27.7.09

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΠΙΕΡ ΠΑΟΛΟ ΠΑΖΟΛΙΝΙ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ποιος σκότωσε τον Πιερ Πάολο Παζολίνι
Η δολοφονία του διάσημου σκηνοθέτη και συγγραφέα ήτανσεξουαλικό ή πολιτικό έγκλημα; Ενα βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Ιταλία, καρπός προσπάθειας δύο δημοσιογράφων από το Παλέρμο οι οποίοι ερευνούν κυρίως την εγκληματική δράση της Μαφίας, υποστηρίζει τη δεύτερη εκδοχή και προκαλεί σειρά αντιδράσεων. Το ενδεχόμενοαναψηλάφησηςτης υπόθεσης είναι πιθανό
του NΙΚΟΥ MΠΑΚΟΥΝΑΚΗ (Το Βήμα, 26/7/2009)
H δολοφονία του Παζολίνι, εκείνον τον μακρινό Νοέμβριο του 1975, στην παραλία της Οστιας έξω από τη Ρώμη, δεν ήταν άγριο έγκλημα σεξουαλικού πάθους αλλά καθαρά πολιτική δολοφονία. Ηρθε μάλιστα να προστεθεί σε σειρά δολοφονιών που είχαν σχέση με αποκαλύψεις για την περίφημη στοά Ρ2 και για πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα, με ιθύνοντα νου τον πανίσχυρο Εουτζένιο Τσέφις, επικεφαλής της ΕΝΙ (Εnte Νazionale Ιdrocarburi), της κρατικής ενεργειακής εταιρείας.
Στη σύγχρονη ιταλική ορολογία του πολιτικού εγκλήματος, «σύστημα Τσέφις» σημαίνει χρηματισμός πολιτικών και κομμάτων, έλεγχος πληροφοριών και κατευθυνόμενη πληροφόρηση, σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες και γενικότερα έλεγχος της πολιτικής από τους οικονομικά ισχυρούς. Ολα αυτά αποκαλύπτονται στο βιβλίο των σικελών δημοσιογράφων Τζουζέππε Λο Μπιάνκο και Σάντρα Ρίτσα, που κυκλοφόρησε στην Ιταλία τον περασμένο Φεβρουάριο. Το βιβλίο εξακολουθεί όμως να βρίσκεται στην επικαιρότητα αφού μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του και μέσα στη γενική αναταραχή και συγκίνηση που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των δύο δημοσιογράφων ο δικηγόρος Στέφανο Ματσιόνι ζήτησε την αναψηλάφηση της υπόθεσης για λογαριασμό της εταιρείας των Φίλων του Παζολίνι. Ολοι οι πρωταγωνιστές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης ξανάρχονται στο προσκήνιο. Ανάμεσά τους και ο θεωρούμενος δολοφόνος του Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο 17χρονος, τότε, Πίνο Πελόζι, γνωστός και ως Πίνο ο βάτραχος, ο ευκαιριακός εραστής του σκηνοθέτη και συγγραφέα, ένα είδος δικού του Ακκατόνε.
Ο κύκλος του αίματος
Η συστηματική έρευνα των δύο ιταλών δημοσιογράφων, που εργάζονται στο Παλέρμο της Σικελίας για λογαριασμό του πρακτορείου Αnsa, με την αξιοποίηση πολλών καινούργιων στοιχείων και μαρτυριών, μεταξύ των οποίων η ανέκδοτη συνέντευξη του Πίνο Πελόζι, ο οποίος, πρώτη φορά, κατονομά ζει τους συνενόχους του, καταλήγει σε συμπεράσματα που μοιάζουν πειστικά. Σύμφωνα με αυτά η δολοφονία του Πιερ Πάολο Παζολίνι αποτελεί το τρίτο και τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά πολιτικές δολοφονίες. Η πρώτη ήταν η δολοφονία του Ενρίκο Ματτέι, ισχυρού άνδρα της ΕΝΙ, τον οποίο διαδέχθηκε ο Τσέφις. Ο Ματτέι δολοφονήθηκε το 1962 και ο θάνατός του αποδόθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Ακολούθησε το 1970 η δολοφονία του δημοσιογράφου Μάουρο ντε Μάουρο, που «έψαχνε», με τρόπο ενοχλητικό, την υπόθεση Ματτέι. Μάλιστα είχε συνεργαστεί με τον Φραντσέσκο Ρόσσι στην προετοιμασία της ταινίας «Υπόθεση Ματτέι», που γυρίστηκε το 1971, με τον Τζαν-Μαρία Βολοντέ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πέντε χρόνια μετά ο κύκλος του εγκλήματος κλείνει με τον θάνατο του Πιερ Πάολο Παζολίνι.
Ο Παζολίνι γνώριζε πρόσωπα και πράγματα. Σε ένα άρθρο του που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα του Μιλάνου «Corriere della Sera» τον Νοέμβριο του 1974, δηλαδή έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, προειδοποιούσε: «Ξέρω τα ονόματα των υπευθύνων, όλων αυτών που χειραγωγούν τους νεοφασίστες, όλων αυτών των γνωστών αγνώστων που είναι υπεύθυνοι για τα πρόσφατα εκλήματα». Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο βιβλίο του Παζολίνι είχε τίτλοΠετρέλαιο(στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 1993 από τις εκδόσεις Παρατηρητής), όπου με πρόφαση ιστορίες ερωτικών εμμονών έκανε αποκαλύψεις για τους εγκληματικούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της περιόδου της Δεύτερης Δημοκρατίας, όπως είναι γνωστή στην Ιταλία. Το ότι σημαντικό μέρος του χειρογράφου αυτού του βιβλίου εξαφανίστηκε οφείλεται ακριβώς στις αποκαλύψεις που περιείχε.
Η φρίκη του εγκλήματος
Εκείνο το ξημέρωμα της 2ας Νοεμβρίου του 1975 οι καραμπινιέροι βρήκαν το πτώμα του Παζολίνι θαμμένο σχεδόν στην άμμο της παραλίας της Οστιας. Τα αφτιά του ήταν σχεδόν ξεκολλημένα, οι οδοντοστοιχίες του ήταν σπασμένες, ο θώρακάς του και δέκα πλευρά του ήταν τσακισμένα, ένα αυτοκίνητο είχε περάσει πολλές φορές πάνω από το σώμα του. Είναι δυνατόν αυτό το άγριο έγκλημα να ήταν αποτέλεσμα της παραφοράς ενός 17χρονου αλήτη; Επί πολλά χρόνια ο Πίνο Πελόζι, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση εννέα ετών και επτά μηνών για το έγκλημα, υποστήριζε ότι ήταν ο μόνος δράστης. Αλλά στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο βιβλίο των Λο Μπιάνκο και Ρίτσα, αλλάξε στάση. «Τον εκτέλεσαν» ομολογεί. Το ίδιο είπε και στον δημοσιογράφο Μαρτσέλλε Παντοβάνι, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό του γαλλικού περιοδικού «Le Νouvel Οbservateur». Ο Παντοβάνι δίνει το σημερινό πορτρέτο του Πελόζι, του Πίνο του βάτραχου, 51 ετών πια, κηπουρός σε μια κοοπερατίβα της Ρώμης, με μισθό 820 ευρώ τον μήνα, πορτοκαλί παντελόνι, ασορτί μπλουζάκι.
Στην ταινία της Ρομπέρτα Τόρρε που προβλήθηκε στις 14 Μαΐου με τίτλο «Η νύχτα που πέθανε ο Παζολίνι», προκαλώντας τεράστια αίσθηση, όση και το βιβλίο των δύο σικελών δημοσιογράφων, ο Πίνο Πελόζι ομολογεί σε πρώτο πρόσωπο: «Τον εκτέλεσαν. Ηταν πέντε. Του φώναζαν “βρωμόπουστα”, “σκατοκομμούνι” και τον χτυπούσαν βίαια. Εμένα με είχαν ακινητοποιήσει. Δεν άγγιξα καν τον Παζολίνι, αντίθετα προσπάθησα να τον υπερασπιστώ». Στην ίδια ταινία ο Πελόζι ομολογεί ότι μεταξύ των πέντε είχε αναγνωρίσει τους αδελφούς Μπορσελλίνο, δύο σικελούς νεοφασίστες και ντίλερ, που εκτελούσαν προφανώς παραγγελία θανάτου.
Η λύση της σιωπής
Ο Πίνο Πελόζι μοιάζει να απολαμβάνει αυτήν την ξαφνική δημοσιότητα που τον περιβάλλει. Φαίνεται ότι παίζει έναν ρόλο, πράγμα που κάνει τον δημοσιογράφο Μαρτσέλλε Παντοβάνι να αμφιβάλλει για την ειλικρίνειά του. Αλλά οι αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίοΡrofondo neroείναι συνταρακτικές και ο Πελόζι έχει σε αυτό σημαντικό μερίδιο. Στην εύλογη ερώτηση γιατί τόσα χρόνια επέμενες ότι διέπραξες μόνο σου το έγκλημα ενώ τώρα αλλάζεις εκδοχή, ο Πελόζι απαντά αφοπλιστικά: «Γιατί τώρα όλος ο κόσμος έχει πεθάνει και τώρα μπορώ να μιλήσω». Ποιοι έχουν πεθάνει και ποιοι τον εμπόδιζαν να μιλήσει; Τους κατονομάζει: « Πριν από όλους οι αδελφοί Μπορσελλίνο, που πέθαναν από ΑΙDS στις φυλακές. Μετά οι γονείς μου, που τους απειλούσαν οι Μπορσελλίνο σε περίπτωση που θα άνοιγα το στόμα μου. Τέλος, ο δικηγόρος μου, ο Ρόκκο Μάντζια, ένας τύπος που είχε σχέσεις με τους φασίστες και τις μυστικές υπηρεσίες».
Ο Νίνο Μαρατσίτα είναι δικηγόρος της οικογενείας Παζολίνι. «Πάντοτε υποστηρίζαμε» αναφέρει «ότι δεν ήταν δυνατόν να διέπραξε μόνος του ο Πελόζι αυτό το τόσο άγριο έγκλημα». Ο Μαρατσίτα δεν παίρνει θέση στο αν ο Παζολίνι ήταν θύμα του συστήματος Τσέφις, δεν κρύβει όμως ότι τον ικανοποιούν οι νέες αποκαλύψεις. Την εποχή όπου δολοφονήθηκε ο Παζολίνι οι εξετάσεις DΝΑ ήταν κάτι άγνωστο. «Σήμερα αρκεί να εξεταστούν το πουκάμισο, το πουλόβερ και το πανταλόνι του Πιερ Πάολο που βρίσκονται στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Ρώμης. Η αλήθεια βρίσκεται στα ίχνη του βιολογικού υλικού που ο χρόνος δεν έχει σβήσει» σημειώνει ο Μαρατσίτα.
Με το βιβλίο τουςΡrofondo nero οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Τζουζέππε Λο Μπιάνκο και Σάντρα Ρίτσα, που έχουν επίσης συνυπογράψει βιβλία για τους Μπορσελλίνο και για την υπόθεση Προβεντσάνο, ανασυνθέτουν το παζλ μιας σκοτεινής υπόθεσης της δεκαετίας του ΄70, η οποία συντάραξε τον κόσμο λόγω της δημοφιλίας του Παζολίνι. Αλλωστε η δολοφονία του Παζολίνι αποτελεί κεφάλαιο της πιο τρομακτικής περιόδου της μεταπολεμικής Ιταλίας, η οποία σημαδεύεται από τρομοκρατικές πράξεις, εγκλήματα τρομοκρατίας, άνοδο των νεοφασιστών και διαπλοκή της πολιτικής με τον εγκληματικό κόσμο της Μαφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: