29.8.09

ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΑΝ ΤΟΥΡΙΝΓΚ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Έσπασε τον μυστικό κώδικα των ναζί, αλλά δεν ανακηρύχθηκε ήρωας. Αντίθετα, τον καταδίωξαν επειδή ήταν ομοφυλόφιλος
Το αίνιγμα του Άλαν Τούρινγκ
TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του JΟΝΑΤΗΑΝ ΒRΟWΝ (Τα Νέα, 22/8/2009)
Έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη νίκη της χώρας του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αντί να τον ανταμείψουν, τον καταδίωξαν επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, οδηγώντας τον στην αυτοκτονία. Τώρα, χιλιάδες άνθρωποι ζητούν την αποκατάστασή του.
O Άλαν Τούρινγκ είχε ήδη συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των μαθηματικών και της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1939. Ο λόγος που έμεινε στην Ιστορία, όμως, ήταν η αποκωδικοποίηση της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Εnigma. Χάρις στον επεξεργαστή υψηλής ταχύτητας που επινόησε, μπόρεσε να αποκωδικοποιήσει τα εκατομμύρια των συνδυασμών που χρησιμοποιούσαν οι ναζί στις επικοινωνίες τους, σώζοντας δεκάδες χιλιάδες ζωές και οδηγώντας τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αποφασιστική νίκη.
Το «έγκλημα». Εκτός από διάνοια, όμως, ο Τούρινγκ ήταν και μια εκκεντρική φυσιογνωμία. Δρομέας και κωπηλάτης ολυμπιακού επιπέδου, διήνυε πολλές φορές τρέχοντας την απόσταση των 64 χιλιομέτρων ανάμεσα στο Λονδίνο και το πάρκο Μπλέτσλεϊ όπου εργαζόταν. Όταν έκανε ποδήλατο φορούσε πάντα μάσκα για να αποφεύγει τις αλλεργίες και συνήθιζε να δένει με αλυσίδα το φλιτζάνι του καφέ του με το καλοριφέρ. Όλες αυτές οι συνήθειες, καθώς και η τσιριχτή φωνή του, προκαλούσαν τα χαμόγελα των συναδέλφων του.
Το μεγάλο του «έγκλημα», όμως, ήταν η ομοφυλοφιλία του, την οποία δεν δίστασε να αποκαλύψει μια μέρα στην αστυνομία όταν πήγε να καταγγείλει μια διάρρηξη στο σπίτι του. Με βάση τον νόμο που χαρακτήριζε την ομοφυλοφιλία παράνομη και μισό αιώνα νωρίτερα είχε στείλει τον Όσκαρ Ουάιλντ στη φυλακή, ο Τούρινγκ αναγκάστηκε τότε να υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία. Η δημοσιότητα που ακολούθησε αποδείχθηκε αφόρητη γι΄ αυτόν. Τον Ιούνιο του 1954 βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Ήταν 41 ετών και είχε φάει ένα μήλο ποτισμένο με δηλητήριο.
«Μετά τον Πόλεμο, όταν ο ρόλος του δεν αποτελούσε πια εθνικό μυστικό, θα έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί σωτήρας του έθνους και να χριστεί Ιππότης» λέει ο Βρετανός καθηγητής Ρίτσαρντ Ντόκινς, ένας από τους 2.500 ανθρώπους που έχουν υπογράψει υπόμνημα με το οποίο ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη μνήμη του Τούρινγκ. «Αντί γι΄ αυτό, η ευγενική και εκκεντρική αυτή διάνοια οδηγήθηκε στην καταστροφή εξαιτίας ενός “εγκλήματος” που διέπραττε στον ιδιωτικό του χώρο, χωρίς να βλάπτει κανέναν».
Τα τελευταία χρόνια έχει συζητηθεί αρκετά στη Βρετανία και ο τρόπος που πέθανε ο Τούρινγκ. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έφαγε το δηλητηριασμένο μήλο επειδή το αγαπημένο του παραμύθι ήταν η Χιονάτη. Η οικογένειά του επιμένει ότι ο θάνατός του ήταν ατύχημα, ενώ άλλοι έχουν προβάλει την εκδοχή της δολοφονίας. Ένα είδος αποκατάστασης της μνήμης του έχει ήδη γίνει, καθώς έχει ανεγερθεί άγαλμά του στο Γκέι Βίλατζ του Μάντσεστερ και έχει πάρει το όνομά του ο περιφερειακός δρόμος της πόλης. Αυτό που μένει είναι μια επίσημη συγγνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: