1.4.09

Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Σήμα κινδύνου από την ΕΕ
Η ομοφοβία απειλεί ζωές και καριέρες ανθρώπων στην Ευρώπη
Βιέννη – (tovima.gr, Τρίτη 31 Μαρτίου 2009)
Η ομοφοβία καταστρέφει την υγεία και τις καριέρες ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη και το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί γιατί τα θύματα φοβούνται να προβούν σε καταγγελίες για να μην τραβήξουν την προσοχή και για να μην υποστούν πράξεις αντεκδίκησης, αναφέρει μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι η αστυνομία στις περισσότερες χώρες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ομοφοβικά αδικήματα και εγκλήματα- -που ποικίλλουν από λεκτικές επιθέσεις εναντίον ομοφυλοφίλων μέχρι θανάσιμες επιθέσεις- και προσθέτει ότι πολλές κυβερνήσεις και σχολεία απέτυχαν στη σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, με τα θύματα να προτιμούν να παραμένουν «αόρατα» από το να μιλήσουν για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή να αναφέρουν κακοποιήσεις στις αρχές, καταγράφει η μελέτη.
«Από τα πολύ νεανικά τους χρόνια, οι εξευτελιστικές λέξεις που χρησιμοποιούνται για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες στις σχολικές ομάδες τους αναγκάζουν να παραμένουν αόρατοι. Συχνά γίνονται θύματα επιθέσεων και διακρίσεων στο χώρο εργασίας (και) σε πολλές χώρες δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη σχέση τους με έναν σύντροφο μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας» αναφέρεται στη μελέτη.
Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα προτείνει την ανώνυμη καταγγελία ομοφυλοφοβικών εγκλημάτων - αδικημάτων για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αναφέροντας πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε Ολλανδία, Δανία και Σλοβενία ως καλά και ενθαρρυντικά παραδείγματα.
Ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις διακρίσεων είναι αυτές που αφορούν στη χορήγηση ασύλου από τις Αρχές, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη διαμονή ατόμων επειδή οι αξιωματούχοι αρνούνται να πιστέψουν ότι αυτά διώχθηκαν εξαιτίας της σεξουαλικότητάς τους.
Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης η διάκριση σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια και σε ορισμένες περιπτώσεις νοσηλεύονται ως ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός να είναι «ενόχληση ή ασθένεια».
Η μελέτη, η οποία βασίσθηκε σε εκθέσεις και από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ότι οι μισοί από τους πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στη χώρα τους.
Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Πολωνία και η Ρουμανία κατονομάσθηκαν ως οι χώρες με την πλέον εχθρική συμπεριφορά απέναντι στους ομοφυλόφιλους.

Μόνο τρεις χώρες, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ισπανία, έχουν επιτρέψει πλήρως το δικαίωμα γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, καθώς η πλειοψηφία των υπολοίπων χωρών δεν παραχωρούν κανενός τέτοιου είδους δικαίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: