18.1.09

Ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", Ο ΧΑΡΒΕΪ "ΜΙΛΚ" ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ο Χάρβεϊ Μιλκ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αποφασίζει να αφήσει τη Γουόλ Στριτ, στην οποία ήταν καλά αμειβόμενος αλλά αναγκαζότανε να κρύβει την ομοφυλοφιλία του, να πάρει το φίλο του και να πετάξει για το Σαν Φρανσίσκο, τη μόνη αμερικάνικη πόλη στην οποία οι ομοφυλόφιλοι εκείνης της περιόδου μπορούσαν να ζήσουν σε σχετική ελευθερία. (Σε ένα μικρό κομμάτι της πόλης για την ακρίβεια και όχι σε ολόκληρη την πόλη).
Ο πρώτος πυρήνας των ομοφυλόφιλων που βρήκε άσυλο στο Σαν Φρανσίσκο ήταν οι διωγμένοι από τον αμερικανικό στρατό ομοφυλόφιλοι. Σε αυτό το κομμάτι της πόλης, το γνωστό σαν Κάστρο, ο Χάρβεϊ Μιλκ, υπαρκτό πρόσωπο, την ιστορία του οποίου εξιστορεί η ταινία, εξελίχτηκε σε ένα δραστήριο ακτιβιστή, ο οποίος ενέταξε το κίνημα των ομοφυλόφιλων στα μειονοτικά κινήματα της πόλης και της Αμερικής στη συνέχεια, καταφέρνοντας να κερδίσει συμπάθειες και να αποσπάσει μια σειρά νομοθετικές παραχωρήσεις από την πολιτεία. Ο άνθρωπος αυτός, μην ξεχνάτε πως μιλάμε για την Αμερική, θα δολοφονηθεί από αντίπαλό του, ενώ θα ασκεί τα καθήκοντα, του εκλεγμένου με τους δημοκρατικούς, δημοτικού συμβούλου στο Δήμο της πόλης.
Ποιος στ' αλήθεια λογικός άνθρωπος δε βγάζει το καπέλο σε μια τέτοια δυναμική προσωπικότητα. Ποιος θα αρνηθεί ότι ο Χάρβεϊ Μιλκ δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει μια σειρά ανθρώπους και φορείς και να πετύχει (μαζί με άλλους και με τις πολιτικές συγκυρίες εκείνης της περιόδου - περίοδος του Βιετνάμ) μια πιο αξιοπρεπή ζωή για κυνηγημένους συνανθρώπους μας. Και να το αρνηθούμε εμείς η ιστορία έχει καταγράψει αυτόν τον άνθρωπο στα κιτάπια της. Ο Χάρβεϊ Μιλκ άφησε τα σημάδια του στην Αμερική του '70.
Μέχρι εδώ όλα πάνε καλά και εμείς μαζί του, που λέει ο λόγος! Το ζήτημα, όμως, της ομοφυλοφιλίας, δεν είναι νομικό θέμα. Είναι κοινωνικό ζήτημα και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Εξυπακούεται πως κανένας δεν πρέπει να οδηγείται στο απόσπασμα γιατί είναι διαφορετικός. Αυτά είναι για τους Μεσαίωνες και για τους φασίστες. Ομως, τα νομικά δικαιώματα του καθένα, που πρέπει να είναι αυστηρώς κατοχυρωμένα, δεν πρέπει να σκεπάζουν άλλες εξίσου ευαίσθητες διαστάσεις του ζητήματος. Διαστάσεις που έχουν να κάνουν με τις υποχρεώσεις. Με την αισθητική και την αξιοπρέπεια. Αλλά και με το παρόν και το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας στο σύνολό της.
Το κίνημα των ομοφυλόφιλων στην Αμερική, αλλά και αλλού - φυσικά και στη χώρα μας -, όντας κίνημα ευδαιμονισμού και προσωπικής ευχαρίστησης, χωρίς να λαβαίνει υπόψη του άλλες παραμέτρους, σιγά σιγά εξελίχτηκε σε μια κακόγουστη, εγωιστική και αντιαισθητική καρικατούρα. Πολλοί ομοφυλόφιλοι πέρασαν στην υπερβολή της υπερβολής! Θέλοντας ίσως να προκαλέσουν ή να εκδικηθούν για τα χρόνια που ήταν υποχρεωμένοι να κρύβονται, έχασαν το μέτρο και μετατράπηκαν σε γελοίες καρικατούρες. Καρικατούρες που προσβάλουν τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του. Το μέρος αυτό του κινήματος των ομοφυλόφιλων, μαζί με οπορτουνιστικούς πολιτικούς χώρους και άλλους φορείς και άτομα, που άκριτα υποστηρίζουν «κινήματα» που φέρνουν ψήφους και συμπάθειες, βάζει ζητήματα που δεν έχουν καμία λογική και καμία αξία (γάμος, υιοθεσία κλπ). Ζητήματα, τέλος πάντων, που δεν τα ζητάει καμία ανάγκη.
Η ταινία του Γκας Βαν Σαντ υπέκυψε και αυτή συνειδητά στην υπερβολή και στο σχήμα. Δεν μπόρεσε να αποφύγει τις γραφικότητες, παρ' όλες τις μάχες που έδωσε ο πρωταγωνιστής της να σταθεί μακριά από αυτές. Εδωσε έμφαση στα εξωτερικά στοιχεία της ομοφυλοφιλίας και μείωσε τον Χάρβεϊ Μιλκ, παρουσιάζοντάς τον σαν μια ξεφωνημένη λαϊκή αδερφή. Ακόμα και τέτοιος να ήταν ο Μιλκ, οι πράξεις του, οι οποίες έχουν και την αξία, ήταν διαφορετικής ποιότητας. Και αυτές θα έπρεπε να τονιστούν! Πράγμα το οποίο δεν έκανε ο Βαν Σαντ.
Παρ' όλα αυτά η ταινία θα προκαλέσει συζητήσεις. Ο καθένας κάποια στιγμή θα κληθεί να τοποθετηθεί. Οσες περισσότερες γνώσεις έχεις πάνω στο ζήτημα, τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι η τοποθέτησή σου.
(Ριζοσπάστης, 15/1/2009)

11 σχόλια:

SK είπε...

To τονισμένα από τον erva στο άθρο περιστρέφονται σε παραλλαγές των συνήθων που λέει το ΚΚΕ για την ομοφυλοφιλία. Τι να περιμένει κανείς από ένα βαθύτατα συντηρητικό κόμμα...

Tales from the other side of town είπε...

ο σκυλλάκος, πού είναι τώρα βρε παιδί μου να αναφωνήσει "δεν είμαστε ρατσιστές";

gay super hero είπε...

@ sk

Δηλαδή αυτό έχεις να πεις; "Τί να περιμένει κανείς από ένα τόσο συντηρητικό κόμμα;" Έτσι απλά και καθαρίσαμε;

Το συγκεκριμένο κόμμα επιδίδεται εδώ και αρκετό καιρό σε μία ομοφοβική εκστρατεία πρωτοφανούς αγριότητας η οποία λαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός λυσσαλέου ιδεολογικού πολέμου. Δεν περιορίζεται απλώς στο να διακινεί πρωτόγονες προκαταλήψεις όπως κάνει η άκρα δεξιά και η Εκκλησία. Τις χρησιμοποιεί σαν υλικό για την ανέγερση ενός ολοκληρωτικού ιδεολογικού οικοδομήματος. Για να χρησιμοποιήσω μια ιστορική αναλογία, εντελώς διαφορετικό πράγμα ήταν ο αρχέγονος αντισημιτισμός που επικρατούσε παντού στην Ευρώπη και εντελώς διαφορετικό πράγμα ο αντισημιτισμός ως υλικό και εργαλείο της ναζιστικής ιδεολογίας.

Νομίζω ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τις φράσεις που υπογραμμίζει ο erva έχουν αυτές εδώ:

"Ομως, τα νομικά δικαιώματα του καθένα δεν πρέπει να σκεπάζουν άλλες εξίσου ευαίσθητες διαστάσεις του ζητήματος. Διαστάσεις που έχουν να κάνουν με τις υποχρεώσεις. Με την αισθητική και την αξιοπρέπεια. Αλλά και με το παρόν και το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας στο σύνολό της."


"Εδωσε έμφαση στα εξωτερικά στοιχεία της ομοφυλοφιλίας και μείωσε τον Χάρβεϊ Μιλκ, παρουσιάζοντάς τον σαν μια ξεφωνημένη λαϊκή αδερφή."


'Αλλο πράγμα να είσαι συντηρητικός και άλλο πράγμα τόσο ακομπλεξάριστη ξεδιαντροπιά σε επίσημο κομματικό έντυπο.

Ανώνυμος είπε...

η επισημη σταση του ΚΚΕ προς την ομοφυλοφιλια ειναι πολυ περιεργη και μπερδεμενη. σε καμια περιπτωση δεν διαλαλει τον φιλελυθερισμο, αλλα μεσα στους κυκλους του υπαρχουν και πολλα ατομα μεγαλης ηλικιας που ακομη εχουν θεση ισχυος.

erva_cidreira είπε...

μείωσε τον Χάρβεϊ Μιλκ, παρουσιάζοντάς τον σαν μια ξεφωνημένη λαϊκή αδερφή

Ποιο απ' όλα είναι το μειωτικό;
Το ξεφωνημένη, το αδερφή ή μήπως το ...λαϊκή;

SK είπε...

@gsh:

Tο να δίνουμε τόση σημασία στο ΚΚΕ είναι λάθος. Ακριβώς επειδή τόσος κόσμος του δίνει μεγάλη προσοχή, για ιστορικούς λόγους μάλλον που έχουν προ πολλού εκλείψει, κατορθώνει ακόμα και διατηρεί επιρροή, και κύρος (!!) μεγαλύτερη απ'όσο του αξίζει. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα κόμμα του 5-8 %.

Όλα όσα λες σωστά. Αλλά καθώς είναι κόμμα δογματικό, σε βαθμό συγκρινόμενο με θρησκείες, και αντιδραστικό δεν αναμένω ούτε ελπίζω να αλλάξει. Η προσοχή μας θα πρέπει να εστιάζεται σε κόμματα που έχουν τη δυνατότητα αλλαγής.

Owain Glyndwr είπε...

"Αυτά είναι για τους Μεσαίωνες και για τους φασίστες."...και για τους κομμουνιστές μην ξεχνιόμαστε...δείτε σοβιετική Ρωσία,αλλά και εσείς έχετε στο παρελθόν κάνει παρόμοιες αναρτήσεις

Owain Glyndwr είπε...

(συνέχεια)και μπράβο σας γιατί η αλήθεια πρέπει να λέγεται!
Βέβαια θα συμφωνήσω με τον Ριζοσπάστη σ'αυτό που λέει για την εκμετάλλευση του ομοφυλοφιλικού κινήματος από "οπορτουνιστές-ονόματα δεν λέμε,αλλά καταλαβαινόμαστε",οπορτουνιστές τόσο σε επίπεδο κομμάτων αλλά και μεμονομένων ατόμων που το παίζουν πρόεδροι "κοινοτήτων"(;) και χρησιμοποιούν την θέση αυτή για οικονομικό και πολιτικό τους προσωπικό όφελος.Και ανακαλύπτουν...γρήγορα μέσα από "παρατηρητήρια" που και που και καμιά εθνική μειονότητα...ούτε σπουργίτια να ήταν κύριε...γρήγορε οι μειονότητες...

gay super hero είπε...

@ erva

Περιμένεις να σου απαντήσει ο Ριζοσπάστης;

@owain

Δεν πέφτει λόγος στο Ριζοσπάστη ούτε για το τί συμβαίνει στο εσωτερικό της ομοφυλοφιλικής κοινότητας ούτε για το ποιοι θα την εκπροσωπούν ούτε για το ποιοι θα την εκμεταλλεύονται. Πριν βάλουν σε τάξη τους άλλους ας ξεκαθαρίσουν πρώτα οι ίδιοι τί έκαναν στη Βάρκιζα, τί έγινε με το Ζαχαριάδη, και το Βελουχιώτη, ποια είναι η πραγματική άποψή τους για το Στάλιν κτλ.

Owain Glyndwr είπε...

Ναι θα συμφωνήσω με τα περί ξεκαθαρίσματος το ΚΚΕ αλλά εγώ την προσωπική μου άποψη εξέφρασα ή μήπως δεν θα την εκφράζουμε ούτε αυτή γιατί ο γρηγορούλης έχει αλάθητο;έλεος ποια!στο βάρος των ομοφυλόφιλων κάποιοι παίζουν για προσωπικά συμφέροντα παιχνίδια,τώρα αν αυτό έγραψε και ο Ριζοσπάστης άλλο θέμα,μην προλάβετε βέβαια να πείτε τίποτα χαριτωμένο ότι είμαι κομμουνιστής γιατί μόνο αυτό δεν είμαι...

Ανώνυμος είπε...

συγγνώμη... φαίνεται να έχει περάσει στην λήθη η -κλασσική πλέον- ατάκα του Παφίλη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ...:
"...(οι ομοφυλόφιλοι) εμποδίζουν την επαφή του ΚΚΕ με την μάζα και πρέπει να απομακρυνθούν από τις τάξεις του...". δεν θα επεκταθώ άλλο...πάω να αναλάβω τις ευθύνες των ΛΟΑΤ για το φαινόμενο του θερμοκηπίου... :-S