12.2.09

BHUPEN KHAKHAR

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Bhupen Khakhar (Ινδία)

1 σχόλιο:

erva_cidreira είπε...

Bhupen Khakhar

O Bhupen Khakhar υπήρξε σύγχρονος Ινδός καλλιτέχνης που κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση για τη ζωγραφική του που η ομοφυλοφιλική έκφραση ήταν έκδηλη. Οι ρίζες της ζωγραφικής του βρίσκονται στην Ινδική παράδοση. Γεννήθηκε στις
10 Μαρτίου του 1934 στη Βομβάη, τα μετέπειτα χρόνια όμως έζησε και εργάστηκε στην πόλη Baroda. Ήταν αυτοδίδακτος στη ζωγραφική, για να ικανοποιήσει όμως τις προσδοκίες της οικογένειας σπούδασε λογιστική. Οι δικές του όμως προσδοκίες παρέμεναν σταθερά στον χώρο της ζωγραφικής, έτσι περίμενε μέχρι την ηλικία των είκοσι ετών ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένειά του και το 1962 ξεκινά στο πανεπιστήμιο της Baroda σπουδές κριτικής τέχνης.
Παρ’ ότι αντλεί θέματα και έμπνευση από την παραδοσιακή Ινδική τέχνη, ο ίδιος παραμένει
αυθεντικός στην έκφρασή του. Τα αρχικά του έργα είναι πολυσύνθετα, ενώ φινετσάτα λεπτομερειακά προσπαθεί με φωτεινά χρώματα να απεικονίσει την καθημερινή ζωή. Τη δεκαετία του ’80 σοκάρει όταν αρχίζει να ζωγραφίζει τα πρώτα του έργα με καθαρά ομοφυλοφιλικό θέμα. Για την τόσο κλειστή κοινωνία της Ινδίας αυτό ήταν πρωτόγνωρο, παρ’ ότι συχνά στην παραδοσιακή Ινδική κουλτούρα συναντά κανείς έργα τέχνης με, έστω υπόρρητη, ομοφυλοφιλική θεματική.
Ο Khakhar ζωγραφίζει πίνακες με γυμνούς άντρες με τα γεννητικά όργανα σε πλήρη στύση. Γυμνούς
άντρες που αγγίζει ο ένας τον άλλον. Ένας από τους κλασσικούς του πίνακες είναι ο Two Men in Benares (1985).
Άλλοι σπουδαίοι του πίνακες είναι ο Yayati(1987), με θέμα εμπνευσμένο από το μύθο του The Mahabharata.
Ωστόσο παρ’ ότι ο Khakhar αντιμετώπισε την προκατάληψη της Ινδικής κοινωνίας, αλλά και επιθέσεις, οι πίνακές του δεν έχουν την αίσθηση διαμαρτυρίας των καταστάσεων που βιώνει, αλλά αρμονία και ερωτισμό, ενώ τα τοπία του μοιάζουν να «αγκαλιάζουν» τις ανθρώπινες φιγούρες.
Πεθαίνει στις 8 Αυγούστου του 2003 σε ηλικία 69 ετών.


www.colourfulplanet.com