8.10.08

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΡΟΛΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΗΡΙΑΛ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Αυξάνονται και πληθαίνουν...
Ελευθεροτυπία, 2 - 04/10/2008
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά θα είναι οι ρόλοι των ομοφυλόφιλων και των bisexual στην αμερικανική τηλεόραση και μάλιστα στο prime-time. Συνολικά 16 από τους 7 πέρυσι. Υπερδιπλασιάστηκαν με λίγα λόγια. Ε, politicaly correct είναι αυτό και στα δικαστήρια βρίσκει ευήκοα ώτα... Γι' αυτό και η Αμερικανική Ενωση των Ομοφυλόφιλων (GLAAD) σχολίασε ως θετική την κίνηση αυτή των δικτύων για μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα, «αν και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν».
Ωστόσο, είναι η πρώτη τηλεοπτική σεζόν στα 13 χρόνια που δραστηριοποιείται η GLAAD που μπορεί πραγματικά να είναι... glad (ευχαριστημένη). «Καθώς τα κανάλια σταδιακά προσθέτουν στα προγράμματά τους χαρακτήρες όλων των κοινωνικών κατευθύνσεων, τόσο πιο πολύ οι Αμερικανοί θα βλέπουν τους ομοφυλόφιλους φίλους και γείτονές τους να αντικατοπτρίζονται στη μικρή οθόνη του σπιτιού τους», δήλωσε ο πρόεδρος της GLAAD Νιλ Τζουλιάνο.
Δεν υπάρχει βέβαια καμία λεσβία στους κεντρικούς ρόλους, εκτός από τις δύο bisexual ηρωίδες του Grey's Anatomy στο ABC. Και φυσικά ένας ομοφυλόφιλος πρωταγωνιστής (λευκός) στο «Brothers & Sisters» στο ABC. Από 'κεί και πέρα, ομοφυλόφιλους ήρωες -δευτεραγωνιστές όμως- έχουν οι σειρές «Bones», «Νοικοκυρές σε απόγνωση», «The office», «Η εντατική», ακόμη και η «Ungly Betty». Η GLAAD υπολόγισε ακόμη και το ποσοστό που τους αναλογεί. Καταλαμβάνουν το 2,6% των ηρώων από το 1,1% που πέτυχαν πέρυσι. Και όσον αφορά τα δημογραφικά τους στοιχεία, στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι λευκοί άντρες ομοφυλόφιλοι... Ποια κανάλια είναι τα πιο ανοιχτόμυαλα; Πρώτο με διαφορά το ABC που εμφανίζει τους περισσότερους ομοφυλόφιλους ήρωες στις σειρές του, ισοβαθμούν το NBC και το FOX (που σημειωτέον είναι η πρώτη φορά που επιλέγει gay χαρακτήρες) και τελευταίο και καταϊδρωμένο έρχεται το CBS.
(Περισσότερα στο www.glaad.org/eye/ontv/2008/ ).
.
Τώρα, τι εννοεί η Ελευθεροτυπία γράφοντας ότι Ε, politicaly correct είναι αυτό και στα δικαστήρια βρίσκει ευήκοα ώτα..., θα μου μείνει μυστήριο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την απορία σου όσον αφορά στην χρησιμοποίηση του όρου political correct. Επιτέλους εμφανίζονται κάποιοι λιγοστοί ρόλοι με ομοφυλόφυλα άτομα που μόλις και μετά βίας αντιπροσωπούν την πραγματικότητα και πρέπει να το θεωρήσουμε και χάρη εκ μέρους των ΜΜΕ!
geonurse

Ανώνυμος είπε...

Ε? και εμενα απορια θα μου μεινει. και επισης τι δουλεια εχουν τα δικαστήρια? χμ?


λ