9.10.08

ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 2008

Image Hosted by ImageShack.us
.
Νόμπελ Ιατρικής για AIDS και καρκίνο
ygeia.tanea.gr/, 7/10/2008
Ένας Γερμανός και δύο Γάλλοι επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2008 για την ανακάλυψη δύο ιών που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο.
Ο δρ Λυκ Μοντανιέ (φωτογραφία αριστερά), διευθυντής του Παγκόσμιου Ιδρύματος Μελέτης & Πρόληψης του AIDS και η δρ Φρανσουάζ Μπαρ-Σινουσί από τη Μονάδα Ρετροϊικών Λοιμώξεων του Ινστιτούτου Παστέρ κέρδισαν το μισό βραβείο του 1 εκατομμυρίου ευρώ για την ανακάλυψη του ιού που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους από τη δεκαετία του ’80 που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα AIDSέως σήμερα.
Ο δρ Χάραλντ τσουρ Χάουζεν, από το Πανεπιστήμιο του Ντύσελντορφ και πρώην διευθυντής του Γερμανικού Κέντρου Μελέτης του Καρκίνου, κέρδισε το άλλο μισό βραβείο για την έρευνά του που οδήγησε στην ανακάλυψη ότι ορισμένα στελέχη του ιού HPV είναι υπεύθυνα για την πρόκληση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.
HIV/AIDS
Ο δρ Μοντανιέ και η δρ Μπαρ-Σινουσί (φωτογραφία αριστερά) ανίχνευσαν την υπερπαραγωγή ενός ιού στα λεμφοκύτταρα ασθενών με αρχόμενη επίκτητη ανοσοανεπάρκεια, καθώς και στο αίμα ασθενών με τελικού σταδίου μορφή της νόσου. Ο ιός έγινε γνωστό ως ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας ή HIV.
«Η ανακάλυψη αυτή αποτελούσε προαπαιτούμενο για να φτάσουμε σήμερα στην κατανόηση της βιολογίας της ασθένειας και στις αντιρετροϊκές θεραπείες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία Νόμπελ, στο Ίδρυμα Καρολίνσκα της Σουηδίας.
Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από AIDS από το 1981 έως σήμερα – μόνο το 2007 υπολογίζεται ότι πέθαναν από τη νόσο 2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ίαση για το AIDS, που προοδευτικά καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν υπάρχει. Χάρη, όμως, στην επινόηση αντιρετροϊκών θεραπειών, η νόσος μπορεί πλέον να τεθεί υπό έλεγχο και οι φορείς του HIV να παραμείνουν υγιείς.
Περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό HIV στο αίμα τους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το AIDS του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Καρκίνος τραχήλου της μήτρας
Ο 72χρονος δρ τσουρ Χάουζεν (φωτογραφία αριστερά) βραβεύτηκε για την έρευνά του που «κινήθηκε ενάντια στο ισχύον δόγμα» και έδειξε ότι ογκογόνα στελέχη του ιού HPVπροκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
«Η ανακάλυψή του οδήγησε στον χαρακτηρισμό της φυσικής ιστορίας της HPV λοίμωξης, στην κατανόηση των μηχανισμών της προκαλούμενης από τους HPV καρκινογένεσης και στην επινόηση προφυλακτικών εμβολίων εναντίον της μόλυνσης με τους ιούς HPV», τονίζεται στην ανακοίνωση της σουηδικής Ακαδημίας.
Τα εμβόλια αυτά είναι δύο, το Gardasil και το Cervarix, και ήδη χορηγούνται συστηματικά σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες στις χώρες της Δύσης (και στην Ελλάδα).
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες (ο πρώτος είναι του μαστού). Ετησίως υπολογίζεται ότι ανιχνεύεται σε 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν 300.000 εξάλλου πεθαίνουν από αυτόν, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα στελέχη των ιών HPV που τον προκαλούν μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή.
Το Νόμπελ Ιατρικής είναι παραδοσιακά το πρώτο από τα βραβεία Νόμπελ που απονέμεται κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: