17.1.09

ΕΝΑΣ "ΑΓΓΕΛΟΣ" ΣΤΗ "ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ"

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ο πρώην ισοβίτης Χρήστος Ρούσσος 'επιστρέφει' στη δεκαετία του '80, δείχνει την κοινωνία των αντιθέσεων, αποκαλύπτει το σκοτεινό κόσμο της τότε νυχτερινής Αθήνας και ξετυλίγει ένα πολιτικο-δικαστικό θρίλερ που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. (nova.gr)
Η Μηχανή του Χρόνου (μέρος Β)
Alpha: Σάββατο, 17/1, 14:00
.
Image Hosted by ImageShack.us
.
Η ιστορία του "Άγγελου" είναι μία από εκείνες τις εξαιρετικές περιπτώσεις που ένας λαός με μικροαστικές αξίες, σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία όφειλε να αποτελεί μυστικό, ξεπερνούσε τα ίδια του τα μέτρα και στεκόταν στο πλευρό ενός ανθρώπου με όλα τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να τον φοβίζουν. Ο Χρήστος Ρούσσος ήταν ομοφυλόφιλος, τραβεστί, εκδιδόμενος, δολοφόνος. Παράλληλα, έγινε ο ήρωας της πρώτης ανοικτά ομοφυλοφιλικής ελληνικής ταινίας, της ταινίας "Άγγελος" του Γιώργου Κατακουζηνού. Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος, όπως ο Χρήστος, με βαρύ παρελθόν, δύσκολη ζωή και απελπισμένο έρωτα για τον εραστή/ νταβατζή του, υπήρξε πολλαπλά θύμα, ευαισθητοποίησε κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία κανείς δεν περίμενε να δει ακόμη και να διαδηλώνουν υπέρ του Ρούσσου, όταν ο τελευταίος ζήτησε χάρη.
"Αν κι έχουν περάσει τόσα χρόνια από τη μέρα του φόνου, ακόμα οι τύψεις, επειδή σκότωσα τον άνθρωπο που αγαπούσα, με βασανίζουν. Ο χαμός του Αντώνη, όταν συνειδητοποίησα τι είχα κάνει, ήταν η φοβερότερη τιμωρία."Χρήστος Ρούσσος "εγώ ο άγγελος", εκδ. Οδυσσέας
Ο Χρήστος Ρούσσος είχε καταδικαστεί εις θάνατον χωρίς δικαίωμα έφεσης, από το χουντικό ναυτοδικείο, μιας και υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία όταν σκότωσε τον νταβατζή του. Ήταν μόλις 19 ετών. Η ταινία του Κατακουζηνού, που βγήκε και σάρωσε τα βραβεία το 1982, θύμισε την υπόθεσή του στο κοινό, που συγκινήθηκε και τον δικαίωσε. Μάλιστα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πολίτες και Τύπο όταν ο Ρούσσος ζήτησε χάρη, το 1987, και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, του την αρνήθηκε, παρά την θετική εισήγηση του δικαστικού συμβουλίου. (skai.gr, 14/02/2007)

Διαβάστε επίσης:
ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ: Ναύτης έσφαξε τον φίλο του
Gay Βιβλιογραφία στα ελληνικά: No 35, No 129, No 502

4 σχόλια:

gay super hero είπε...

Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο μετά από τόσα χρόνια ασχολούμαστε ακόμα με αυτή την ιστορία...

psarianot είπε...

fantazomai den einai toso h sygkekrimenh istoria alla h antimetwpish tou Ellhna ekeinh thn periodo,vlepe anwmaloi ths Athinas. aksizei na thn dei kapoios thn ekpomph.

George Tsitiridis είπε...

apla i istoria poulaei kai kapoioi meta apo tosa xronia vgazon lefta
ta pragmata einai ksekathara....
exo dei xiliades ekpompes
ta idia kai ta idia
foto efimerides apokomata
kai na xame na legame...

Ανώνυμος είπε...

Η ταινία και η ιστορία είναι συγκλονιστικές, συγκρίνονται μόνο με Ταχτσή. Ο Μανιάτης θεά!