22.9.08

Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Κατά τη δεκάχρονη ενασχόλησή της με το ετήσιο «Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών» και τις Παράλληλες Εκδηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, η «Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας» συγκέντρωσε απόψεις ειδικών σε θέματα σκηνοθεσίας, κριτικής κινηματογράφου, ηθοποιίας, κοινωνικής και ψυχολογικής έρευνας, επιστημολογίας και μεθοδολογίας. Το 2007 καταγράφηκε μέσω ερωτηματολογίων η αντίληψη ελλήνων και ξένων σκηνοθετών που παρήγαγαν ταινίες ομοφυλοφιλικής, αμφιφυλοφιλικής και τρανσσεξουαλικής θεματολογίας, καθώς και των ομο-/αμφι-/ και τρανσσεξουαλικών θεατών, σε θέματα που απασχολούν αυτή την κοινωνική ομάδα. Η ανάλυση αυτής της καταγραφής επιθυμεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στο σχεδιασμό του ασχολούμενου με την παραγωγή ταινιών, τη διοργάνωση κινηματογραφικών εκδηλώσεων, αλλά και την κριτική θέαση αυτών των ταινιών.
(Αναδημοσίευση από το site της Σύμπραξης)

6 σχόλια:

George Tsitiridis είπε...

Το νέο βιβλίο της Σύμπραξης
Εχω γράψει ενα άρθρο σ αυτό
και υπάρχει μια έρευνα που έχουμε κάνει για τον κινηματογράφο.
Μπορώ να σας πω οτι λεπτομέρειες θέλετε και να στείλω αποσπάσματα ι οτι άλλο.... εκτός απο το να κάνω κριτική..μιας και συμμετέχω Κάντε το εσεις αυτο.

erva_cidreira είπε...

Οτιδήποτε σχετικό με το βιβλίο είναι ευπρόσδεκτο.
Ωστόσο, καθώς πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα φιλοτιμηθούμε να το αγοράσουμε, ίσως θα είχε ενδιαφέρον να μας έστελνες κάτι από το τελικά ανέκδοτο υλικό ή να μας διηγηθείς κάτι από τη φάση της προετοιμασίας της έκδοσης.

George Tsitiridis είπε...

να σας πω λοιπον καταρχήν οτι η φωτογραφία στο εξώφυλλο ειναι απο την αφίσα του δεύτερου Πανοράματος ομοφυλοφιλικών ταινιών η οποία τον καιρό εκείνο σήκωσε θύελα αντιδράσεων στην Θεσσαλονίκη.
Ζητήθηκε τότε από τον εισαγγελέα να κάνει έρευνα , βγήκαν οι θρησκευτικές οργανώσεις έξω από το Ολύμπιον ο Ψωμιαδης και ο Σαχίνης μοίραζαν φυλλάδια εναντίον αυτού του αίσχους , έγιναν επερωτήσεις στην Βουλή , ένα συμβούλιο του Δήμου , ήρθε αστυνομία δημοσιογράφοι .
Μέσα από την απόσταση του χρόνου που το βλέπω τώρα νιώθω περιφάνεια για εκείνον τον αγώνα που δώσαμε όλοι μαζί.
Τελικά το Πανόραμα ομοφυλοφιλικών ταινιών άντεξε και έγινε 10 ετών.
Στα δέκα έτη του λοιπόν βγήκε αυτό το βιβλίο.
Περιλαμβάνει μια έρευνα για τις προσδοκίες του κοινού του Πανοράματος από το Φεστιβάλ, τι προσδοκίες του από τον κινηματογράφο και τις εταιρίες διανομής.
Επίσης μια μεγάλη έρευνα που έκανα στα gay bar για το τι βλέπει και τι θέλει να δει το κοινό της πόλης .
Κείμενα σκηνοθετών και ανθρώπων του κινηματογράφου στην Ελλάδα
Χρήσιμες πληροφορίες
Δοκίμια
Ανέκδοτο υλικό δεν υπάρχει . Δηλαδή αξιόλογο υλικό για δημοσίευση.
Είναι το τρίτο βιβλίο της Σύμπραξης κατά της ομοφυλοφοβίας.
Δεν ξέρω τι άλλο να πω..

erva_cidreira είπε...

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε δυο ανθρώπους που δεν είναι πια μαζί μας.
θέλεις να μας μιλήσεις λίγο για το πώς προέκυψε αυτή η αφιέρωση;

George Tsitiridis είπε...

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Βαγγέλη Γιαννέλο και την Πάτρα Σεραφειμίδου.
Η Πάτρα ήταν αντιπρόεδρος της Σύμπραξης κατά της ομοφυλοφοβίας , ακτιβίστρια , μέλος του ΣΕΚ και της ΠΟΕΚ και είχε δώσει μεγάλους αγώνες για τον φεμινισμό , τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλόφιλων. Είχε κάνει και δύο μαγαζιά στην πόλη με πολύ μεράκι και πάθος τα οποία ήταν πραγματικά ανοιχτά σε οτιδήποτε. Στήριζε και βοηθούσε τους πάντες. Νέα παιδιά , ομοφυλόφιλους που έφυγαν από το σπίτι, οργανώσεις , ομάδες ,έντυπα.
Συμμετείχε στο συνέδριο από το οποίο προέκυψε και το δεύτερο βιβλίο της Σύμπραξης που έχει σαν θέμα τον γάμο.
Όταν κάναμε την έρευνα και μοιράζαμε το ερωτηματολόγιο στο 9ο Πανόραμα ήταν βαριά άρρωστη αλλά ήταν εκεί. Μάλιστα μίλησε κάποια μέρα για τον καρκίνο , για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι άρρωστος και να μην έχεις μια οικογένεια η να μην σου αναγνωρίζουν μια οικογένεια για να μπορείς να στηριχθείς σ αυτήν.
Την ίδια μέρα της ομιλίας μαθαίνουμε ότι πέθανε ο Βαγγέλης με τον οποίο παλαιότερα τα μέλη της Σύμπραξης είχαν δώσει πολλούς κοινούς αγώνες.
Τον Βαγγέλη τον γνώριζα πολύ λιγότερο από την αγαπημένη μου Πατρούλα.
Έχω πολλά να θυμηθώ και από τους δύο.
Η Πάτρα έφυγε 26 Ιουλίου δηλαδή 2 μήνες μετά.
Δεν την ξέχασα και δεν θα την ξεχάσω ποτέ.
Εγώ όταν τελείωσε το βιβλίο πρότεινα να της το αφιερώσουμε και ο Νίκος Χατζητρύφων αντιπρότεινε να το αφιερώσουμε και στο Βαγγέλη και στην Πάτρα και πέρασε αυτή η ιδέα.
Νομίζω ότι καλός πράξαμε και θα έπρεπε ο καθένας
συνεργάτες φίλους και συναγωνιστές να τους τιμά όσο μπορεί και όσο η καρδία του το προστάζει.

Για ότι άλλο θέλετε είμαι στην διάθεση σας.

erva_cidreira είπε...

Να ευχηθώ, λοιπόν, καλές πωλήσεις και ακόμη καλύτερες αναγνώσεις.