7.7.08

BASH'D. ΜΙΑ ΓΚΕΪ ΡΑΠ ΟΠΕΡΑ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Η εκδίκηση των γκέι: μια ραπ όπερα
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/06/200)
Ο τίτλος της είναι «Bash'd» (κοπανημένος;) και είναι μια γκέι ραπ όπερα που παίζεται στο Zipper Factory, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Το πλήρως έμμετρο και αθυρόστομο «λιμπρέτο» αφηγείται διά στόματος δύο χιπ χόπερ αγγέλων-αφηγητών, του Feminem και του T-Bag, τη θλιβερή ιστορία ενός ομοφυλόφιλου έρωτα. Υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής, μιξαρισμένης με κομμάτια αναλογικής, ο νεαρός Ντίλον φτάνει από το χωριό του στη μεγάλη πόλη και γνωρίζει τον «περπατημένο» βετεράνο της γκέι κοινότητας, Τζακ. Ερωτεύονται και πείθουν τους καθόλου συνεργάσιμους γονείς τους να παραβρεθούν στον γάμο τους. Λίγο καιρό μετά, ο Τζακ βγαίνει για κλάμπινγκ, πέφτει θύμα ξυλοδαρμού και πεθαίνει.
Η γκέι ραπ όπερα, που ήδη κάνει σουξέ, είναι δημιούργημα των Καναδών Κρις Κράντοκ και Νέιθαν Κάκοου: Εγραψαν το σενάριο, τους ραπ στίχους και παίζουν τους δύο ρόλους. Η ιδέα τους ήρθε όταν, κατεβαίνοντας μαζί δρόμο του Βίλατζ, διερχόμενος πιτσιρικάς τους έβρισε μέσα από τα δόντια του. Το γεγονός τους έκανε να καταλάβουν πόσος υπόγειος ρατσισμός και μίσος κυλάει ακόμα και σε φαινομενικά προοδευτικά περιβάλλοντα, και πως έπρεπε να κάνουν κάτι γι' αυτό.
Αρχικά ο Κάκοου έφτιαξε τον Feminem για μια παράσταση καμπαρέ στον Καναδά. Εγραψε ένα ραπ κομμάτι γι' αυτόν που ξεναγεί τους «απ' έξω» στις φυλές των γκέι κλαμπ, τους «αρκούδους», τις «τρελές» κ.λπ. Εννοείται πως ο τροβαδούρος είναι ένας γκέι Εμινεμ, γεγονός που κάνει ξεκαρδιστική την ιδέα της ραπ αφήγησης, αφού αυτή ταυτίστηκε από νωρίς με ομοφοβικά και βίαια πρότυπα με μπροστάρη τον Εμινεμ. Τον οποίο, πάντως, ο Κράντοκ αναγνωρίζει σαν μεγάλο ταλέντο, δηλώνοντας πως «είναι σαν να ακούς τον Ντέιβιντ Μάμετ να ραπάρει -μερικά απαίσια πράγματα έχουν βγει από το στόμα του, αλλά είναι πρωτοπόρος στους πολυσύλλαβους στίχους, που έχουν επικρατήσει στις μέρες μας». Μετά ξεκίνησαν να δουλεύουν μαζί την υπόθεση της ραπ-όπερας, που επηρεάστηκε από τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων στον Καναδά. Η ανοικτή συμπεριφορά πολλών ομοφυλόφιλων τότε είχε προκαλέσει συχνούς ξυλοδαρμούς τόσο ομοφυλόφιλων όσο και φιλελεύθερων ετεροφυλόφιλων από φανατικούς. Εξού και σκέφτηκαν να μιλήσουν για τη βία εναντίον τους με όχημα την ιστορία του γάμου.
Και η ραπ; Τους φάνηκε καλή ιδέα τόσο για την ομοφοβική της τάση όσο και για το ασυμβίβαστο του ήχου της. «Ηταν ευκαιρία να αντιστρέψουμε όλη αυτή την υπερ-αρσενικότητα της ραπ και να πάμε πίσω στις ρίζες της, τότε που ήταν εργαλείο για κοινωνική δικαιοσύνη, ένας τρόπος να μιλήσεις για την καταπίεση και τη φτώχεια», εξηγούν.
Προειδοποιούν, όμως, πως το «Bash'd» δεν είναι ένα γκέι μανιφέστο αλλά μια έκκληση για ενότητα όλων των ανθρώπων, να βγουν από τα στερεότυπα κλισέ που τους χωρίζουν και να απορρίψουν τη βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: