5.7.08

ΚΥΤΤΑΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Κυτταροθεραπεία κατά της ανδρικής υπογονιμότητας
(Το Βήμα, 4/6/2008)
Λονδίνο. Εκατομμύρια άνδρες με προβλήματα γονιμότητας είναι πιθανόν να καταφέρουν να ζήσουν το όνειρο της πατρότητας, έπειτα από ένα νέο επίτευγμα αυστραλών ερευνητών, οι οποίοι ανέπτυξαν μια μέθοδο κυτταροθεραπείας που ενισχύει το σπέρμα. Οι ειδικοί του Ιατρικού Ινστιτούτου Ρrince Ηenry για την Ιατρική Ερευνα στη Βικτόρια επικεντρώθηκαν σε ένα είδος κυττάρων- κύτταρα του Sertoli-, τα οποία εντοπίζονται στους όρχεις και τρέφουν το σπέρμα καθώς ωριμάζουν. Αν και ως σήμερα εθεωρείτο ότι τα κύτταρα αυτά φθάνουν στον μέγιστο αριθμό τους στην εφηβεία, η νέα μελέτη των αυστραλών ερευνητών δείχνει ότι είναι δυνατόν να ανανεωθούν και αργότερα στη ζωή του άνδρα. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα σε χάμστερ των οποίων η παραγωγή σπέρματος εξαρτάται από τις ίδιες ορμόνες με τον άνθρωπο. Είδαν ότι καταστέλλοντας την παραγωγή των ορμονών του σεξ μπορούσαν να γυρίσουν προς τα πίσω το βιολογικό ρολόι των κυττάρων του Sertoli, επιτρέποντάς τους εκ νέου τη διαίρεση, αλλά και τη δημιουργία νέων κυττάρων. Στη συνέχεια, τα κύτταρα που προέκυψαν μπόρεσαν να ωριμάσουν μέσω της αύξησης των επιπέδων της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSΗ) και έτσι να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγή σπέρματος.
Πειράματα σε ιστούς που ελήφθησαν από τους όρχεις ανδρών οι οποίοι ελάμβαναν φάρμακα μείωσης των ορμονών έδειξαν ότι τα οφέλη που παρουσιάστηκαν στα χάμστερ μπορεί να αφορούν και τον άνθρωπο.
Αλλοι ειδικοί ωστόσο εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στα νέα αποτελέσματα, αναφέροντας ότι αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως πιθανόν να αναπαραχθούν στον άνθρωπο.

1 σχόλιο:

stassa είπε...

"παραγωγή των ορμονών του σεξ", εννοεί τις ορμόνες του φύλου, δηλαδή τα ανδρογόνα στη συγκεκριμμένη περίπτωση.

Όλο το σεξ έχουμε στο μυαλό μας, εεε;; ;)