13.2.09

ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Με σοβαρότερες συνέπειες η οστεοπόρωση στους άνδρες
Πεννυ Μπουλουτζα (Καθημερινή, 22/1/2009)
Εχει χαρακτηριστεί ως μία σιωπηλή επιδημία που πλήττει τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η οστεοπόρωση προσβάλλει και τους άνδρες σε μεγάλη συχνότητα και με πολύ σοβαρές συνέπειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών κινδυνεύει να υποστεί κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος από τις πιθανότητες που έχει ένας άνδρας να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη.
Αυτά τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο ενδοκρινολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών κ. Γιώργος Τροβάς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων κ. Νίκος Παπαϊωάννου, με αφορμή την έναρξη της μελέτης «HIPPOCRATES» (ιπποκράτης), που έχει στόχο την καταγραφή της συχνότητας της οστεοπόρωσης στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας μας.
Οπως επισήμαναν οι ειδικοί, αν και η οστεοπόρωση εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, το ανδρικό φύλο κινδυνεύει σε σημαντικό βαθμό από την ελάττωση της οστικής μάζας, αφού ένας άνδρας με οστεοπορωτικό κάταγμα θα εμφανίσει περισσότερες και σοβαρότερες επιπλοκές σε σύγκριση με μια γυναίκα. Εχει παρατηρηθεί ότι 6 μήνες μετά από κάταγμα ισχίου, η θνησιμότητα είναι διπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.
Βασικός παράγοντας για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης στους άνδρες είναι η μεγάλη ηλικία, αφού με την αύξησή της παρατηρείται μείωση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνη, η οποία μεταξύ άλλων προστατεύει τα οστά. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι η μείωση της οστικής μάζας γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς στους καπνιστές, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν καπνίζουν, καθώς και σε όσους καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υψηλές συγκεντρώσεις αλκοόλ στον οργανισμό έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή της απορρόφησης ασβεστίου και του σχηματισμού νέου οστού.
Στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνονται και η λήψη για μεγάλο χρονικό διάστημα συγκεκριμένων φαρμάκων (π. χ. η κορτιζόνη, φάρμακα για την επιληψία ή κάποια φάρμακα για την ανακούφιση ενοχλήσεων από το στομάχι), η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου με την καθημερινή διατροφή και η μειωμένη φυσική άσκηση.
Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπιστούν οι άνδρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατάγματος είναι η μέτρηση της οστικής τους πυκνότητας, ενώ η θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης γίνεται με τη χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D και με φαρμακευτική αγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: