19.10.09

"ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ" ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΙΟΛΚΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Image Hosted by ImageShack.us
.
“Το Χαστούκι” του Χρ. Τσιόλκα θα γίνει τηλεοπτικό σίριαλ
Το βραβευμένο μπεστ σέλερ “Το Χαστούκι”, του Ελληνοαυστραλού συγγραφέα της Μελβούρνης Χρήστου Τσιόλκα, θα γίνει τηλεοπτικό σίριαλ.
Η εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών Matchbox Pictures πρόσφερε τα περισσότερα χρήματα για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του βιβλίου που σημειώνει, πλέον, παγκόσμια επιτυχία.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της, θα γυριστούν οκτώ επεισόδια στα πρότυπα της αμερικανικής σειράς The Sopranos, με στόχο όχι μόνο την αυστραλιανή αλλά και τη διεθνή τηλεοπτική αγορά.
Τα γυρίσματα, που θα γίνουν στη Μελβούρνη και θα έχουν έντονο ελληνικό χρώμα, θα αρχίσουν σύντομα αλλά η σειρά θα μεταδοθεί το 2010.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα ο Χρήστος Τσιόλκας κέρδισε το βραβείο του κορυφαίου συγγραφέα των χωρών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Το βραβείο συνοδεύεται και με μια συνάντηση “πρόσωπο με πρόσωπο” με τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Σε ερώτηση, τι θα ζητήσει από την βασίλισσα (που είναι και βασίλισσα των περισσοτέρων χωρών της Κοινοπολιτείας), ο πολυβραβευμένος ομογενής συγγραφέας απάντησε αφοπλιστικά:
“Θα της ζητήσω να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα”!
Αποτελεί καθιερωμένη τακτική τα άτομα που κερδίζουν το βραβείο του Κορυφαίου Συγγραφέα της Κοινοπολιτείας να γίνονται δεκτά και από τη βασίλισσα.
Η βράβευση του Τσιόλκα, που ήταν η σημαντικότερη στην έως τώρα καριέρα του, έγινε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Συγγραφέων στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και ήδη άρχισαν να γίνονται συζητήσεις πώς μπορεί κάποτε να του απονεμηθεί ακόμα και το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο Τσιόλκας κέρδισε το βραβείο (Best Book, 2009 Commonwealth Witers Prize) για το βιβλίο του The Slap (”Το Χαστούκι”) που κάνει ρεκόρ πωλήσεων, έχοντας να ανταγωνισθεί κορυφαίους συγγραφείς από τη Βρετανία (Τζούμπα Λαχίρι), τον Καναδά (Μαρίνα Έντικοτ), τη Ν. Αφρική (Μάντλα Λάνγκα) και δεκάδες άλλες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Το βιβλίο “Το Χαστούκι” που έχει χαρακτηριστεί “διαμάντι” από τους κριτικούς, αποτελεί μια μικρογραφία της σύγχρονης πολυπολιτισμικής Αυστραλίας και μια καυστική περιγραφή της οικογενειακής ζωής. Ο συγγραφέας ανατέμνει την ψυχή κάθε χαρακτήρα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία της ύπαρξής τους, την οικογένεια, τα πιστεύω, τις σχέσεις και τις επιθυμίες τους.
Στο παρελθόν το βραβείο αυτό το έχουν κερδίσει κι άλλοι Αυστραλοί συγγραφείς, όπως ο Πίτερ Κάρεϊ και ο Ντέϊβιντ Μαλούφ, που σήμερα θεωρούνται κορυφαίοι στον παγκόσμιο χώρο.
Η συγκεκριμένη διάκριση συνοδεύεται από ένα χρηματικό ποσόν 20.000 δολαρίων, τεράστια προβολή τουλάχιστον σε όλες τις αγγλόφωνες χώρες και τη συνάντηση με τη βασίλισσα.
Ο ομογενής συγγραφέας είναι υποψήφιος και για το βραβείο 2009 Miles Franklin Literary Award. Ο νικητής του βραβείου αυτού, που είναι το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Αυστραλίας, θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο.
Ο Χρήστος Τσιόλκας προέρχεται από οικογένεια Ελλήνων μεταναστών και το βιβλίο του αντανακλά ως ένα βαθμό τα προσωπικά του βιώματα. Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Τσιόλκας έγινε γνωστός για τα βιβλία του “Dead Europe” και “Loaded”.
Το δεύτερο έγινε και ταινία με τίτλο “Κατά Μέτωπο” (κυκλοφόρησε και στην ελληνική γλώσσα), που προβλήθηκε και στις Κάννες και είχε ως θέμα του τη ζωή ενός νεαρού ομογενή ομοφυλόφιλου σε σκηνοθεσία της Άννας Κόκκινος με πρωταγωνιστή τον Άλεξ Δημητριάδη. Πρώτο βραβείο είχε δοθεί στον Τσιόλκα και για το βιβλίο του “Νεκρή Ευρώπη” από την εφημερίδα “The Age”.
Και στο βιβλίο “Νεκρή Ευρώπη” ο Τσιόλκας περιγράφει την ιστορία ενός Ελληνοαυστραλού ομοφυλόφιλου φωτογράφου που επισκέπτεται την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μέσα από παραισθήσεις ζει τον ρατσισμό. Προσπαθώντας να απομυθοποιήσει την Ευρώπη στην Αυστραλία, περιγράφει εφιάλτες που ζει γιατί, όπως λέει: “Μόνο στους εφιάλτες μας είμαστε ικανοί να δούμε καθαρά τι έχουμε απογίνει”.
Ο Χρήστος Τσιόλκας,γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1965 και αρνείται να παίξει τον διανοούμενο εσωτερικών χώρων.
Οι γονείς του ήταν βιομηχανικοί εργάτες, αυτός ένα παιδί μεγαλωμένο στην ελληνική καρδιά της Μελβούρνης, ο οποίος από τα φοιτητικά του χρόνια έδινε το “παρών” στο λογοτεχνικό γίγνεσθαι της Αυστραλίας.
Έχει γράψει, επίσης, διηγήματα, δοκίμια και κριτικές για διάφορα έντυπα, ενώ έχει συμμετάσχει και σε κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο και θεατρικές παραστάσεις. (ana-mpa, 7-2009)
.
Image Hosted by ImageShack.us
- Συνδέεις την άρνηση του Θεού με τη σεξουαλικότητά σου. Ομοίως κι ένας ετεροφυλόφιλος θα μπορούσε να πει ότι επειδή έχει προγαμιαίες σχέσεις, ας πούμε, υποχρεώθηκε να έρθει σε ρήξη με το θείο. Αυτό όμως μάλλον δεν τον επηρεάζει. Μήπως η αποδοχή από την επίσημη εκκλησία είναι σημαντικότερη για τους ομοφυλόφιλους, τελικά;
- Η ρίζα όλων βρίσκεται στην φύση της αιδούς και της σεξουλικότητας στον πολιτισμό. Ο λόγος για τον οποίο ο θρησκευτικός εξοστρακισμός των ομοφυλοφίλων παραμένει πολιτικό ζήτημα, είναι ότι σήμερα η μόνη αξιόλογη αντίδραση στην ομοφυλοφιλία είναι η εκκλησιαστική. Η ιστορία, η βιολογία, η τέχνη, όλοι μιλούν υπέρ και τιμούν την πραγματικότητα της πολύμορφης σεξουαλικότητας. Μόνο η θρησκεία μιλά εναντίον από θέση εξουσίας. Η υπαρξιακή αγωνία του θρησκευόμενου ομοφυλόφιλου είναι ότι ακόμη κι αν η κοινωνία αποδεχθεί κι επικυρώσει την ταυτότητά του πολιτισμικά, νομικά, κοινωνικά, ακόμη και τότε δεν του επιτρέπεται η κοινωνία με το Θεό του. Η κοινωνική ιστορία του δυτικού κόσμου τα τελευταία 25 χρόνια είδε την εκ νέου αποδοχή του ομοφυλόφιλου στην κουλτούρα. Στον Ευρωπαϊκό μοντερνισμό, οι ομοφυλόφιλοι, όπως κι οι Εβραίοι, αντιμετωπίζονταν ως παραβατικοί και ανατροπείς και γι’ αυτό είχαν έναν σημαντικό ρόλο στο περιθώριο του πολιτισμού. Σήμερα, ρόλο περιθωριακό τους δίνει μόνο η θρησκεία. (locandiera.gr, 2006)
.
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: