20.9.08

ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - Άδεια παρένθετης μητρότητας
Η παρένθετη μητρότητα, δηλαδή η μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική απόφαση που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί το παιδί. Οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η άδεια είναι καταρχήν η γυναίκα που επιθυμεί το παιδί να μην μπορεί να κυοφορήσει η ίδια, πλην όμως να βρίσκεται σε ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής, ενώ η γυναίκα που αναλαμβάνει να κυοφορήσει πρέπει να είναι, ενόψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία. Στο δικαστήριο πρέπει να προσκομίζεται έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία μεταξύ των μερών, δηλαδή των προσώπων που επιθυμούν το παιδί και της κυοφόρου γυναίκας, καθώς και του συζύγου της τελευταίας αν αυτή είναι έγγαμη, με την οποία εκτός από την συμφωνία τους για την διενέργεια της πράξης, να δηλώνουν ότι τα γονιμοποιημένα ωάρια, που εμφυτεύονται στη μήτρα της κυοφόρου, δεν θα ανήκουν στην ίδια. Τέλος η γυναίκα που επιθυμεί το παιδί (και υποβάλλει την αίτηση) και η κυοφόρος γυναίκα θα πρέπει να έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα.

(
http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomologia/mphr678_2003.htm)
.
Απορία: Ο αποκλεισμός των ανδρών από τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση ωαρίου δωρήτριας και παρένεθετη μητέρα συνιστά διάκριση λόγω φύλου ή όχι;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

erva_cidreira πόσο δίκαιο έχεις....
γιατί δεν κάνει κάτι η ΟΛΚΕ γι'αυτό; Ντροπή τους!

Ανώνυμος είπε...

μα η ελληνικη κοινωνια δεν ειναι ακομη ετοιμη!
αν εχεις να πληρωσεις, βεβαια, ειναι...με πολλα γνωστα παραδειγματα...

την καλημερα μας :-)

erva_cidreira είπε...

ανώνυμε,
Προφανώς η ΟΛΚΕ δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα πάντα.
Ας φέρει σε πέρας αυτά που έχει αναλάβει και όλοι θα της είμαστε ευγνώμονες.
Δεν σου κάνει όμως εντύπωση η σιωπή των κατά τα άλλα λαλίστατων συνταγματολόγων μας;

Christiana,
Γνωστά παραδείγματα ανδρών δεν γνωρίζω.
Οι λιγοστοί άνδρες που ξέρω ότι απέκτησαν παιδί με αυτόν τον τρόπο δεν είναι διάσημοι, ούτε πλούσιοι, αν και πράγματι πλήρωσαν αρκετά για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της ζωής τους, στο εξωτερικό όμως, αφού στην Ελλάδα κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο.

Alex A. είπε...

Όντως, Erva - τελευταίο παράδειγμα ο blogger Αλέξανδρος στη Νέα Υόρκη (Last night I dreamt that somebody loved me)

erva_cidreira είπε...

alex a.,
μια άλλη απορία μου είναι πώς δηλώνουν σ' αυτές τις περιπτώσεις το παιδί στο Ληξιαρχείο. Και δεν έχω τολμήσει μέχρι σήμερα να τη διατυπώσω.