3.10.09

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Image Hosted by ImageShack.us
.
Αποκωδικοποιήθηκε πλήρως το γονιδίωμα του ιού HIV-1 του AIDS
(Το Βήμα, 8/2009)
Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι αποκωδικοποίησαν το πλήρες γενετικό περιεχόμενο του ιού HIV-1 που προκαλεί το AIDS. Ελπίζουν πλέον ότι, μετά από την «ανάγνωση» του πλήρους γονιδιώματος του ιού, θα ανοίξει ο δρόμος για την καλύτερη κατανόηση της δράσης του και θα επιταχυνθεί η ανακάλυψη νέων αποτελεσματικότερων φαρμακευτικών θεραπειών.
Η αποκωδικοποίηση έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, υπό τον Κέβιν Γουίκς του Τμήματος Χημείας, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature.
Η «χαρτογράφηση» του ιού επιτεύχθηκε με την ανακάλυψη μιας νέας χημικής και απεικονιστικής μεθόδου, με την ονομασία SHAPE, που στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους ιούς, όπως της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.
Ο ιός HIV μεταφέρει τις γενετικές πληροφορίες του με πιο πολύπλοκες δομές σε σχέση με μερικούς άλλους ιούς. Ο HIV, όπως και οι ιοί της γρίπης, της ηπατίτιδας C και της πολιομυελίτιδας, κωδικοποιούν το γενετικό υλικό τους σε μόρια RNA (με μονή έλικα) και όχι DNA (διπλή έλικα), όπου η κωδικοποίηση είναι σχετικά απλούστερη. Το RNA, αντίθετα, μπορεί να παίρνει διάφορα σχήματα και δομές.
Η αποκωδικοποίηση του πλήρους γονιδιώματος πλέον προσφέρει στους επιστήμονες νέες πληροφορίες, στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση ώς τώρα, και ίσως τους δώσει νέες απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ιού.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι, χάρη στις νέες γενετικές πληροφορίες, θα επιχειρήσουν να κάνουν μικρές αλλαγές στον ιό. Ανέφεραν επίσης ότι άρχισαν πλέον να κατανοούν τα γενετικά «κόλπα» που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεφύγει από τον εντοπισμό του από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
.
Ομάδα ερευνητών κατάφερε να αναπαράγει γονίδιο που μπλοκάρει τον ιό του AIDS
(Το Βήμα, 9/9/2009)
Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Γενεύης κατάφερε να αναπαράγει γονίδιο που βρίσκεται σε πίθηκο της Νότιας Αμερικής και μπορεί να μπλοκάρει τον ιό του AIDS, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών τους που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης «Journal of Clinical Investigation».
Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ πιθανό να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες κατά της νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το 2004 αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακάλυψαν σε είδος πιθήκων το γονίδιο αυτό που παράγει μια πρωτεΐνη ανθεκτική στον ιό HIV.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γενεύης κατάφεραν να αναπαράγουν με τεχνητούς τρόπους το συγκεκριμένο γονίδιο, μετά την ανακάλυψη ότι αντιστοιχεί
με την σύντηξη δύο ανθρώπινων γονιδίων. Επίσης πέτυχαν να μεταφέρουν το νέο αυτό γονίδιο σε ανθρώπινα αιμοκύτταρα.
Όταν μεταμόσχευσαν το γονίδιο αυτό σε ποντίκια που παρουσιάζουν τα ίδια ανοσολογικά χαρακτηριστικά με τον άνθρωπο παρατήρησαν πως το γονίδιο είχε την ίδια αντίδραση κατά του ιού, όπως το γονίδιο που είχε ανακαλυφθεί το 2004.
«Το γονίδιο που βρήκαμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική λύση στις θεραπείες κατά του AIDS, τις οποίες πολλοί ασθενείς δεν αντέχουν», τόνισε ο καθηγητής Τζέρεμι Λιούμπαν, επικεφαλής της ελβετικής ομάδας.
«Μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτικό γονίδιο εναντίον του ιού HIV και να μεταμοσχευτεί στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτό», διευκρίνισε ο καθηγητής.
Ο καθηγητής Λιούμπαν, που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας η οποία ανακάλυψε το γονίδιο, τόνισε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν για να εντοπιστεί το πως το γονίδιο αυτό μπλοκάρει τον ιό του AIDS.

Προληπτικό εμβόλιο για το ΑΙDS!
Δοκιμές σε 16.000 εθελοντές έδειξαν ότι μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%
(Το Βήμα, 25/9/2009)
Για πρώτη φορά ένα πειραματικό εμβόλιο φάνηκε να προλαμβάνει τη μόλυνση με τον ιό του ΑΙDS, μια εξέλιξη που εξέπληξε και χαροποίησε ιδιαιτέρως τους ερευνητές που ασχολούνται με τη φονική επιδημία. Μέχρι πρότινος οι συνεχείς αποτυχίες στο πεδίο της ανάπτυξης εμβολίου για τον ιό ΗΙV είχαν κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ένα τέτοιο εμβόλιο θα ήταν αδύνατον να δημιουργηθεί.
Το νέο εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ΗΙV σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%, όπως προέκυψε από τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με εμβόλιο του ΑΙDS. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 εθελοντές από την Ταϊλάνδη, όπως ανακοίνωσαν χθες στην Μπανγκόκ οι αμερικανοί επιστήμονες που τη διεξήγαγαν.
Αν και τα αποτελέσματα που έχει μέχρι στιγμής δώσει το εμβόλιο ήταν μέτρια, «πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το ότι μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό προληπτικό εμβόλιο» ανέφερε ο συνταγματάρχης Τζερόμ Κιμ, ο οποίος ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης που έγινε για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Ασθένειες των ΗΠΑ και το υπουργείο της Ταϊλάνδης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στο πλαίσιο της μελέτης στελέχη του ιού ΗΙV που απαντώνται συχνά στην Ταϊλάνδη. Τόνισαν ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο αν ένα τέτοιο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε άλλα στελέχη που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, στην Αφρική ή σε άλλα μέρη του κόσμου.
Το εμβόλιο που δοκιμάστηκε αποτελεί ουσιαστικώς τον συνδυασμό δύο εμβολίων, εκ των οποίων το ένα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στον ΗΙV, ενώ το δεύτερο ενισχύει αυτή την ανοσολογική απόκριση. Τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το ΑLVΑC της Sanofi-Ρasteur και το ΑΙDSVΑΧ το οποίο αναπτύχθηκε από τη VaxGen Ιnc (τα δικαιώματα του ΑΙDSVΑΧ έχει πλέον η μη κερδοσκοπική οργάνωση Global Solutions for Ιnfectious Diseases, η οποία δημιουργήθηκε από πρώην υπαλλήλους της VaxGen).
Ο συνδυασμός των δύο εμβολίων δοκιμάστηκε σε αρνητικούς στον ΗΙV άνδρες και γυναίκες από την Ταϊλάνδη ηλικίας 18-30 ετών που αντιμετώπιζαν μέσο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Οι μισοί έλαβαν τέσσερις δόσεις ΑLVΑC και δύο ενισχυτικές δόσεις ΑΙDSVΑΧ σε διάστημα έξι μηνών. Οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό εμβόλιο.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί τρία έτη μετά τους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην ομάδα του εμβολίου που περιελάμβανε 8.197 άτομα εμφανίστηκαν 51 νέες μολύνσεις με ΗΙV, ενώ στην ομάδα του εικονικού εμβολίου (8.198 άτομα) παρουσιάστηκαν 74 νέες μολύνσεις με τον ιό. Οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε 31% μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης στην ομάδα του εμβολίου.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Ασθένειες δρ Αντονι Φάουτσι προειδοποίησε ότι «ο δρόμος είναι ακόμη μακρός». Προσέθεσε ωστόσο ότι «τα αποτελέσματα γεννούν συγκρατημένη αισιοδοξία».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι! Τα τελευταία χρόνια δεν ακουγόντουσαν πολλά πράματα από τον τομέα της έρευνας. Είχες μια γενική αίσθηση κωλυσιεργίας και μπορούσες να υποθέσεις διάφορα. Όπως, παιχνίδια με τις φαρμακευτικές, αίσθηση της χρονιότητας της ασθένειας και ένα γενικό κοινωνικό βόλεμα με τα νέα φάρμακα, ότι δεν πουλάει το θέμα κλπ κλπ

Αλλά τελικά, οι άνθρωποι δουλεύουν και μπράβο τους. Όπως μου είπε και μια φίλη μου που εργαζόταν σ έναν Οργανισμό υπεύθυνο για τον σχεδιασμό Πολιτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων για το aids στο Amsterdam, η Ολλανδία είναι πολύ γενναιόδωρη (και) στην έρευνα.
Δεν το ήξερα. Με ξάφνιασε ευχάριστα.