7.10.09

7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. ΣΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΚΧΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Απολυτίκιο. Ήχος α’. Του λίθου σφραγισθέντος.
Τριάδος της Αγίας οπλίται τροπαιούχοι, η λαμπρά δυάς των Μαρτύρων, ωράθητε εν άθλοις,
Σέργιος ο θείος αριστεύς, και Βάκχος ο γενναίος αθλητής, δια τούτο δοξασθέντες περιφανώς,
προΐστασθε των βοώντων Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς, δόξα τω στεφανώσαντι,
δόξα τω ενεργούντι δι' υμών, πάσιν ιάματα.
.
Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος εορτάζονται στις 7 Οκτωβρίου στη Δύση και τιμούνται περισσότερο από πολλούς Αγίους. Στην Ανατολή είναι ακόμα πιο δημοφιλείς. «Αυτοί οι δύο και ειδικά ο Άγιος Σέργιος… έγιναν οι πιο δημοφιλείς άγιοι των Χριστιανών της Αραβίας και της Συρίας». Ο Σεβήρος, επίσκοπος Αντιοχείας από το 512-18, παρότι μονοφυσίτης, έγραψε ένα όμορφο κήρυγμα προς τιμήν των δύο αγίων όπου βρίσκουμε τις περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή τους στα Συριακά: «Ο Σέργιος και ο Βάκχος ήταν, αντίστοιχα, πρώτος και δεύτερος στην υπηρεσία του αυτοκράτορα». Ο Σεβήρος δίνει ακόμα τον ίδιο αριθμό μιλίων που έπρεπε να τρέξει ο Σέργιος φορώντας τα παπούτσια με τα καρφιά, που δίνουν και οι ελληνικές βιογραφίες. Από την άλλη πλευρά επεκτείνεται σε ορισμένες λεπτομέρειες: «όχι μόνο αγαπούσαν ο ένας τον άλλο αλλά είχαν και το ίδιο ύψος, εμφάνιση και νεότητα σώματος και ψυχής». Όταν ο αυτοκράτορας τους ανάγκασε να φορέσουν γυναικεία ρούχα, του απάντησαν ότι, αφού μπορούν οι γυναίκες που φορούν τα ρούχα αυτά να δοξάζουν ελεύθερα τον θεό, έτσι και αυτοί μπορούν να τον δοξάζουν με τα ίδια ρούχα.
Στην αραβική παράδοση, ο Βάκχος και ο Σέργιος εορτάζονται ξεχωριστά την 1η και 7η Οκτωβρίου, όμως ο καθένας αναφέρεται ως «εταίρος» του άλλου (ανάμεσα στις δυο διηγήσεις παρέχονται όλες οι λεπτομέρειες της ελληνικής τους ζωής), και σε μία Τρίτη ημερομηνία εορτάζεται ο καθαγιασμός της κοινής τους εκκλησίας στη Ροσοφάη, το μέρος που πέθανε ο Σέργιος.

Τζων Μπόσγουελ: Γάμοι μεταξύ ανδρών. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις στην αρχαία Ελλάδα, Ρώμη και μεσαιωνική Ευρώπη (Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, 2004)

(συνεχίζεται)
.

Image Hosted by ImageShack.us

Δεν υπάρχουν σχόλια: