8.6.08

" ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ"

Image Hosted by ImageShack.us
.
«Όταν η κοινωνία ωριμάσει...»
Ανοιχτό για το μέλλον αφήνει ο Σ.Χατζηγάκης το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια
Η ελληνική κοινωνία είναι εκόμη ανώριμη να δεχτεί το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλόφιλων εκτιμά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει το θέμα στο μέλλον «όταν η κοινωνία ωριμάσει, αν ωριμάσει πάνω σε αυτό».
«Το συμφωνητικό», δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, «έτσι όπως θα κατατεθεί στη Βουλή θα αφορά τους ετερόφυλους. Από εκεί και πέρα, θα δούμε, όταν η κοινωνία ωριμάσει, αν ωριμάσει πάνω σε αυτό, το θέμα θα προχωρήσει. Η νομοθετική πρωτοβουλία και οι νομοθετικές ρυθμίσεις γίνονται απαντώντας στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Σήμερα η κοινωνία ζητά αυτό. Από εκεί και πέρα θα δούμε. Πιστεύω πως η ελληνική κοινωνία είναι σήμερα ανώριμη σε αυτό το θέμα».
Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος για το γάμο των ομοφύλων στην Τήλο, ανέφερε πως «δεν το συζητάμε καθόλου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 8-6-2008

8 σχόλια:

e-Lawyer είπε...

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εισηγείται ένα νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο παρουσιάζει πάρα πολλά κενά - όχι μόνο το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών.

Όταν παρενέβη η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ζητώντας τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τα θέματα αυτά, ο υπουργός δέχθηκε με χαρά την πρόταση. Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με τη σύσταση και τη δράση της Ομάδας.

Οι γάμοι της Τήλου εξόργισαν τον υπουργό, ο οποίος εξαπέλυσε μύδρους και απέκλεισε την περίπτωση επέκτασης του συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Σήμερα μεταδίδεται μια δήλωση που αναφέρει ότι μπορεί να επεκταθεί στα ομόφυλα ζευγάρια, όταν η κοινωνία είναι "ώριμη".

Τα παραπάνω μπρος - πίσω του υπουργού βοηθούν την κοινωνία να "ωριμάσει";

Όταν μία κοινωνία δεν είναι ώριμη για να αποδεχθεί την ισότητα (είτε υπέρ των μαύρων, είτε υπέρ των γυναικών, είτε υπέρ των τσιγγάνων, είτε υπέρ των αλλοδαπών, είτε υπέρ των ομοφυλόφιλων), το Κράτος οφείλει να λάβει θετικά μέτρα ακριβώς για να απαλείψει τις ανισότητες που ισχύουν στην πράξη, όπως αναφέρεται εξάλλου και στο άρθρο 116 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγματος.

Στην Ολλανδία και την Ισπανία, ο λόγος για τον οποίο θεσμοθετήθηκε ο γάμος των ομόφυλων δεν ήταν επειδή οι "κοινωνίες ήταν ώριμες", αλλά ακριβώς επειδή οι κοινωνίες δεν ήταν ώριμες. Στην Ολλανδία υπήρχαν ομάδες που οργάνωναν επιθέσεις ξυλοκόπησης εναντίον των ομοφυλόφιλων και στην Ισπανία υπάρχει η γνωστή προκατάληψη λόγω της υπέρμετρης προσκόλλησης στις διδαχές του καθολικισμού. Η νομοθετική αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους αυτές ακριβώς τις αντιλήψεις ήθελε να περιορίσει.

Επομένως, τα περί "ανωριμότητας της κοινωνίας" που αναφέρει ο κ. υπουργός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προχωρήσει στη διεύρυνση του συμφώνου, αλλά και σε θέσπιση ερμηνευτικής διάταξης στον Αστικό Κώδικα, στον οποίο να αναφέρεται ότι οι διατάξεις για τον γάμο ισχύουν ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Εξάλλου, η Ελλάδα έχει κληθεί από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να ενσωματώσει τις Αρχές της Yogyakarta, στις οποίες αναφέρεται ότι τα κράτη πρέπει να λάβουν όλα τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα για την πλήρη αναγνώριση των σχέσεων ανάμεσα σε ομόφυλους και την κατάργηση κάθε διάκρισης.

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζομαι η κοινωνία ωρίμασε για το ασφαλιστικό;

Α, ρε υποκρισία. Και ηλιθιότητα εκ μέρους όσων χαίρονται που ο καλός υπουργούλης δεν το απέκλεισε όταν ωριμάσει η κοινωνία να μας αφήσει.

ΒΡΕ ΟΥΣΤ!!!

xomeritis είπε...

Πως αντιδρούμε λοιπόν;

Ανώνυμος είπε...

Κραταω αυτη τη δήλωση για να βάλω απέναντί της μια βίντεο-δήλωση προσεχώς(καλώς εχόντων των πραγμάτων και τον βιντεοεπεξεργαστών), που θα αποδεικνύει ότι η "κοινωνία" είναι ήδη ώριμη κι οι μόνοι ανώριμοι είναι πολιτικοί σαν κι αυτόν που εικονίζεται, που χρησιμοποιούν γενικότητες για να δικαιολογήσουν τη δική τους ατολμία.

hotel iris είπε...

με συνεχείς αγώνες, με ενημέρωση της κοινής γνώμης, ενωμένοι παραμερίζοντας πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες και όχι περιμένοντας μια ολόκληρη χρονιά για την επόμενη γιορτή περηφάνιας.
η ζωή μας είναι ώριμη είναι καιρός να ωριμάσουν και οι δικές τους αποφάσεις!

είναι δυνατόν να με εκνευρίζει κάθε φορά με κάθε καινούργια του δήλωση...μας πόσα βήματα πίσω επιτέλους!

gay super hero είπε...

Γελοίοι πολιτικάντηδες. Ουστ.

Alex A. είπε...

Κάποτε θα θυμόμαστε τον Χατζηγάκη και θα γελάμε...

Ανώνυμος είπε...

Paidia, xairomai poli gia ton dialogo pou epitelous ginete stin Ellada giafto to thema.

Otan eilthe o Simitis stin Oxfordi, kai ton rwtisa gia tin apopsi sou gia tous gay gamous, aneta mou eipai oti tha eitan yper ton dikaiomaton gia gamo kai iothesia........em, den ehei politiko kostos giafton na to pei tora.....

gia na doumai pios tha tolmisei na stathei mazi mas.

kai drepomai gia ton patrioti mou ton Anthimo. O megaliteros (...) pou ehw akousei.

Yannis