26.8.08

ΜΑΘIΟΥ ΜΙΤΣΑΜ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΚΕΪ ΧΡΥΣΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ολυμπιακοί Αγώνες
Ο πρώτος γκέι χρυσός Ολυμπιονίκης!
Bαγγέλης Σταματόπουλος, (Sport 24, 24-8-2008)
O Μάθιου Μίτσαμ έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου για δύο λόγους. Ο ένας ήταν ότι χάρισε στην Αυστραλία το πρώτο μετάλλιο στις καταδύσεις από το 1924 (στην πλατφόρμα 10 μέτρων, νικώντας το φαβορί για την πρωτιά, τον Κινέζο Ζου Λουξίν) και ο άλλος -και πιο ιδιαίτερος- είναι πως έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής που παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια των Αγώνων πως είναι ομοφυλόφιλος.
Σε αντίθεση με τον Γκρεγκ Λουγκάνις, ο οποίος δήλωσε δημόσια πως είναι γκέι μόνο όταν τελείωσε την καριέρα του στις πισίνες, ο Μίτσαμ δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να αποκρύψει αυτό το γεγονός, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κάτι το ασυνήθιστο σε αυτό.
"Το να είσαι γκέι και να κάνεις καταδύσεις είναι δύο εντελώς διαφορετικά κομμάτια της ζωής μου. Φυσικά και θα υπάρξει συζήτηση καθώς κάποιοι άνθρωποι έχουν αρχές, όμως οι συνάδερφοί μου με υποστηρίζουν", τόνισε ο Μίτσαμ και πρόσθεσε: "Είμαι ευτυχισμένος με τον εαυτό μου και με το πού έχω φτάσει. Είμαι ευτυχισμένος με αυτό που είμαι και αυτά που έχω κάνει".
Παρά πάντως το γεγονός πως θέλει να είναι αναγνωρίσιμος, όχι επειδή είναι ομοφυλόφιλος αλλά για τις καλές αθλητικές επιδόσεις του, η κοινότητα των ομοφυλόφιλων είναι υπερήφανη για το αστέρι της. Μάλιστα στην ιστοσελίδα OutSports, η οποία επικεντρώνεται στην κοινότητα των ομοφυλοφίλων, η νίκη του είναι το πρώτο θέμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το γνωστό κανάλι NBC δεν ανέφερε κατά τη μετάδοση των Αγώνων την προτίμησή του για άνδρες του ίδιου φύλου, ούτε έδειξε στις εξέδρες τους γονείς και τον σύντροφο στη ζωή του.
.
Για την προσωπική ιστοσελίδα του Μάθιου Μίτσαμ πιέστε εδώ:
Για να δείτε την εμφάνισή του στο Πεκίνο πιέστε εδώ:
Για να δείτε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του μετά τη νίκη του πιέστε εδώ:
.
Image Hosted by ImageShack.us

6 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Χτυποκάρδια στους βατήρες

exedrasports.com, Σοφία Χαραλαμπίδου 25-05-2008

Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να ανέβει κανείς στον σταθερό βατήρα των 10 μ. και από εκεί να βουτήξει στην πισίνα. Δεν είναι τόσο απλό όσο το κάνουν να φαίνεται οι αθλητές των καταδύσεων. Ο Μάθιου Μίτσαμ βουτά καθημερινά από τα 10 μ. χωρίς φόβο αμέτρητες φορές. Το θάρρος και η τόλμη όμως δεν τον χαρακτηρίζουν μόνο ως αθλητή, αλλά κυρίως ως προσωπικότητα. Γιατί χρειάζεται μεγάλο θάρρος να παραδεχθείς δημοσίως ότι είσαι ομοφυλόφιλος. Και ειδικά αν είσαι ένας αθλητής μόλις 20 ετών.

Λιγότερο από τρεις μήνες απομένουν μέχρι την Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, όπου ο Μάθιου Μίτσαμ θα ταξιδέψει ως μέλος της ολυμπιακής ομάδας της Αυστραλίας και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ένα μετάλλιο στις καταδύσεις από τα 10 μ.

Οι αθλητικές του επιδόσεις ωστόσο πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστραλιανή εφημερίδα «Herald», όπου έγινε ο πρώτος Αυστραλός που αποκάλυψε τις ιδιαίτερες σεξουαλικές του προτιμήσεις και ένας από τους λίγους αθλητές παγκοσμίως που δεν φοβήθηκαν να παραδεχθούν το γεγονός ότι έλκονται από άτομα του ιδίου φύλου.

Οταν το αγαλματένιο κορμί του Μάθιου ανέβει στον βατήρα του «Water Cube» στο Πεκίνο, στο μυαλό του θα βρίσκεται ο άνθρωπος που αγαπά περισσότερο από κάθε τι στον κόσμο. Ο Λάχλαν ήταν στο πλευρό του 20χρονου αθλητή στη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του. Ο Μίτσαμ στη διάρκεια της εφηβείας του υπέφερε από κατάθλιψη, ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή και επισκεπτόταν ψυχολόγο. Παράλληλα, είχε εγκαταλείψει για εννέα μήνες το άθλημα καθώς αισθανόταν «καμένος» σωματικά και ψυχολογικά. Ο Λάχλαν τον στήριξε όσο κανείς άλλος και ο Μάθιου έφτασε να θεωρείται ένα από τα φαβορί για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Εκεί όμως, ενδέχεται να μην καταφέρει να ταξιδέψει ο σύντροφός του, επειδή τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Ωστόσο, ο 20χρονος αθλητής έχει ήδη καταθέσει σχετική αίτηση στο Πρόγραμμα Οικογενειακής Στήριξης Αθλητών, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα του ταξιδιού του Λάχλαν. «Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που θέλω να έχω κοντά μου εκείνες τις ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάθιου, ο οποίος αποκάλυψε ότι έκανε ξέφρενη ζωή στο διάστημα της αποχής του από το άθλημα.

«Ημουν ελεύθερο πνεύμα. Ζούσα χωρίς φραγμούς. Ηταν μια ευκαιρία για μένα να ανακαλύψω τον εαυτό μου. Να τα βρω με τον εαυτό μου και να αποδεχθώ αυτό που είμαι. Οταν είσαι ευτυχισμένος, αυτό φέρνει την επιτυχία και σε άλλους τομείς της ζωής. Πιστεύω πως, αν δεν είχα περάσει όλα αυτά στη ζωή μου, δεν θα είχα καταφέρει να γίνω μέλος της ολυμπιακής ομάδας. Δεν θα είχα αυτό το πνεύμα του μαχητή. Κοιτάζοντας πίσω, η ζωή μου μέχρι τώρα ήταν ένα μακρύ μονοπάτι γεμάτο μαθήματα και δυσκολίες. Ελπίζω το υπόλοιπο της ζωής μου να είναι εξίσου ενδιαφέρον, γιατί αλλιώς θα είναι πολύ βαρετή η ζωή», ανέφερε.

erva_cidreira είπε...

Είναι γκέι και... λάμπει!
Θοδωρής Βασίλης (gazetta.gr, 25/8/2008)

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Αυστραλό Μάθιου Μίτσαμ στις καταδύσεις από πλατφόρμα 10 μέτρων, νικώντας το φαβορί τον Κινέζο Ζου Λουξίν. Η μεγάλη έκπληξη όμως δεν ήταν αυτή, αλλά το ότι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής που παραδέχτηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Η ιστορία του είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων των ΜΜΕ, αφού ο Μίτσαμ κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Πεκίνου προέβη στην αποκάλυψη αυτή με την οικογένειά του και τον σύντροφό του Λάχλαν να τον παρακολουθούν από τις εξέδρες.

"Το να είσαι γκέι και να κάνεις καταδύσεις είναι δύο εντελώς διαφορετικά κομμάτια της ζωής μου. Φυσικά και θα υπάρξει συζήτηση καθώς κάποιοι άνθρωποι έχουν αρχές, όμως οι συνάδελφοί μου με υποστηρίζουν. Είμαι ευτυχισμένος με αυτό που είμαι και τον εαυτό μου", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος του νικηφόρου αγώνα για να προσθέσει στη συνέχεια για το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε.

"Έκανα προπόνηση κάθε μέρα, δύο φορές την ημέρα, 30 ώρες την εβδομάδα και έλεγα στον εαυτό μου: Θέλω να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο". Τελικά όλοι οι κόποι άξιζαν", ανέφερε ο Μίτσαμ ο ο οποίος πλέον αποτελεί το νέο ήρωα των ομοφυλόφιλων.

Μάλιστα πολλές ιστοσελίδες που ασχολείται με θέματα των ομοφυλόφιλων έχουν αρχίσει τα αφιερώματα για το νέο τους αστέρι. Βέβαια, στα σάιτ αυτά υπήρχαν και τα αρνητικά σχόλια με αποδέκτες τα ΜΜΕ τα οποία απέκρυψαν το γεγονός ότι ο Μίτσαμ είναι ομοφυλόφιλος λόγω ρατσισμού.

"Είναι κρίμα που το NBC δεν ανέφερε τίποτα για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Μάθιου Μίτσαμ. Αποτελεί μεγάλη είδηση. Ο μοναδικός γκέι αθλητής που έχει παραδεχτεί τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, πραγματοποιεί μία απο τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των αγώνων με εντυπωσιακό τρόπο. Εάν είχε καρκίνο ή οι γονείς του είχαν σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα όταν ήταν δύο χρονών ή είχε κάνει πρόταση γάμου στη φίλη του, θα το είχαν αναφέρει. Αλλά ποτέ δεν μας έδειξαν αν αγκάλιασε τον σύντροφό του, ούτε καν το ανέφεραν", ανέφερε χαρακτηριστικό σχόλιο.

Ο Μίτσαμ πάντως γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία αθλητής και μάλιστα χρυσός Ολυμπιονίκης ο οποίος παραδέχεται πως είναι γκέι, σε αντίθεση με τον μεγάλο Γκρεγκ Λουγκάνις, ο οποίος το παραδέχτηκε μόνο όταν τελείωσε την καριέρα του στις πισίνες.

erva_cidreira είπε...

Australian diver Matthew Mitcham, 20, is going to Beijing to compete in the Summer Olympics and he is going as an openly gay man. Mitcham revealed his sexuality in an interview with the Sydney Morning Herald.

Months out from the Games, Mitcham has taken the courageous step of revealing his sexuality to the media for the first time, in an exclusive interview with the Herald. He has also applied for a grant through a Johnson & Johnson Athlete Family Support Program to have [his boyfriend] Lachlan near him in Beijing.

We can’t afford for Lachlan to go at the moment,” Mitcham said. “But Johnson & Johnson offer grants to go to Beijing and I’ve nominated Lachlan as the support person I want to go.”

Mitcham is very talented and has a serious shot at a medal in the 10-meter platform. He won the USA Diving Grand Prix in Ft. Lauderdale, Fla., on May 11. He is a former trampoline athlete with a silver piercing in his tongue and a reputation as a free spirit (to make money he would dive from 42 feet up for crowds). It all came together in Ft. Lauderdale.

His performance was astonishing. Mitcham beat two top Chinese divers who will challenge him for gold. When he saw his four perfect 10s he whooped and leaped on the pool deck. Finally, the man who had battled anxiety and depression as a teenager, taking medication and seeing psychologists, had arrived on the world stage. And it proved the time he spent away from the sport last year had been worth it. Mitcham’s premature retirement had been a chaotic and unusual time when he “partied” and lived without regimen.

Mitcham’s story reads like that of a struggling young man who has put his life together with the help of athletics. I know whom I’ll be rooting for in Beijing.

Having a gay Olympic diver is not new, but having an out one is not common. Multi-gold medalist Greg Louganis came out after his Olympic career ended in 1988. American David Pilcher competed while openly gay at Syndey in 2000. In the 2004 Athens Games, Outsports was able to document 11 openly gay and lesbian athletes.

–Jim Buzinski (outsports.com, 25/8/2008)

erva_cidreira είπε...

What Mitcham’s win means to gays everywhere
outsports.com, August 24th, 2008

Matthew Mitcham made me cry.

It takes a lot for me to weep while watching sports, but that’s how moving his gold-medal diving performance was Saturday in Beijing.

I teared up when he first saw the score from his final five and looked on in disbelief. Then again when a female friend ran up to him backstage at the Water Cube, hugged him and said, “Matthew, you just won the Olympics!” Mitcham looked stunned, and started to sob. The tears flowed later when I watched the medal ceremony and saw someone who had conquered a lot in his 20 years looking like the happiest person on Earth. An openly gay male athlete won an Olympic gold medal. With his boyfriend cheering in the stands. Wow!

By winning the gold medal in the men’s 10-meter platform diving, Mitcham struck a golden blow for gay people everywhere who’ve been told they’re flawed or not good enough, especially in the athletic arena. For all the gay men who have been called weak, sissies, pansies, too emotional, not tough enough to compete in sports, that final dive was for you. Mitcham helped to shatter those stereotypes and brought me to tears thinking about what was possible.

Weak? You try executing incredibly detailed dives from 30 feet up with the whole world watching and a medal on the line. Then nailing a dive that scored higher (112.10 points) than any ever attempted in the Olympics to win the gold medal.

Not tough enough? Mitcham became the first diver, man or woman, to beat the Chinese in Olympic diving this year. And he did it on their home turf by performance flawlessly under pressure like the champion he is. It was the Giants beating the Patriots in the Super Bowl or a golfer beating Tiger Woods with a 50-foot putt to win the Masters.

With his glorious final round of six dives, the 20-year-old Australian became the most significant openly gay male athlete ever (out lesbians such as Martina Navratilova and Ameile Mauresmo have won their fair share of titles). When it comes to sports, the closet is still much deeper for men than women, which is why Mitcham’s triumph is so historic.

Watching the diving all week, I would bet my life savings that Mitcham was not the only gay man on the springboard or platform. And Greg Louganis, also gay and winner of multiple gold medals, is considered the greatest diver ever. But only Mitcham was out publicly while competing and contending for a gold medal, not worried about the reaction or scrutiny it would bring. Never before have gay sports fan been able to watch a man they know is gay win such a major sporting event; no need for gaydar with Matthew.

His story resonates because it’s universal for millions of people, especially for many who are gay: Struggling with depression, his sexuality and possessing a rebellious streak and a taste for partying for a kid who was not sure he fit in (he might have been the only diver in Beijing to have a pierced tongue). He quit diving in 2006 and came back in 2007 after missing the camaraderie in a place where he was accepted. This is not a spoiled rich kid who had things handed to him. It took a corporate grant from Johnson & Johnson to allow his partner, Lachlan Fletcher, to attend the Games.

Mitcham did not allow his struggles to deter him, but used them as motivation. “I probably wouldn’t have as much of a fighting spirit,” he told the Sydney Morning Herald when he came out publicly this May. “The more you have experienced, the more you have to draw off. I look at the last 20 years as a long, winding path of lessons and some hardship. I hope the rest of my life isn’t straight because that could be boring.”

He has understandably said that he does not want to be known as the “gay diver.” “Being gay and diving are completely separate parts of my life,” he told journalists after winning the gold. “I’m happy with myself the way I am.”

Of course, that is the attitude he should take, but he has become a role model for gays everywhere, whether active in sports or not, simply by being the way he is. We celebrate Mitcham for his courage off the platform and his talent on it, and in the immediate aftermath it’s impossible to separate the two.

Mitcham’s success will not cause a flood of gay athletes to suddenly come out. Every athlete deals with their sexual orientation in his or her own way, and it still is easier to be out in an individual sport than in a team sport with its unique dynamics. Mitcham, though, can act as a symbol that one can be openly gay and yet still scale the heights of their sport.

Matthew Mitcham, athlete. Matthew Mitcham, out and proud gay man. Matthew Mitcham, 2008 Olympic gold medalist. Writing it all makes me cry again. Thanks, Matt.

erva_cidreira είπε...

Matthew Mitcham’s partner stands by his man
outsports.com, August 24th, 2008

When Matthew Mitcham greeted the media after winning his 10-meter platform diving gold, he raced over to hug reporter Jessica Halloran of the Sydney Morning Herald, who wrote Mitcham’s coming out story with great sensitivity back in May. Halloran followed up today with the only article I could find that discusses Mitcham’s relationship with his partner, Lachlan Flecther.

He kissed him briefly in the stands and gave him his Olympic bouquet. Later, outside the glowing blue Water Cube, Matthew Mitcham and his partner, Lachlan Fletcher, firmly embraced, both shedding tears. …

Carefully nursing Mitcham’s Olympic bouquet, Fletcher spoke of the incredible journey that the diver had taken to the top. Fletcher has been the one constant over the past two years.

He was his rock when Mitcham retired in his late teenage years suffering anxiety and depression. He watched him become a stunt diver at the Sydney Royal Easter show, supported his fight back into the sport and now to win Olympic gold.

“It’s been so up and down,” Fletcher said. “When I first met him, he was pretty unhappy, he wasn’t liking the diving in Brisbane at all, he didn’t want to do it, wasn’t happy being there”

The story chronicles how Mitcham, despite being proudly gay, was nonetheless worried about whether his sexual orientation would overshadow his diving.

“The biggest thing he was worried about was people paying more attention to that than his actually diving,” Fletcher said. “And I suppose that kind of did happen a little bit. Hopefully, now it won’t be so much of an issue any more.”

Mitcham’s orientation will still be of interest simply because out athletes are still relatively rare. For all time, though, the record books will not focus on that, but simply state: “GOLD –MATTHEW MITCHAM, AUSTRALIA.”

erva_cidreira είπε...

Out, proud and ready to go for gold

The Sunday Morning Herald, 24/5/2008

This medal favourite is taking a historic and courageous step: he's the first Australian to go to the Olympics declaring his homosexuality, writes Jessica Halloran.
MATTHEW MITCHAM is brave enough to dive from a 10-metre platform for Olympic gold and courageous enough to do what no Australian athlete has done.
When Mitcham balances on the Beijing diving tower this August, like all Australian Olympians, he will be hoping the ones he loves will be there to watch him.
The gold medal hopeful's journey has not been easy. Those close to him have seen Mitcham, 20, battle depression, retire in his teenage years after physical and emotional burn-out, then nine months later resume his sport and build himself into the champion he is today.
One person who has been by his side for the entire tumultuous journey is his partner, Lachlan.
Months out from the Games, Mitcham has taken the courageous step of revealing his sexuality to the media for the first time, in an exclusive interview with the Herald. He has also applied for a grant through a Johnson & Johnson Athlete Family Support Program to have Lachlan near him in Beijing.
"We can't afford for Lachlan to go at the moment," Mitcham said. "But Johnson & Johnson offer grants to go to Beijing and I've nominated Lachlan as the support person I want to go."
It's not only Lachlan who has helped Mitcham to Beijing. His coach, Chava Sobrino, had faith in him when no one else did and resurrected his career. Former athlete Sarina Bratton cares for him like a son and fellow diver Alex Croak is a constant sounding board and his best friend.
"That little support network has made my dream possible," Mitcham said. "It would have been impossible and I probably wouldn't have made it without their help."
Those who adore him could be watching Mitcham win gold after his performance just over a week ago in Fort Lauderdale. Mitcham stood 10 metres high with the fierce wind whistling in his ears and battling trying conditions. "When I was whizzing around, the sky is the same colour as the water. I was freaking out. It was the first time I had dived outside since I left the sport."
His performance was astonishing. Mitcham beat two top Chinese divers who will challenge him for gold. When he saw his four perfect 10s he whooped and leaped on the pool deck. Finally, the man who had battled anxiety and depression as a teenager, taking medication and seeing psychologists, had arrived on the world stage. And it proved the time he spent away from the sport last year had been worth it. Mitcham's premature retirement had been a chaotic and unusual time when he "partied" and lived without regimen.
"I was a free spirit," he said. "It was a break for me to explore myself and get familiar with who I really was and to be happy with who I really was. Just being a happier person really radiates into other areas of your life."
To make money, among other things, he plunged from a tower 14 metres high into a pool of water for crowds at the Royal Easter Show in Sydney last year. It was a blessing in disguise.
"At the same time I was applying for the NSW Institute of Sport to try and get into the diving squad. It was a good warm-up. I was doing similar dives and getting my head around all of the movements again. It was a pretty smooth lead into intense training again."
Mitcham thinks he would not be going to the Olympics if not for the hardship he endured.
"I probably wouldn't have as much of a fighting spirit," he said.
"The more you have experienced, the more you have to draw off. I look at the last 20 years as a long, winding path of lessons and some hardship. I hope the rest of my life isn't straight because that could be boring.
"I hope it continues to wind, but maybe not so tumultuous. I hope I do have a long and winding path and more lessons to learn. I look forward to that."