18.10.08

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Σταθερό «όχι» από τον υπουργό
Επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ζητούν αρμόδιοι φορείς
(Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 17/10/2008)
Με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων συνεχίστηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις».
Οι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν στην Επιτροπή τοποθετήθηκαν κυρίως για το θέμα του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης με δεδομένη και την άρνηση του υπουργού να επεκταθεί το Σύμφωνο και στα ομόφυλα ζευγάρια.
«Η κυβέρνηση έπρεπε να πάει ως εδώ, γιατί μέχρι εδώ είναι οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της κοινωνίας. Αν υπάρξει άλλη συμπεριφορά στο μέλλον, οψόμεθα» είχε πει ο κ. Χατζηγάκης. Η πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, εγκληματολόγος Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου, αφού επισήμανε ότι το νομοσχέδιο μετά τις βελτιώσεις που επέφερε ο υπουργός είναι χρήσιμο, ζήτησε την επέκταση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.
«Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που εισήγαγε το θεσμό και να αποκλείει τους ομόφυλους, διότι οι ετερόφυλοι έχουν το θρησκευτικό και τον πολιτικό γάμο. Οι άλλοι είναι που πρέπει να έχουν κάτι που να ρυθμίζει τη de facto πραγματικότητα» εξήγησε, ενώ ζήτησε την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων.
Η Σοφία Σπηλιωτοπούλου, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζήτησε συμπλήρωση του νομοσχεδίου, σε συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και ακόμη, συμπλήρωσή του στον τομέα των ασφαλιστικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των ζευγαριών.
«Από τη στιγμή που γίνεται μια ρύθμιση και δεν περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια, προκύπτει θέμα ασυμφωνίας προς την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, το άρθρο 14, που απαγορεύει τις διακρίσεις».
Ο Μανώλης Λαμτζίδης, εκ μέρους του Συντονιστικού Οργάνου των Δικηγορικών Συλλόγων, τόνισε ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει πράγματι αρύθμιστες σχέσεις και καταστάσεις και αναγκαστικά δε, συμβαδίζει με την κυρίαρχη ηθική.
Πρόσθεσε επίσης, πως το Σύμφωνο θα έπρεπε να περιλαμβάνει την συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών.

1 σχόλιο:

erva_cidreira είπε...

Εκτός συμφώνου τα ομόφυλα ζευγάρια
Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

«Επρεπε να πάμε ώς εδώ και να μη συμπεριλάβουμε τα ομόφυλα ζευγάρια. Μέχρι εδώ είναι οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Αν υπάρξει άλλη συμπεριφορά στο μέλλον, οψόμεθα». Με τη φράση αυτή απέκλεισε ο υπουργός Δικαιοσύνης το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στους ομόφυλους η εφαρμογή του νέου θεσμού του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, όπως ζητά πάντως μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και οι φορείς που κλήθηκαν χθες στη Βουλή: η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η εγκληματολόγος κ. Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου και το Συντονιστικό Οργανο των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Η κ. Μαραγκοπούλου σημείωσε, ότι σε όσες χώρες έχει εισαχθεί ο θεσμός του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, ισχύει μόνον για τους ομόφυλους, αφού για τους ετερόφυλους υπάρχει ο πολιτικός και ο θρησκευτικός γάμος: «Ο νόμος πρέπει να εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες και όχι οι κοινωνικές ανάγκες το νόμο», τόνισε η κ. Μαραγκοπούλου. Ανάλογη θέση εξέφρασε και η κ. Σοφία Σπηλιωτοπούλου, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής, αλλά και ο κ. Μαν. Λαμψίδης ως εκπρόσωπος του συντονιστικού των δικηγορικών συλλόγων που υπογράμμισε ότι «το θέμα θα το βρούμε μπροστά μας λόγω της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου». Υπήρξαν εξάλλου και φωνές διαφωνίας με ακραία - είναι η αλήθεια - επιχειρηματολογία, που όμως προκάλεσαν ευθυμία στη Βουλή: «Γιατί να μην υπάρξει πρόβλεψη τότε και για τους πολυγαμικούς;», ρώτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Θ. Πλεύρης, ενώ στο ίδιο μοτίβο ήταν ο σχολιασμός και του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Κ. Αλυσανδράκη: «Γιατί να μιλάμε μόνον για ζευγάρια και όχι για τρίο, κουαρτέτο, κουιντέτο, σεξτέτο, οκτέτο κ.λπ.;» «Μα αυτό είναι βίτσιο», απάντησε μάλλον σοβαρά η κ. Σπηλιωτοπούλου, προσθέτοντας ότι η πολυγαμία απαγορεύεται διεθνώς.

Πάντως τα κόμματα με τις τοποθετήσεις τους απέρριψαν και στη συνέχεια καταψήφισαν για διαφορετικούς λόγους το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο. Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρα Τζάκρη έκρινε άδικο το νομοσχέδιο και σε βάρος του αδυνάτου στη σχέση συμβίωσης, ζητώντας να ισχύσουν κατ’ αναλογίαν όσα προβλέπονται για τη λύση, διατροφή κ.λπ. και στο γάμο. Από το ΚΚΕ ο κ. Σκυλλάκος είπε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών», κρίνοντας ότι δεν πρέπει να παρέχεται στο σύμφωνο συμβίωσης η προστασία του γάμου. Δήλωσε ότι αντιτίθεται στην επέκταση του θεσμού στους ομόφυλους, όχι για ρατσιστικούς λόγους, αλλά γιατί «ο θεσμός του γάμου προέκυψε από την ανάγκη προστασίας των παιδιών και της γυναίκας και της εξασφάλισης της αναπαραγωγής και της διαιώνισης του είδους». Απολύτως συντηρητικό έκρινε το ν.σ. ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Τσούκαλης, ενώ αντιθέτως ο κ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) που διαφώνησε πλήρως με το σύμφωνο, κρίνοντας ότι είναι ανταγωνιστικός του γάμου θεσμός και περισσότερο ελκυστικός εφόσον λύνεται πιο εύκολα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 187/10/2008