16.10.08

SCREW

Image Hosted by ImageShack.us
.
Βραζιλία: Αναγνώριση γκέι ζευγαριού στο Εφετείο
Το Ανώτερο Εφετείο της Βραζιλίας Superior Tribunal de Justiηa (Superior Court of Justice), το οποίο ασχολείται με ζητήματα που δεν αφορούν το Σύνταγμα, αποφάσισε με τρεις υπέρ έναντι δύο κατά ψήφους να αναγνωρίσει σαν οικογένεια την σταθερή σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε πρόσωπα του ίδιου φύλου, εφόσον το θέμα είναι σύμφωνο με την ισχύουσα νομοθεσία. Με αυτόν, μάλιστα, τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για όλα τα ομοερωτικού σεξουαλικού προσανατολισμού ζευγάρια να ζητήσουν δικαστικά την αναγνώρισή τους χωρίς να χρειάζεται να θεσπιστούν επιπρόσθετοι νόμοι.
Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο της Βραζιλίας όχι μόνο αναγνώρισε τα δικαιώματα ενός γκέι ζευγαριού, αλλά και κατοχυρώνει την σχέση τους σύμφωνα με το Οικογενειακό Δίκαιο της χώρας. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά από αγωγή που κατέθεσαν πριν τέσσερα χρόνια ο βραζιλιάνος Antônio Carlos Silva και ο καναδός σύντροφος του Brent James Townsend, οι οποίοι είναι ζευγάρι από το 1988 και έχουνήδη παντρευτεί στον Καναδά, με το αιτιολογικό πως θέλουν να ζήσουν μόνιμα στην Βραζιλία και ο Τownsend θα χρειαζόταν την απαιτούμενη βίζα. Τότε το ανώτερο δικαστήριο του Ρίο Ντε Τζανέιρο είχε αποφασίσει πως δεν ίσχυε στην χώρα κάποιος νόμος που να αναγνώριζε τα γκέι
Σήμερα, η υπόθεση επιστρέφει για άλλη μια φορά στο ανώτερο αυτό δικαστήριο, το οποίο καλείται να αποφασίσει υπέρ ή κατά της αναγνώρισης. «Αποφάσισαν να ζητήσουν την επίλυση της υπόθεσης με ένδικα μέσα όχι μόνο για να εξασφαλίσει ο Τownsend την βίζα που ήθελε, αλλά και για να αναγνωριστεί η σχέση τους», ανέφερε ο δικηγόρος του ζευγαριού Eduardo Coluccini Cordeiro. Θέση στο ίδιο ζήτημα της αναγνώρισης των ζευγαριών με ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό θα κληθεί να πάρει μέσα στους επόμενους μήνες και το ανώτερο μέσα στους επόμενους μήνες και το ανώτερο δικαστήριο της χώρας Supremo Tribunal Federal.
Τέλος, διάφοροι νομικοί κρίνουν πως από την απόφαση αυτή θα δημιουργηθεί και το αντίστοιχο δεδικασμένο στο Οικογενειακό Δίκαιο. «Το δικαστήριο αναγνώρισε πως η σχέση δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου είναι σχέση οικογένειας πουχαίρει όλων των ανάλογων παροχών τόσο στη σύνταξη όσο και στα περιουσιακά στοιχεία σε περίπτωση διαζυγίου», ανέφερε η δικηγόρος Maira Cristina Reali Esposito. Κατά την άποψη του νομικού Luiz Kignel η απόφαση είναι μεν αντιφατική, αλλά μέσα στα πλαίσια των κοινωνικών αναγκών. «Πρόκειται για υπόθεση που δίδει νομική υπόσταση σε μια γκέι σχέση. Αναγνωρίζει το γεγονός πως προστατεύεται από τον νόμο η σχέση ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου».
.
(Αναδημοσίευση από το Θεσσαλονικιώτικο περιοδικό Screw, τεύχος 1)

1 σχόλιο:

George Tsitiridis είπε...

Βγήκε και το πρώτο τεύχος... τι αγχος...
Ετοιμάζουμε το δεύτερο (μου αρέσει περισσότερο)
Πως σου φάνηκε Έρβα?