24.7.08

"ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ" Η ΓΚΕΪ ΤΗΛΕΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
«Λίαν καλώς» η γκέι τηλεπαρουσία στις ΗΠΑ
Βαλτζή Μελίνα, (Ελεύθερος Τύπος, 16.07.08)
Τη δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας στη διαμόρφωση της σκέψης επικαλείται η αμερικανική οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και ζητά από τα κανάλια να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) παρουσίασε πέρσι την πρώτη (του είδους της) έρευνα τηλεθέασης για το χρόνο που αφιέρωσαν στους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους οι πέντε μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί σταθμοί των ΗΠΑ.
Φέτος, στην έρευνα προστέθηκαν και τα 10 δημοφιλέστερα, σύμφωνα με τη Nielsen Media Research, καλωδιακά κανάλια. Η GLAAD εξέτασε συνολικά 4.911 ώρες prime time προγράμματος των «ελεύθερων» σταθμών και 1.240 των καλωδιακών από την 1η Ιουνίου 2007 ως τις 31 Μαΐου 2008, αξιολόγησε το περιεχόμενο ανάλογα με την ποσότητα (αριθμό εμφανίσεων ή αναφορών σε ομοφυλόφιλους), την ποιότητα (των χαρακτήρων) και τον τρόπο που προβλήθηκε η «διαφορετικότητα» και έδωσε την ανάλογη βαθμολογία.
«Αριστα» δεν πήρε κανείς, το ABC και το CW πήραν «λίαν καλώς», το CBS μόλις που πέρασε τη βάση, ενώ το NBC και το FOX έμειναν… μετεξεταστέοι.
Σε 280,5 από τις 1.150 ώρες προγράμματος (24%) άφησαν το αποτύπωμά τους γκέι και λεσβίες στο ABC. Σύμφωνα με την GLAAD, το κανάλι της Disney, που το 1977 φιλοξένησε τους πρώτους γκέι χαρακτήρες στις σειρές «Three’s company» και «Soap», διαθέτει τους πιο «δίκαιους, ακριβείς και ολοκληρωμένους» τηλεοπτικούς ήρωες.
Φέτος πρόσθεσε ακόμα δυο πρωτιές στο, φίλα προσκείμενο στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων, βιογραφικό του: Το γάμο των γκέι πρωταγωνιστών της σειράς «Brothers and sisters» και τον πρώτο γκέι άνω των 60 ετών. Ο Mark και η Alexis, μόνιμοι στο καστ της δημοφιλούς «Ugly Betty», ο ομοφυλόφιλος γιος της Bree και ο πατριός της Lynette στις «Νοικοκυρές σε απόγνωση» έδωσαν επίσης αρκετούς… πόντους στο ABC. Το CW οφείλει πολύ μεγάλο μέρος του 21% (139,5 από τις 678 ώρες) που κέρδισε στο «America’s next top model», ενώ το CBS (9%) χρωστάει τη… βάση του στα ριάλιτι «Big Brother» και «Survivor» και στο τηλεπαιχνίδι «The power of ten». Η πτώση μιας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την περσινή μέτρηση του NBC (από 7% σε 6%) αποδίδεται στην αποχώρηση της Dr Kerry Weaver (της μακροβιότερης λεσβίας της τηλεόρασης) από την «Εντατική». Τελευταίο και… καταϊδρωμένο τερμάτισε το FOX, με μόλις 4%.
Στα καλωδιακά
Το FX κατέκτησε το… πρωτάθλημα στην κούρσα των καλωδιακών καναλιών, με το μισό σχεδόν πρόγραμμά του (45%) να απαρτίζεται από ομοφυλόφιλους χαρακτήρες. Οι εξαιρετικές επιδόσεις του οφείλονται κυρίως στην Julia του «Nip Tuck», που κάνει δεσμό με μια γυναίκα με την υποστήριξη της λεσβίας αναισθησιολόγου Liz Cruz, και στο δικαστικό δράμα «Damages». Το κανάλι Showtime κέρδισε τις εντυπώσεις και το υψηλό 32% χάρη στη σειρά «The “L” word». Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το HBO με αιχμή του… δόρατός του τους γκέι ήρωες της περιπέτειας «The wire».
Η GLAAD έστειλε αντίγραφα της έρευνας στους ιθύνοντες των 15 καναλιών που βαθμολογήθηκαν. Εκτός από τα αριθμητικά στοιχεία προτείνει και «τρόπους βελτίωσης στην προβολή της διαφορετικότητας της ζωής μας», όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της οργάνωσης Neil Giuliano.

Δεν υπάρχουν σχόλια: