21.9.09

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Μουσείο Καβάφη στην ιστορική οικία Κωλέττη
Με πρωτοβουλία του Ταχ. Ταμιευτηρίου
Της Ολγας Σελλα (Καθημερινή, 14/9/2009)
Η οικία του πρωθυπουργού Ιω. Κωλέττη στην Πλάκα είναι από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας. Είναι ένα από τα πολλά της περιοχής που ανήκουν εδώ και πολλά χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού. Κάποια από αυτά ανακαινίστηκαν και στεγάζουν υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Κάποια άλλα παραμένουν εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα, περιμένοντας τη νέα χρήση και τη σωτηρία τους.
Συμφωνία και μουσείο
Η σωτηρία για την οικία Κωλέττη φαίνεται πως ήρθε, με την πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης, στον κάτοχο του Αρχείου Καβάφη και ιδρυτή της Εταιρείας «Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού» Μανώλη Σαββίδη. Ο κ. Φιλιππίδης πρότεινε (και η τελική συμφωνία υπογράφτηκε τον περασμένο Ιούλιο) να δημιουργηθεί το Μουσείο Καβάφη (με τα χειρόγραφα, τα βιβλία του και πολλά προσωπικά αντικείμενα του ποιητή που ανήκουν στην εταιρεία «Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού») σ’ ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες, Ελληνες και ξένους.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα διαθέσει για την ολοκλήρωση αυτού του σκοπού το ποσόν του 1 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση κτιρίου που θα παραχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού ή ο Δήμος Αθηναίων ή θα καταβάλει το ενοίκιο για άλλο κτίριο. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα καταβάλει στο Μουσείο που θα στεγάσει το Αρχείο Καβάφη, ποσόν μέχρι 20 χιλ. ευρώ μηνιαίως, έτσι ώστε να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, για περίοδο 50 χρόνων.
«Η συμφωνία έκλεισε, και ξεκίνησε η αναζήτηση κτιρίων», λέει στην «Κ» ο Αγγελος Φιλιππίδης. «Είδαμε πολλά κτίρια του ΥΠΠΟ και του Δήμου Αθηναίων και καταλήξαμε στην οικία Κωλέττη, δίπλα ακριβώς στην ανασκαφή των Ελευσινίων και στην οδό Παναθηναίων. Είναι όμως ένα κτίριο με πολλές εκκρεμότητες», αφού εδώ και χρόνια στο κτίριο υπήρχε εργολάβος που έκανε εργασίες αποκατάστασης. Επειτα από πολλές προσπάθειες και πολλές συνεννοήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού ο εργολάβος συμφώνησε να αποχωρήσει, αφού πληρωθεί το ποσόν των περίπου 400 χιλ. ευρώ που του οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού. Ο υπουργός Πολιτισμού Αντ. Σαμαράς υπέγραψε το ποσόν πληρωμής στον εργολάβο και τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκταμιευτούν τα χρήματα και να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στον χώρο με σκοπό να υποδεχτεί το Νέο Μουσείο Καβάφη.
Ο Μανώλης Σαββίδης αναζητούσε εδώ και χρόνια τρόπους να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο, για το κοινό και τους μελετητές, τη σπουδαία αυτή κληρονομιά, το αρχείο Καβάφη, που εδώ και 40 χρόνια ανήκει στην οικογένεια Σαββίδη. Η καλύτερη πρόταση που είχε μέχρι σήμερα ήταν να δοθεί στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ, αλλά η πρόταση του Αγγελου Φιλιππίδη έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα: κρατάει το αρχείο του πιο γνωστού ποιητή της νεότερης Ελλάδας στα όρια της χώρας.
Με θέα την Ακρόπολη
Ο Αγγελος Φιλιππίδης μάς ξενάγησε χθες το μεσημέρι στην οικία Κωλέττη, ένα κτίριο που πραγματικά μοιάζει το καταλληλότερο να υποδεχτεί το σύμπαν και το πνεύμα του Καβάφη. Μ’ έναν θαυμάσιο κήπο μπροστά, στην οδό Πολυγνώτου (δίπλα στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη), και μια μοναδική θέα στο πίσω μέρος: την Ακρόπολη. Εχει πολλές ιδέες και πολύ πάθος για να γίνει μουσείο αυτό το κτίριο γιατί πιστεύει ότι «η προβολή του σύγχρονου Ελληνισμού είναι εξίσου σημαντικού με την προβολή του αρχαίου πολιτισμού». Αλλωστε, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει ήδη ενισχύει με χορηγίες την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, την έκθεση Μπότσογλου κ.λπ. «Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να κάναμε περισσότερα», λέει ο Αγ. Φιλιππίδης.
Με τον Αγγελο Φιλιππίδη ανεβήκαμε την ξύλινη σκάλα της οικίας Κωλέττη, είδαμε τα έξοχα ζωγραφιστά ταβάνια του σπιτιού, τους πολλούς χώρους, τα αιωνόβια δέντρα του κήπου και τη μοναδική θέα.
Φεύγοντας από την οικία Κωλέττη, ο Αγγελος Φιλιππίδης ήταν σαφής: «Ακόμα κι αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα με την οικία Κωλέττη, ένα είναι σίγουρο: ότι το Μουσείο Καβάφη θα γίνει, έστω και σε άλλο κτίριο που θα νοικιάσουμε».
.
Image Hosted by ImageShack.us

Δεν υπάρχουν σχόλια: