1.10.08

ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ...ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΕΚΝΟ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ. ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ;

Image Hosted by ImageShack.us
.
Η ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή (τεχνητή γονιμοποίηση) επιτρέπεται μόνο για να αντιμετωπίζεται η αδυναμία απόκτησης τέκνων με φυσικό τρόπο ή για να αποφεύγεται η μετάδοση στο τέκνο σοβαρής ασθένειας. (Άρθρο 1455/ ν. 3089/2002)
.
Και οι μόνες γυναίκες έχουν δικαίωμα στην εξωσωματική
Ελευθεροτυπία, 8/11/2002
Δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού των γυναικών που είναι μόνες ή άγαμες από το νομοσχέδιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο Φίλιππος Πετσάλνικος επεσήμανε στην «Ε» ότι δεν έγινε σωστή ερμηνεία του συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου από τους επιστήμονες, αλλά και τα ΜΜΕ. Οπως τόνισε, στην αναδιατύπωση που ο ίδιος κατέθεσε κατά την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή της Βουλής στο άρθρο 1456, αναφέρονται τα εξής: «Κάθε ιατρική πράξη που αποβλέπει στην υποβοήθηση της ανθρώπινης αναπαραγωγής, σύμφωνα με τους όρους του προηγούμενου άρθρου, διενεργείται με την έγγραφη συναίνεση των προσώπων που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο. Αν η υποβοήθηση αυτή αφορά άγαμη γυναίκα, η συναίνεση αυτής και, εφόσον συντρέχει περίπτωση ελεύθερης ένωσης, του άνδρα με τον οποίο συζεί παρέχεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο».
Σύμφωνα με τον υπουργό, στο σημείο που αναγράφεται «αν η υποβοήθηση αυτή αφορά άγαμη γυναίκα» εννοείται η γυναίκα που δεν έχει καθόλου σύντροφο. «Δεν θα περνούσε καν από το μυαλό μου ποτέ να εξαιρέσω από το νομοσχέδιο αυτές τις γυναίκες», είπε.
Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε και στις διαμαρτυρίες εκπροσώπων γυναικείων οργανώσεων που θεωρούν ότι δεν έγινε ο απαιτούμενος διάλογος μαζί τους για την κατάρτιση του νομοσχεδίου. «Είχα δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή από τις 22 Απριλίου. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, δε, το κατέθεσα. Και στις δυο περιπτώσεις δεν μου ζητήθηκε να ανοίξω κάποιο διάλογο με τις οργανώσεις, ούτε έγινε από αυτές κάποια επισήμανση. Αρα δεν έχουν λόγο να δηλώνουν απροετοίμαστοι αυτοί οι φορείς».
.
Διαβάστε τι προβλέπει ο Νόμος για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στο σχόλιο 1
Διαβάστε ποια δικαιολογητικά απαιτούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία στα επόμενα σχόλια
.
Απορίες:
Τι εννοεί ο Νομοθέτης με τον όρο "φυσικός τρόπος απόκτησης τέκνων";
Θα μπορούσε μια ομοφυλόφιλη γυναίκα να επικαλεσθεί αδυναμία "απόκτησης τέκνων με φυσικό τρόπο" λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού;

14 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
(Με το άρθρο πρώτο του ν 3089/2002 τέθηκε νέο Κεφάλαιο Όγδοο στην θέση των ήδη καταργημένων με το άρθρο 17 του ν 1329/1983 άρθρων 1455-1460 του Αστικού Κώδικα).
Άρθρο 1455
Η ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή (τεχνητή γονιμοποίηση) επιτρέπεται μόνο για να αντιμετωπίζεται η αδυναμία απόκτησης τέκνων με φυσικό τρόπο ή για να αποφεύγεται η μετάδοση στο τέκνο σοβαρής ασθένειας. Η υποβοήθηση αυτή επιτρέπεται μέχρι την ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής του υποβοηθούμενου προσώπου. Η ανθρώπινη αναπαραγωγή με τη μέθοδο της κλωνοποίησης απαγορεύεται.
Επιλογής του φύλου του τέκνου δεν είναι επιτρεπτή, εκτός αν πρόκειται να αποφευχθεί σοβαρή κληρονομική νόσος που συνδέεται με το φύλο.
Άρθρο 1456
Κάθε ιατρική πράξη που αποβλέπει στην υποβοήθηση της ανθρώπινης αναπαραγωγής, σύμφωνα με τους όρους του προηγούμενου άρθρου, διενεργείται με την έγγραφη συναίνεση των προσώπων που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο. Αν η υποβοήθηση αφορά άγαμη γυναίκα, η συναίνεση αυτής και, εφόσον συντρέχει περίπτωση ελεύθερης ένωσης, του άνδρα με τον οποίο συζεί παρέχεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Η συναίνεση ανακαλείται με τον ίδιο τύπο μέχρι τη μεταφορά των γαμετών ή των γονιμοποιημένων ωαρίων στο γυναικείο σώμα. Με την επιφύλαξη του άρθρου 1457, η συναίνεση θεωρείται ότι ανακλήθηκε, αν ένα από τα πρόσωπα που είχαν συναινέσει πέθανε πριν από τη μεταφορά.
Άρθρο 1457
Η τεχνητή γονιμοποίηση μετά το θάνατο του συζύγου ή του άνδρα με τον οποίο η γυναίκα συζούσε σε ελεύθερη ένωση επιτρέπεται με δικαστική άδεια μόνο εφόσον συντρέχουν σωρευτικώς οι εξής προϋποθέσεις:
α) Ο σύζυγος ή ο μόνιμος σύντροφος της γυναίκας αν έπασχε από ασθένεια που συνδέεται με πιθανό κίνδυνο στειρότητας ή να υπήρχε κίνδυνος θανάτου του.
β) Ο σύζυγος ή ο μόνιμος σύντροφος της γυναίκας αν είχε συναινέσει με συμβολαιογραφικό έγγραφο και στη μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση.
Η τεχνητή γονιμοποίηση διενεργείται μετά την πάροδο έξι μηνών και πριν από τη συμπλήρωση διετίας από το θάνατο του άνδρα.
Άρθρο 1458
Η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ιδίαν, και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική άδεια που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, εφόσον υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της, αν αυτή είναι έγγαμη. Η δικαστική άδεια παρέχεται ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτή είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει και ότι η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει είναι, εν όψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία.
Σημ.: Σύμφωνα με το άρθρο όγδοο του ν 3089/2002, τα άρθρα 1458 και 1464 εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση που η αιτούσα και η κυοφόρος γυναίκα έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα.
Άρθρο 1459
Τα πρόσωπα που προσφεύγουν σε τεχνητή γονιμοποίηση αποφασίζουν με κοινή δήλωσή τους προς τον ιατρό ή τον υπεύθυνο του ιατρικού κέντρου, που γίνεται πριν από την έναρξη της σχετικής διαδικασίας, ότι οι κρυοσυντηρημένοι γαμέτες και τα κρυοσυντηρημένα γονιμοποιημένα ωάρια που δε(ν) θα τους χρειασθούν για να τεκνοποιήσουν:
α) θα διατεθούν χωρίς αντάλλαγμα, κατά προτεραιότητα σε άλλα πρόσωπα, που θα επιλέξει ο ιατρός ή το ιατρικό κέντρο,
β) θα χρησιμοποιηθούν χωρίς αντάλλαγμα για ερευνητικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς,
γ) θα καταστραφούν.
Αν δεν υπάρχει κοινή δήλωση των ενδιαφερομένων προσώπων, οι γαμέτες και τα γονιμοποιημένα ωάρια διατηρούνται για χρονικό διάστημα πέντε ετών από τη λήψη ή τη δημιουργία τους και μετά την πάροδο του χρόνου αυτού είτε χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς είτε καταστρέφονται.
Τα μη κρυοσυντηρημένα γονιμοποιημένα ωάρια καταστρέφονται μετά τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από τη γονιμοποίηση. Ο τυχόν ενδιάμεσος χρόνος κρυοσυντήρησής τους δεν υπολογίζεται.
Άρθρο 1460
Η ταυτότητα των τρίτων προσώπων που έχουν προσφέρει τους γαμέτες ή τα γονιμοποιημένα ωάρια δεν γνωστοποιείται στα πρόσωπα που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο. Ιατρικές πληροφορίες που αφορούν τον τρίτο δότη τηρούνται σε απόρρητο αρχείο χωρίς ένδειξη της ταυτότητάς του. πρόσβαση στο αρχείο αυτό επιτρέπεται μόνο στο τέκνο και για λόγους σχετικούς με την υγεία του.
Η ταυτότητα του τέκνου, καθώς και των γονέων του δεν γνωστοποιείται στους τρίτους δότες γαμετών ή γονιμοποιημένων ωαρίων.

Διαβάστε συμπληρωματικά: ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3305 (ΦΕΚ Α΄17 27.1.2005): Εφαρµογή της Ιατρικώς Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής

erva_cidreira είπε...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Μία Νέα Πραγματικότητα


Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του έχει θεσπίσει τη διαδικασία αναλυτικής πληροφόρησης των ασφαλισμένων του για θέματα που τους αφορούν, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η εξυπηρέτησή τους και αναβαθμίζεται η παροχή των υπηρεσιών του Ιδρύματος προς αυτούς. Σ' αυτό το link, οι ενδιαφερόμενες, ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μπορούν να ενημερωθούν, για όλες τις πιθανές απορίες τους γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία αποτελεί πλέον μια νέα πραγματικότητα. Στο κείμενο που ακολουθεί, περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξωσωματική γονιμοποίηση(IVF), τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τη συχνότητα με την οποία μπορεί να επαναληφθεί η διαδικασία, καθώς και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται προκειμένου να συνταγογραφηθούν τα φάρμακα που απαιτούνται για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

Α. Προϋποθέσεις για εξωσωματική γονιμοποίηση

Στη συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να προσφύγουν προκειμένου να αποκτήσουν παιδί, έγγαμες γυναίκες, ηλικίας 23 έως 45 χρόνων.

Β. Διαδικασίες

H ασφαλισμένη θα πρέπει να προσφύγει σε γυναικολόγο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για έλεγχο των προϋποθέσεων και σχηματισμό του σχετικού φακέλου για παραπομπή σε ειδική επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η ειδική επιτροπή θα εγκρίνει τελικά την ένταξη της ασφαλισμένης σε πρόγραμμα εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

Οι Επιτροπές εξωσωματικής Γονιμοποίησης είναι δύο για όλη την Ελλάδα.



1η Επιτροπή εξωσωματικής ΑΘΗΝΑΣ ( Πλ. Θεάτρου 18- Αθήνα τηλ.:210-3222923).
Καλύπτει όλες τις ασφαλισμένες εκτός εκείνων της Β. Ελλάδας.

2η Επιτροπή εξωσωματικής ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(Ιατρεία Αγ.Δημητρίου:
Ίωνος Δραγούμη 61 Θεσσαλονίκη τηλ.:2310-235928).
Καλύπτει τις ασφαλισμένες της Β. Ελλάδας.




Γ. Δικαιολογητικά για την επιτροπή

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την Επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι:

Παραπεμπτικό (προς την επιτροπή) από γυναικολόγο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και υποβολή του συνημμένου ειδικού εντύπου, αφού προηγηθεί έλεγχος των εξετάσεων που αναφέρονται σ' αυτό από τον γυναικολόγο του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο οποίο υπάγεται η ασφαλισμένη.

Βιβλιάριο υγείας με ασφαλιστική ικανότητα και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Αστυνομική ταυτότητα.

Δύο πλήρη σπερμοδιαγράμματα του συζύγου που πρέπει να έχουν γίνει με μεσοδιάστημα 3 μηνών το ένα από το άλλο και το ένα τουλάχιστον να έχει γίνει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα δύο σπερμοδιαγράμματα θα πρέπει να υπογράφονται από ιατρό μικροβιολόγο- βιοπαθολόγο ή και βιολόγο, αλλά όχι από ιατρό γυναικολόγο του κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Σε περίπτωση παθολογικού σπερμοδιαγράμματος, εκτός περιπτώσεων με σπέρμα κάτω του 1.000.000/ml έως και αζωοσπερμία, απαιτείται ιατρική γνωμάτευση ενδοκρινολόγου ή ουρολόγου για τα πιθανά αίτια της νόσου, η θεραπευτική προσπάθεια που έγινε και αν αυτή είχε και ποια αποτελέσματα.

Μία σαλπιγγογραφία, η οποία πρέπει να έχει γίνει μέσα στην τελευταία 5ετία, ή εναλλακτικά, γνωματευμένη λαπαροσκόπηση και υποβάλλεται μαζί με το εξιτήριο του νοσοκομείου ή της κλινικής που έγινε, ή με την ένδειξη της νοσοκομειακής περίθαλψης στο βιβλιάριο υγείας και γενικά σε έντυπο σφραγισμένο από κρατικό ή ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

Χωρίς σαλπιγγογραφία, ή λαπαροσκοπική έκθεση δεν γίνεται δεκτή η αίτηση της ενδιαφερόμενης. Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά η υστεροσκόπηση την σαλπιγγογραφία η την λαπαροσκόπηση.

Εάν υπάρχει πλήρης απόφραξη σαλπίγγων, δεν απαιτείται σπερμοδιάγραμμα και βέβαια σε περίπτωση αποδεδειγμένης με νοσηλεία άμφω χειρουργικής εξαίρεσης σαλπίγγων, δεν απαιτείται ούτε σαλπιγγογραφία.

Υπερηχογράφημα τελευταίου εξαμήνου με έκθεση υπογεγραμμένη από γυναικολόγο ή ακτινολόγο.

Η επιτροπή έχει δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις στις εξής περιπτώσεις:



Σε περιπτώσεις ανωμαλιών ή ευρημάτων από την ενδομητρική κοιλότητα (βάσει της σαλπιγγογραφίας), οπότε απαιτείται υστεροσκόπηση ή θεραπεία και επανεξέταση του θέματος μετά από 6 μήνες, δηλαδή μετά την αποκατάσταση του προβλήματος.

Σε ενδομητριωσικές κύστες μεγαλύτερες των 3 εκ., οπότε απαιτείται να προηγηθεί της εξωσωματικής θεραπευτική αντιμετώπιση και επανεξέταση του θέματος μετά από 6 μήνες.

Απαραιτήτως, σε όλες τις ασφαλισμένες άνω των 39 ετών, απαιτείται έλεγχος FSH,E2,PRL 2ης - 6ης ημέρας κύκλου, που να έχει διενεργηθεί από εργαστήριο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή Κρατικού Νοσοκομείου, ή ιδιωτικό εργαστήριο, υπογεγραμμένος από μικροβιολόγο.




Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, κάθε γυναίκα δικαιούται να υποβληθεί στη μέθοδο, μέχρι τέσσερις φορές συνολικά και ανά τετράμηνο τουλάχιστον.

Η κρίση της επιτροπής θα αφορά δύο προσπάθειες οι οποίες δεν μπορούν να απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 4 μήνες ούτε περισσότερο από έτος. Εννοείται ότι η ασφαλισμένη θα ξαναπεράσει από επιτροπή για τις υπόλοιπες δύο προσπάθειες, καθώς επίσης και ότι περνάει κάθε φορά από επιτροπή όταν οι προσπάθειες γίνονται ανά έτος.

Η ασφαλισμένη θα παρίσταται αυτοπροσώπως στην Επιτροπή και θα υποβάλλεται σε γυναικολογική εξέταση.

Μετά την έκδοση της γνωμάτευσης, η ασφαλισμένη θα πρέπει να προχωρήσει στη προσπάθεια μέσα σε τρεις (3) μήνες τουλάχιστον.

Εάν δεν χορηγηθεί παραπεμπτικό για την επιτροπή, λόγω αντίρρησης επιστημονικά τεκμηριωμένης και αναγραφόμενης στο βιβλίο ασθενών από τον γυναικολόγο, η ασφαλισμένη δικαιούται εντός 48ώρου να ζητήσει την επανεξέτασή της από την Α.Υ.Ε του Υποκαταστήματος στο οποίο υπάγεται (παρουσία γυναικολόγου), η οποία και θα κρίνει για την παραπομπή ή όχι της ασφαλισμένης στην επιτροπή εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μετά την γέννηση ακολουθεί υπεύθυνη δήλωση της ασθενούς όταν θα λαμβάνει το επίδομα τοκετού, εάν η σύλληψη ήταν IVF, σε ποιο κέντρο πραγματοποιήθηκε και αν χρησιμοποίησε όλα τα φάρμακα που της δόθηκαν.

Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης της επιτροπής εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ασφαλισμένη μπορεί να ζητήσει νέο ραντεβού μετά από 6 μήνες.

Εάν η επιτροπή εξωσωματικής κρίνει από την εξέταση των παραστατικών, ότι πρέπει να γίνει διέγερση ωοθηκών ή και ενδομητρική σπερματέγχυση, έχει το δικαίωμα να ζητήσει να γίνουν έως 4 προσπάθειες διέγερσης ωοθηκών ή και ενδομητριακής σπερματέγχυσης.

Δ. Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας

Για να συνταγογραφηθούν από τον γυναικολόγο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα φάρμακα που απαιτούνται για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, η ασφαλισμένη έχει την υποχρέωση να προσκομίσει τα εξής δικαιολογητικά:



υπερηχογράφημα

σπερμοδιάγραμμα από μικροβιολόγο και

γνωματευμένη σαλπιγγογραφία τελευταίας διετίας όπου θα φαίνεται ότι δεν υπάρχει σαλπιγγικός παράγων (Δεν νοείται πρόκληση και πιθανόν σπερματέγχυση με σπερμοδιάγραμμα κάτω των 1.000.000/ml ή με κλειστές σάλπιγγες).




Στην συνταγή επισυνάπτεται η έκθεση της σαλπιγγογραφίας και το υπερηχογράφημα, καθώς και η γνωμάτευση του ιατρού. Εάν υπάρχει άρνηση του γυναικολόγου να αναγράψει φάρμακα πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας, αυτή πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη, εκτός εάν υπάρχει απόφαση της επιτροπής εξωσωματικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι συνταγές θα ελέγχονται ως προς την τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων και θα θεωρούνται από ελεγκτή γιατρό.

Ε. Παροχές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για κάθε προσπάθεια εξωσωματικής - Χορήγηση φαρμάκων



Για κάθε προσπάθεια εξωσωματικής (τέσσερις (4) συνολικά) το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβάλει το προβλεπόμενο από το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα ποσό των 352,16 Ευρώ (120.000 δρχ).

Καλύπτονται όλες οι εξετάσεις που είναι αναγκαίο να προηγηθούν του σχηματισμού του φακέλου παραπομπής της ασφαλισμένης στην Επιτροπή.

Καλύπτονται πλέον και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, για την πραγματοποίηση σπερματέγχυσης και για την πρόκληση ωορρηξίας (πλην των ARVEKAP 0,1mg, PREGNYL, PROFASΙ, UTROGESTAN, DARONDA 2,8m1 SUPREFACT Amp 2Χ7 και Ναsα1 Spray).




Τα φάρμακα χορηγούνται από τα Φαρμακεία του Ιδρύματος και συγκεκριμένα:



Από το Κεντρικό Φαρμακείο (Αγ. Κων/νου 16-18, Αθήνα, τηλ.: 210-5200022, 5222605)

Από το Ογκολογικό Νοσοκομείο (Ασωπίου 4 & Παράσχου, Γκύζη, τηλ.: 210-6495236 & 210-6495237 - 6495246)

Από το Β΄ Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Νικ.Πλαστήρα 22, Ν. Κρήνη, τηλ.:2310-465892 & 2310-451241 - 9 (τηλ.κέντρο), εσωτ. 1643)




ΣΤ. Δικαιολογητικά πληρωμής της ασφαλισμένης

Μετά το πέρας κάθε προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης, για να εισπράξει η ασφαλισμένη το ποσό που προβλέπεται, πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής της στην οποία θα επισυνάπτονται:



Γνωμάτευση της Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Βεβαίωση του Κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης, στην οποία θα αναφέρονται: η πραγματοποίηση της εξωσωματικής, καθώς και η ολοκλήρωση της προσπάθειας μέχρι και το στάδιο της εμβρυομεταφοράς, δεδομένου ότι σε περίπτωση μη πραγματοποίησης της εμβρυομεταφοράς και κατά συνέπεια μη ολοκλήρωσης της προσπάθειας αποδίδεται το ήμισυ του προβλεπομένου ποσού της Κρατικής διατίμησης.

Βιβλιάριο Ασθενείας

erva_cidreira είπε...

Εξωσωματική Γονιμοποίηση
ΤΑΞΥ- Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Για να καλυφθεί το Ταμείο μας, σύμφωνα με το Κρατικό Τιμολόγιο, η εξωσωματική γονιμοποίηση, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις και η αυστηρή εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας, για τις λεπτομέρειες της οποίας, καθώς και για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα σας κατατοπίσουν οι Υπηρεσίες του Ταμείου.

Η ασφαλισμένη, η οποία δεν πρέπει να είναι άνω των 50 ετών (πλην ειδικών περιπτώσεων) και πρόκειται να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση για πρώτη φορά, πρέπει να υποβάλλει στην Κεντρική ή σε Περιφερειακή Υπηρεσία αίτηση για την κατά την νόμιμη διαδικασία έγκριση, προσκομίζοντας ιατρική γνωμάτευση, στην οποία θα αναφέρονται οι προϋποθέσεις που υπάρχουν για έναρξη της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης και θα επισυνάπτονται τα εξής δικαιολογητικά (ανάλογα με την αιτία):

Σαλπιγγογραφία
Ορμονικές εξετάσεις, καθώς και σύντομο ιστορικό που να δικαιολογεί την αναγραφόμενη από τον ιατρό πάθηση
Αν η στειρότητα οφείλεται στον άνδρα:

Πλήρες σπερμοδιάγραμμα
Οποιαδήποτε άλλη εξέταση που να δικαιολογεί την εξωσωματική γονιμοποίηση


Επανάληψη της εξωσωματικής γονιμοποίησης επιτρέπεται μετά την παρέλευση τετραμήνου από την προηγούμενη ωοληψία ή εμβρυομεταφορά. Ο έλεγχος του τετραμήνου γίνεται με αναφορά στην ημερομηνία που έγινε η προηγούμενη ωοληψία ή εμβρυομεταφορά, που απαραίτητα πρέπει να αναφέρεται στην αίτηση της ασφαλισμένης, στην οποία θα αναγράφεται και η ένδειξη ότι πρόκειται για 2η, 3η, κ.λπ. προσπάθεια. Η αίτηση θα συνοδεύεται από ιατρική βεβαίωση ότι έχει ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, χωρίς την εκ νέου υποβολή των πιο πάνω δικαιολογητικών.

Μετά το τέλος της διαδικασίας, προσκομίζεται στην αρμόδια Υπηρεσία του Ταμείου μας ιατρική βεβαίωση σχετική με την πορεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή εάν η ασφαλισμένη έφθασε στο στάδιο της εμβρυομεταφοράς ή όχι και απόδειξη του θεράποντος ιατρού ή ΔΠΥ του Κέντρου στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επέμβαση.

gay super hero είπε...

Τα ερωτήματα που θέτεις είναι πολύ σημαντικά και απαιτούν δικαστική διεκδίκηση. Το θέμα είναι να βρεθεί ποιος θα προσφύγει και ποιος θα αναλάβει να τη φέρει εις πέρας.

Μου κάνει εντύπωση πάντως πόση προχειρότητα, επαρχιώτικη / αρπακολατζίδικη λογική και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα προδίδουν οι διατυπώσεις των διαφόρων νομοσχεδίων που ετοιμάζουν κατά καιρούς οι νομοθέτες μας.

Tales from the other side of town είπε...

@gsh: Ο δρόμος της δικαστικής διεκδίκησης είναι μια επιλογή. Είναι πάντα η καλύτερη;

Θέλω να πώ: το θέμα του γάμου πάει δικαστικά, ακούω απόψεις ότι αν η κυβέρνηση φέρει το σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ετεροφυλόφιλους τότε θα πρέπει να προσφύγουμε δικαστικά για να συμπεριλάβει, τώρα εσύ προτείνεις ότι και γι' αυτό θα πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο. Μα όλα τα θέματα θα λυθούν με τη δικαστική οδό;

Μου θυμίζει λιγάκι την τακτική των τελευταίων κυβερνήσεων που όταν έχουν κάποιο σκάνδαλο και δεν θέλουν να το αγγίξουν, μας σερβίρουν το γνωστό: "του θέματος επιλαμβάνεται η ανεξάρτητη δικαιοσύνη".

erva_cidreira είπε...

Πολύ δύσκολα κάποιος απλός πολίτης θα αποφασίσει να μπει στην περιπέτεια της δικαστικής διεκδίκησης.
Θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να δει τη ζωή του για καιρό στα τηλεοπτικά παράθυρα, να υποστεί πιέσεις κάθε είδους στην κοινωνική κι επαγγελματική του καθημερινότητα, να ξοδέψει μια περιουσία, αν την έχει, αλλιώς οι χοροί υποστήριξης μάλλον δεν θα του λύσουν το πρόβλημα, αλλά κυρίως θα πρέπει να πιστεύει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης(!!!).
Κι αν δεν βρει άκρη στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, των οποίων η απόφαση ίσως να του προσφέρει τελικά κάποια οικονομική αποζημίωση για τη χαμένη ευκαιρία του να γίνει γονιός αλλά δεν θα είναι δεσμευτική για τη χώρα. Ο επόμενος θα πρέπει κι αυτός να ακολουθήσει την ίδια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, το θέμα δεν είναι δικαστικό, είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ.

Τον νόμο 3089/2002 κάποια κόμματα τον ψήφισαν. Ποιά, αλήθεια;
Άσε που υπήρξε και συζήτηση στη Βουλή. Τι ειπώθηκε;

Tales from the other side of town είπε...

Ακριβώς erva_cidreira, πολύ σωστά το έβαλες με κεφαλαία γράμματα. Είναι πολιτικό το θέμα.

Για το τι ειπώθηκε τότε στη βουλή από την ιστοσελίδα του κοινοβουλίου μπόρεσα να "ψαρέψω" τα παρακάτω:

27/11/2002
26/11/2002
21/11/2002 .

Ολόκληρο τον νόμο τον βρίσκω
εδώ .

gay super hero είπε...

Πάντως δεν αλλάζει το γεγονός ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης πολλοί απλοί πολίτες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη όταν θεωρούν ότι αδικούνται. Και πολλοί απλοί πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους για να πιέσουν πολιτικά. Μόνο εδώ δεν κάνουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μόνο για μας ισχύουν τα περί πιέσεων, οικονομικής αιμορραγίας κτλ;

erva_cidreira είπε...

tales,
Η συνεισφορά σου ανεκτίμητη. Σ' ευχαριστούμε.

gsh,

Η απόφαση του ΕυρωπαΪκου Δικαστηρίου στην πολυσυζητημένη προσφυγή της Γαλλίδας νηπιαγωγού κατά του γαλλικού κράτους:

ΥΠΟΘΕΣΗ E.B. κατά ΓΑΛΛΙΑΣ
(Προσφυγή αρ. 43546/02)

A. Βλάβη

96. Η προσφεύγουσα εξέθεσε ότι χωρίς την αδειοδότηση που της αρνήθηκαν, ήταν νομικώς αδύνατο γι' αυτή να υιοθετήσει ένα αλλοδαπό παιδί και πρακτικά αδύνατο να υιοθετήσει ένα παιδί από τη Γαλλία. Ακόμη κι αν η Γαλλική Κυβέρνηση επενέβαινε ταχέως για να της χορηγήσει την άδεια, η καθυστέρηση που οφείλεται στη διακριτική μεταχείριση θα μπορούσε να είναι μεταξύ εννέα και δέκα ετών. Αυτή η καθυστέρηση δεν ήταν απλώς μια ψυχολογική επιβάρυνση και αδικία, αλλά ελάττωσε και τις δυνατότητές της για να υιοθετήσει μια μέρα ένα παιδί, λόγω της ηλικίας της. Ήταν τριάνταεπτά όταν έκανε την αίτηση για υιοθεσία και θα ήταν -το λιγότερο- σαράντα επτα ετών αν τελικά της χορηγούσαν την άδεια. Συνεπώς, ζητά να της επιδικαστεί αποζημίωση 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

97. Η Κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε.

98. Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η προσφεύουσα υπέστη ηθική βλάβη, η οποία δεν αποκαθίσταται επαρκώς μόνο με την κρίση της παραβίασης των Άρθρων 14 της Σύμβασης σε συνδυασμό με το Άρθρο 8. Συνακόλουθα, αποφασίζοντας εύλογα, το Δικαστήριο της επιδικάζει 10.000 ευρώ για δίκαιη ικανοποίηση.

B. Δαπάνες και έξοδα

99. Η προσφεύγουσα απαιτεί την καταβολή 14.352 ευρώ σε αμοιβή δικηγόρων από την υποβολή της αίτησης μέχρι το αποτέλεσμα των διαδικασιών (εξήντα ώρες εργασίες με χρέωση 200 ευρώ την ώρα χωρίς Φ.Π.Α.), συν 176 ευρώ για το ταξίδι και τα έξοδα παραμονής για την παρακολούθηση της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Τμήματος Ευρείας Συνθέσεως, δηλαδή σύνολο 14.528 ευρώ.

100. Η Κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε.

101. Το Δικαστήριο παρατηρεί ότι, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν από τη νομολογία του, θα πρέπει να διευκρινίζεται αν οι δαπάνες και τα έξοδα που ζητούνται ήταν πραγματικά, αναγκαία και λογικά ως ποσότητα (βλ., πάγια νομολογία, Öztürk κατά Τουρκίας [Ευρείας Συνθέσεως], αρ. 22479/93, § 83, ECHR 1999-VI). Εφαρμοζοντας αυτά τα κριτήρια στην παρούσα υπόθεση, το Δικαστήριο κρίνει εύλογο το ποσό των 14.428 ευρώ που ζητεί η προσφεύγουσα και της το επιδικάζει.

Γ. Τόκοι υπερημερίας

102. Το Δικαστήριο κρίνει ορθό να υπολογιστούν οι τόκοι υπερημερίας με βάση το ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν τρεις ποσοστιαίες μονάδες.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

1. Κηρύσσει ομόφωνα παραδεκτή την προσφυγή.

2. Κρίνει με δέκα προς επτά ψήφους ότι παραβιάστηκε το Άρθρο 14 της Σύμβασης σε συνδυασμο με το Άρθρο 8.

3. Κρίνει με έντεκα προς έξι ψήφους

(a) ότι το υπόδικο Κράτος πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα, εντός τριών μηνών το ποσό των 10,000 ευρώ, λόγω ηθικής βλάβης και το ποσό των 14.528 ευρώ για δαπάνες και έξοδα, πλέον τυχόν φόρων.

(b) ότι από την λήξη της ανωτέρω τρίμηνης προθεσμίας τα ανωτέρω ποσά τοκοφορούν με τον τόκο του τρέχοντος ελάχιστου επιτοκίου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσαυξημένου κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

4. Απορρίπτει ομόφωνα εν μέρει το αίτημα της προσφεύουσας για δίκαιη αποζημίωση.

(http://elawyer.blogspot.com/2008/03/h.html)

Μετά είναι να απορείς για το ότι δεν προσφεύγουμε στα δικαστήρια;

gay super hero είπε...

Παρά το γεγονός ότι η γαλλίδα ήξερε ότι πρακτικά η υπόθεση της υιοθεσίας για την ίδια ήταν χαμένη από χέρι μπήκε στη φασαρία και τα έξοδα μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ένα δεδικασμένο. Για τους επόμενους. Όχι για την ίδια.

Τη Δευτέρα μπροστά στη Βουλή ήταν 70 άτομα. Το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο ήταν 70 χιλιάδες. Να υποθέσω ότι όλοι αυτοί ξοδεύτηκαν τόσο πολύ για τα εισιτήρια που δεν τους έμειναν λεφτά για το λεωφορείο που θα τους κατέβαζε στο Σύνταγμα; Φυσικά αν τους ρωτήσεις θα σου πουν ότι δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, ήταν λάθος μέρα, ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε ο γάιδαρος κτλ.

Αναγνωρίζω όλες τις πρακτικές δυσκολίες και τα προβλήματα. Αναγνωρίζω επίσης τα άλλοθι και τα συγχωροχάρτια όταν τα βλέπω.

erva_cidreira είπε...

Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε τα κουράγια και τις αντοχές της αξιοθαύμαστης Ε.Β., δεν είμαστε από τη στόφα του ήρωα.
Είμαστε απλοί, νομοταγείς πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας και θέλουμε να ζήσουμε μια ήσυχη, ήρεμη και κατά το δυνατόν ευτυχισμένη ζωή.
Δεν επιθυμούμε ή δεν μπορούμε να ταλαιπωρηθούμε μόνοι και αβοήθητοι στα δικαστήρια για 10 χρόνια μόνο και μόνο για να πετύχουμε ένα συχνά χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα δεδικασμένο.
Πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτή η έλλειψη ηρωισμού μάς καθιστά ένοχους για τις διακρίσεις που γίνονται σε βάρος μας;
Αν δηλαδή δεν βρισκόμαστε συνεχώς με μια μήνυση στο χέρι σημαίνει ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας;
Κι αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι από τις θεσπισμένες διακρίσεις είναι τελικά αθώοι;

Από την άλλη πλευρά, αναμφίβολα η συλλογική διεκδίκηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική, οφείλει όμως να είναι πειστική. Όσο πιο πειστική και διαφανής στους στόχους, την ιεράρχησή τους, τη χρονική ατζέντα, τις μεθόδους, τη στρατηγική, την ασφάλεια και την δεοντολογία της είναι, τόσο πιο συσπειρωτική για πολλούς θα αποδεικνύεται στην πράξη.
Αν λοιπόν τη Δευτέρα στη Βουλή ήταν μόνο 70 άτομα, μήπως είχε προ-υπάρξει κάποιο έλλειμμα ενημέρωσης, κάποια εσφαλμένη, προβληματική ή ανεπαρκής για περισσότερους στόχευση ή κάποια έλλειψη διαύγειας προθέσεων;

Αφού, και δικαίως, τόσο σε απασχολεί το θέμα, αναρωτιέμαι γιατί δεν ανοίγεις μια σχετική συζήτηση στο ιδιαιτέρως αγαπητό και δημοφιλές μπλογκ σου;

gay super hero είπε...

Καταρχάς η δικαστική ή πολιτική διεκδίκηση δεν αποτελεί κάποιου είδους "ηρωισμό". Ας μην υποβιβάζουμε τη σημασία των λέξεων. Και η έλλειψή της φυσικά και δεν μας καθιστά ένοχους για τίποτα. Απλά μου κάνει εντύπωση που δεν βρίσκεται σχεδόν κανείς να κυνηγήσει κάποια πράγματα έστω και δικαστικά. Και φυσικά δεν μιλάω για όσους ζουν με 700 ευρώ. Υπάρχουν και άνθρωποι που είναι ανεξάρτητοι οικονομικά, που έχουν περιουσία και διασυνδέσεις. Και μάλιστα σε μία χώρα που κανείς δεν φείδεται χρόνου και εξόδων για δικαστικές διεκδικήσεις όταν πρόκειται για την προσωπική του περιουσία ή για τη σύνταξή του ή οτιδήποτε τον αφορά προσωπικά και μπορεί να έχει απτό οικονομικό αποτέλεσμα. Μήπως είναι και όλοι αυτοί ήρωες ή μήπως είναι λιγότερο φιλήσυχοι και νομοταγείς;

Σου είπα που βρίσκεται η διαφορά. Η γαλλίδα δεν έκανε κάτι για τον εαυτό της. Το έκανε για να υπερασπιστεί τις αρχές της. Αυτό δύσκολα θα το βρεις στην πατρίδα μας.

Το γνωρίζω ότι όλοι θέλουμε να ζούμε ευτυχισμένες ζωές. Τόσο που στρουθοκαμηλίζουμε και αρνούμαστε να παραδεχτούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε βολεμένοι όπγως είμαστε σε ένα απίστευτο κουβάρι συμβιβασμών. Τόσο που έχουμε ταυτίσει την ευτυχία με τη φυγή και την απόδραση ενώ ευτυχία είναι να αγωνίζεσαι και να προχωράς μπροστά. Πραγματική ευτυχία σημαίνει και να διεκδικείς. Όπως ακριβώς διεκδικείς πράγματα στη δουλειά σου. Όπως ακριβώς διεκδικείς πράγματα στις σχέσεις σου. 'Οσο μπορεί ο καθένας φυσικά. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί ποτέ κανείς να κάνει ούτε τα στοιχειώδη!

Δεν νομίζω ότι το μπλογκ μου είναι τόσο αγαπητό ή δημοφιλές όσο πιστεύεις. Πάντως ούτε πιστεύω στα κηρύγματα, ούτε αισθάνομαι επαγγελματίας μπλόγκερ, ούτε καταλαβαίνω τί ακριβώς πρέπει να θέσω προς συζήτηση.

Τέλος, όταν πρόκειται για τη ζωή μας δεν περιμένουμε από τους άλλους να μας ενημερώσουν για το κάθε τί. Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε και από μόνοι μας. 'Οπως ακριβώς αναζητούμε πληροφορίες για το πόσους φόρους θα πληρώσουμε, τί ακίνητα θα δηλώσουμε, πόσα μας κρατάνε από το μισθό μας, ποιο εστιατόριο είναι in και σε ποιο ακριβώς σημείο πρέπει να στηθούμε με τις ώρες σκαστοί από τη δουλειά μας για να προμηθευτούμε εισιτήρια για κάποια συναυλία. Είναι περίεργο πως για ορισμένα πράγματα είμαστε τόσο ενημερωμένοι ενώ για κάποια άλλα θέλουμε να μας πάρουν από το χέρι λες και μας αφορούν λιγότερο.

erva_cidreira είπε...

Υπερήρωά μου, το ιστολόγιό σου, όσο κι αν από μετριοφροσύνη δεν το παραδέχεσαι, είναι ένα πολύ αγαπητό ιστολόγιο, και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες. Εκμεταλλεύσου λοιπόν την ευκαιρία για να θέσεις, παράλληλα με τα βίντεο της Μαντόνα, τις απορίες που έχεις, μήπως και κατορθώσεις να λάβεις απαντήσεις που να σε διαφωτίσουν σχετικά με το γιατί οι γκέι δεν διεκδικούν δικαστικά τα δικαιώματά τους ή δεν στηρίζουν μαζικά διάφορες πρωτοβουλίες οργανώσεων.

Σχετικά πάντως με την τελευταία σου παράγραφο, να σου επισημάνω ότι εγώ παρ’ όλο που έψαξα δεν κατάφερα να μάθω τι έγινε χθες με τη δίκη για τους γάμους της Τήλου, ούτε τι έλεγε το ψήφισμα που επιδόθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα (τα σάιτ των οργανώσεων δεν αναφέρουν τίποτα). Μάλιστα παρόντες στην συγκέντρωση μου είπαν ότι ούτε καν ανακοινώθηκε στους παριστάμενους που υποτίθεται ότι, αν δεν με απατούν τα ελληνικά μου, το ψήφισαν (ψηφίζω>ψήφισμα).
Εσύ γνωρίζεις να μας ενημερώσεις;

Tales from the other side of town είπε...

gsh, παρ' ότι δεν θεωρώ ότι είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος οι δικαστικές προσφυγές, σου εξήγησα προηγουμένως γιατί, συγκρατώ την τρίτη σου παράγραφο:

Το γνωρίζω ότι όλοι θέλουμε να ζούμε ευτυχισμένες ζωές. Τόσο που στρουθοκαμηλίζουμε και αρνούμαστε να παραδεχτούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε βολεμένοι όπγως είμαστε σε ένα απίστευτο κουβάρι συμβιβασμών. Τόσο που έχουμε ταυτίσει την ευτυχία με τη φυγή και την απόδραση ενώ ευτυχία είναι να αγωνίζεσαι και να προχωράς μπροστά. Πραγματική ευτυχία σημαίνει και να διεκδικείς. Όπως ακριβώς διεκδικείς πράγματα στη δουλειά σου. Όπως ακριβώς διεκδικείς πράγματα στις σχέσεις σου. 'Οσο μπορεί ο καθένας φυσικά. Αλλά δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί ποτέ κανείς να κάνει ούτε τα στοιχειώδη!

Εξαιρετική!