πούλησε. Ισχυρίζεται ότι έμεινε στην Ελλάδα από τύψεις και ενοχές περιμένοντας τη σύλληψή του. Πιστεύω όμως ότι παρέμεινε γιατί ένιωθε ότι κανένας δεν θα τον εύρισκε».
«Είδε την ευκαιρία»
Το τελευταίο κεφάλαιο της αγόρευσης αφορούσε τα κίνητρα του εγκλήματος. «Έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που δοκιμάζεται οικονομικά και αναγκάζεται να εμπορεύεται το σώμα του. Την πρώτη φορά που ακολούθησε το θύμα είδε ότι μπήκε σε ένα πλούσιο σπίτι και αποφάσισε στην επόμενη ευκαιρία να αποκομίσει ό,τι μπορεί. Του δόθηκε η ευκαιρία να τελέσει ένα έγκλημα και όταν πια συνελήφθη ήταν τόσο πολλά τα στοιχεία εναντίον του που δεν μπορούσε να μην παραδεχθεί την πράξη του, που τέλεσε με ψυχραιμία», κατέληξε η εισαγγελέας ζητώντας την καταδίκη του 30χρονου Γεωργιανού.

Σε φυλάκιση 20 ετών καταδικάστηκε ο δολοφόνος του Σεργιανόπουλου
Ελευθεροτυπία, 10/11/2009
Σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και φυλάκιση δέκα μηνών καταδίκασε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τον 30χρονο Γεωργιανό, που έχει ομολογήσει τη δολοφονία του ηθοποιού, Νίκου Σεργιανόπουλου, στο σπίτι του, στο Παγκράτι, στις 3 Ιουνίου του 2008.
Ο 30χρονος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοχρησία, παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ η κατηγορία της ληστείας, που αντιμετώπιζε, μετατράπηκε σε κλοπή.
Οι δικαστές αναγνώρισαν στο Γεωργιανό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με πλειοψηφία 4 προς 3. Τρεις εκ των ενόρκων έκριναν ότι έπρεπε να τού αναγνωριστεί το ελαφρυντικό, ενώ μία δικαστής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να καταδικαστεί για την πράξη της ανθρωποκτονίας σε κάθειρξη 12 ετών.
Νωρίτερα, η εισαγγελέας της Έδρας, Ιφιγένεια Γάκη, είχε ζητήσει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο 20ετής κάθειρξη και φυλάκιση 19 μηνών.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν ότι θα ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση του δικαστηρίου. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Θεό και τους οικείους του Ν. Σεργιανόπουλου για την αποτρόπαια πράξη του, την οποία αιτιολόγησε ως συνέπεια φόβου και πανικού.

1 σχόλιο:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Eπομένως, η εισαγγελεύς, βάσει της αποδεικτικής διαδικασίας, έκρινε ότι δεν ήταν ένα έγκλημα βίας και μίσους λόγω προκατάληψης κατά των ομοφυλόφιλων.