4.6.08

ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΤΡΕΛΟ, ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΑΤΗΛΟ...

Image Hosted by ImageShack.us
.
Ενα όνειρο τρελό, όνειρο απαΤΗΛΟ...
Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων είναι γεγονός
Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ, ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΛΙΒΟΥΡΗ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/06/2008)
Κατά την αρχαιότητα η Τήλος ήταν γνωστή για τα αρώματά της και την ποιήτρια Ηριννα. Στη σύγχρονη ιστορία εκτός των άλλων θα μνημονεύεται ως το νησί όπου τελέστηκαν από τον δήμαρχο του νησιού, Τάσο Αλιφέρη, οι δύο πρώτοι πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, της Ευαγγελίας με την Ολγα και του Δημήτρη με τον Θεμιστοκλή, οι οποίοι είχαν φτάσει από την προηγούμενη μέρα στο νησί. Στο πλευρό του δημάρχου, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ο Γιώργος Παπανδρέου με τηλεφώνημά του δήλωσε τη συμπαραστασή του στο δήμαρχο. Για ανθρωποειδή «ζεύγη» κάνει λόγο ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων, ήξεις αφήξεις από τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.
Μάρτυρες στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο στο Μεγάλο Χωριό και ξεκίνησε στις 7.10 χθες το πρωί, ήταν μέλη των Ομοφυλοφιλικών Οργανώσεων, στελέχη του ΣΥΝ και της ΑΚΟΑ, νεολαίος του ΠΑΣΟΚ, δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Εποχή», εκπρόσωπος του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο» και κάτοικοι του νησιού. Η τελετή διήρκεσε όσο διαρκεί ένας πολιτικός γάμος. Τα ζευγάρια δεν φορούσαν την τυπική ενδυμασία γάμου, αλλά τα καθημερινά τους ρούχα. «Αγαπητοί φίλοι, διεκδικούμε να ανήκουμε σε εκείνους τους πολίτες του κόσμου που σκοπός και πράξη της ζωής τους είναι η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πανανθρώπινες αξίες», είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος, ο οποίος τόνισε: «Δεν μας αρκεί να σας ευχηθούμε, απαιτούμε να είστε ευτυχισμένοι». Ο ίδιος διάβασε στα ζευγάρια τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου Φώτη Κωστόπουλου, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο και το Σύνταγμα με την οποία να απαγορεύεται η τέλεση γάμου μεταξύ ομοφύλων» και ότι «δεν απαγορεύεται η σύζευξη δύο προσώπων του ίδιου φύλου».
Ο δήμαρχος και γιατρός του νησιού σε δηλώσεις του αμφισβήτησε την ορθότητα των απόψεων του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως επίσης και τη σκοπιμότητα της παρέμβασής του. «Σχετικά με την από 30-5-2008 επιστολή σας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου διατυπώνετε τις προσωπικές σας νομικές απόψεις που λόγω της θέσεώς σας έχουν όμως χαρακτήρα θεσμικής παρέμβασης... Σαν πολίτης του κόσμου νιώθω την υποχρέωση να συμβάλω για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά σαν Ελληνας έχω το καθήκον να μην αφήσω πια δυνατότητα διασυρμού της πατρίδας».
Ο Πάνος Λάμπρου της «Εποχής» τόνισε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του δημάρχου της Τήλου να τελέσει τους συγκεκριμένους γάμους και να μην υποχωρήσει την τελευταία στιγμή, παρά τις πιέσεις και τις κραυγές των κάθε λογής αντιδραστικών κύκλων και πιστεύουμε ότι και οι υπόλοιποι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρέπει να ακολουθήσουν τη στάση του στο προκείμενο. Η "Εποχή", τέλος, ως οργανικό τμήμα του κινήματος για την κατάργηση των κοινωνικών διακρίσεων και την κατοχύρωση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για όλους και όλες, θα συνεχίσει να μάχεται και να εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη όπου προκύπτει ανάγκη». Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, Γιώργος Οικονόμου, αφού σχημάτισε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του δημάρχου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και σύστησε στο δήμαρχο της Τήλου να μη γίνει ληξιαρχική πράξη γιατί είναι άκυρη.
Δύο από τους πρωταγωνιστές της χθεσινής μέρας μίλησαν στην «Ε».«Η ζωή μου είναι πιο γεμάτη, διότι επιτέλους αναγνωρίστηκε η ύπαρξή μου και η αξιοπρέπειά μου να ζω ισότιμα σε αυτή τη χώρα», λέει η Ευαγγελία Βλάμη, που παντρεύτηκε χθες με τη σύντροφό της, Ολγα- Μαρία Κ. στην ακριτική Τήλο, στον πρώτο για τα ελληνικά δεδομένα γάμο μεταξύ ομοφύλων. «Πέρα από οτιδήποτε άλλο, το βήμα αυτό είναι ένα βήμα ισότητας προς την κατάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χαιρόμαστε που βρέθηκε ένας δήμαρχος και μια τοπική κοινωνία -με τις αναλογίες της βεβαίως- να κάνουν ένα βήμα για να ανοίξουμε τον δρόμο ώστε κάποτε να καταφέρουμε να γίνει η ισότητα πραγματικότητα για όλους. Σήμερα αρχίζει η ελληνική κοινωνία να μιλά διαφορετικά για τις λεσβίες και τους γκέι», δήλωσε η Ευαγγελία Βλάμη.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσαμπρούνης τονίζει: «Είμαι ευτυχισμένος. Ο πολιτικός γάμος που συνήψαμε, παράγει έννομες συνέπειες. Μπορεί στη ζωή μου, επί της ουσίας, να μην αλλάζει κάτι, αφού εξακολουθώ και συζώ με τον σύντροφό μου, ωστόσο έχω πια την αναγνώριση της Πολιτείας γι' αυτή τη σχέση. Αυτή τη στιγμή είμαι παντρεμένος. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό, κοινή φορολογική δήλωση, φοροαπαλλαγές, ευνοϊκούς όρους στα δάνεια, αλλά και τη δυνατότητα να σταθώ στον σύντροφό μου όταν θα έχει ένα πρόβλημα υγείας».
Οι αντιδράσεις
Διχασμένοι είναι οι κάτοικοι του νησιού. Υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν τον δήμαρχο και άλλοι οι οποίοι πιστεύουν ότι θα ζημιωθεί το νησί.Με αφορμή το θέμα τέλεσης πολιτικών γάμων ομόφυλων ζευγαριών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε: «Ο ρόλος των δημάρχων δεν είναι να νομοθετούν, αλλά να εφαρμόζουν χωρίς παρεκκλίσεις τους νόμους της Πολιτείας. Οφείλει επομένως η Πολιτεία να ξεκαθαρίσει το τοπίο είτε θεσμικά είτε ερμηνευτικά. Η σύγχυση δεν ωφελεί κανέναν».
Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) σημειώνει: «Σύμφωνα με το νόμο, ο πολιτικός γάμος είναι απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτισσας και κάθε πολίτη. Εγκριτοι νομικοί γνωμάτευσαν ότι η νομοθεσία που ρυθμίζει τον πολιτικό γάμο στην Ελλάδα δεν αποκλείει τα ζευγάρια του ίδιου φύλου».Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Θεωρούμε ότι υπάρχουν ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων και σεβασμού της διαφορετικότητας, τα οποία σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα είναι κάτι που πραγματικά όλα τα πολιτικά κόμματα υπερασπίζονται. Εμείς λοιπόν στο πρόγραμμά μας αναφερόμαστε στο σύμφωνο συμβίωσης, και λέμε ότι το σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι το οποίο η κυβέρνηση σήμερα αρνείται».
.
Απολύτως νόμιμος, λένε οι νομικοί
Βασ. Χειρδάρης, δικηγόρος
Ο γάμος των ομοφυλόφιλων είναι απολύτως νόμιμος, διότι στηρίζεται στη γραμματική διατύπωση του Αστικού Κώδικα, ο οποίος επιτρέπει τον γάμο στα πρόσωπα χωρίς να εξειδικεύει για ετεροφυλόφιλους ή ομοφυλόφιλους και επομένως ο γάμος τελέστηκε κάτω από όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, αφού τόσο ο νόμος όσο και το Σύνταγμα δεν απαγορεύουν τέτοιου είδους γάμους. Αντίθετα με τη λέξη πρόσωπα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι ομοφυλόφιλοι, δίνεται απευθείας εκ του νόμου το δικαίωμα της σύναψης τέτοιου είδους γάμου. Καμία ερμηνεία δεν μπορεί να καταργήσει ένα δικαίωμα, παρά μόνο να το αυξομειώσει.Κων. Παπαδάκης, σύμβουλος του ΔΣΑΟ γάμος των ομοφύλων δεν αντίκειται σε καμία απαγορευτική διάταξη νόμου. Αντίθετα, η απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφύλων αντίκειται σε σωρεία κοινοτικών και εθνικών διατάξεων, που απαγορεύουν κάθε διάκριση με βάση το φύλο ή τον γενετήσιο προσανατολισμό. Ο ρατσισμός και ο σεξισμός δεν έχουν θέση ούτε στην κοινωνική ούτε στην ιδιωτική ζωή κανενός. Η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος δίκην παιδονόμου επιχειρεί να εμποδίσει την τέλεση γάμων ομοφύλων απειλώντας με κυρώσεις κατά δημάρχων, δεν καταδεικνύει μόνο επίθεση κατά του δικαιώματος στην προσωπικότητα, αλλά συνιστά προφανή υπέρβαση και εκτροπή από τα όρια του θεσμικού του ρόλου. Καλούμε τον νομικό κόσμο της χώρας να υπερασπίσει το δικαίωμα στην ελεύθερη συμβίωση και τον γάμο, ανεξάρτητα από διακρίσεις φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού και να στηρίξουν εκείνους που από αρμόδια θέση το στηρίζουν.
Παρέμβαση

Βίοι παράλληλοι...
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Η εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, για να ασκηθεί ποινική δίωξη στον δήμαρχο Τήλου Αναστάσιο Αλιφέρη, στάλθηκε την ίδια μέρα που ένας άλλος εισαγγελέας, στη γειτονική Τουρκία, απαγόρευε, με απόφασή του, τη λειτουργία της Ενωσης για τα δικαιώματα των Ομοφυλοφίλων στην ευρωπαϊκά αλληθωρίζουσα αυτή χώρα.Ο θόρυβος, δε, που ξέσπασε στην Ελλάδα, για την αμφισβητούμενη συνταγματικά πρωτοβουλία Σανιδά, συνέπεσε με την οργή που εξέφρασε από το Στρασβούργο ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λουίς Μαρία ντε Μπόιτς, για την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου.Η προσβολή των ηθών, που επικαλέστηκε ο Τούρκος εισαγγελέας, για να δικαιολογήσει την απόφαση απαγόρευσης λειτουργίας μιας Ενωσης Ομοφυλοφίλων, εξέπληξε δυσάρεστα τον ντε Μπόιτς που, με δημόσια παρέμβασή του, θέλησε να υπενθυμίσει στην Τουρκία ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει επικυρώσει και η γειτονική χώρα. Αυτό, είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημαίνει ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος, γκέι, λεσβία, μπαϊσέξουαλ ή τρανσέξουαλ, έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι χωρίς διακρίσεις. Ανάλογα ενήμερος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Ευρώπη, ο κουμπάρος των μελλονύμφων, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, δήλωσε ότι αν οι εμπλεκόμενοι διωχθούν ποινικά θα καταφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, όπου και ελπίζει ότι θα δικαιωθούν.Η απαγόρευση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, είτε αυτοί βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία, είναι κάτι που ξέρουν ότι απαγορεύεται και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου που έχει, πολλές φορές, εκδώσει καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος κυβερνήσεων που αποδείχτηκε ότι καταπάτησαν αυτά τα δικαιώματα. Το ζητούμενο είναι αν το ξέρει ο κ. Σανιδάς και ο Τούρκος συνάδελφός του...
.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λύση ανθρώπινη
ΤΟΛΜΗΣΕ ο δήμαρχος της Τήλου κ. Τάσος Αλιφέρης να αγνοήσει προειδοποιήσεις για διώξεις σε βάρος του, να ξεπεράσει προκαταλήψεις και συντηρητικές αντιλήψεις και στο όνομα «κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» να τελέσει τους δύο πρώτους πολιτικούς γάμους μεταξύ ομοφύλων.
ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ αυτή η ενέργεια «νομιμοποίησης» μιας κοινωνικής πραγματικότητας ποικίλες αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι περισσότερες, ωστόσο, είναι θετικές και στηρίζουν την τολμηρή ενέργεια του δημάρχου. Τη στηρίζουν πολιτικά με δηλώσεις τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας. Τη στηρίζουν επίσης οι Νεολαίες των δύο κομμάτων και έμμεσα ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, δηλώνοντας: «Οφείλει η Πολιτεία να ξεκαθαρίσει το τοπίο είτε θεσμικά είτε ερμηνευτικά».
ΝΟΜΙΚΑ στηρίζουν την τέλεση γάμων ομοφύλων οι καθηγητές, του Αστικού Δικαίου και πρώην υπουργός κ. Μιχ. Σταθόπουλος, του Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος και πολλοί νομικοί, σε αντίθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκη, που θεωρεί παράνομη την τέλεση τέτοιων γάμων στην Ελλάδα και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, που απείλησε με ποινικές διώξεις δημάρχους και ληξιάρχους.
ΤΟΝΙΖΕΙ ο κ. Σταθόπουλος, ότι δεν υπάρχει διάπραξη αξιόποινης πράξης από την πλευρά των δημάρχων και υπογραμμίζει: «Δεν χρειάζεται να ποινικοποιούμε τόσο εύκολα όλες τις υποθέσεις».
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ και ο κ. Αλιβιζάτος, ότι «με την απειλή ποινικών διώξεων δεν λύνονται τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα, πολύ περισσότερο όταν τα νομικά στα οποία στηρίζονται οι απειλές αυτές είναι σαθρά».
ΤΙΘΕΤΑΙ, λοιπόν, προς επίλυση από την Πολιτεία ένα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο έχει προ πολλού αντιμετωπιστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, είτε με την αναγνώριση γάμων μεταξύ ομοφύλων (Καναδάς, Βέλγιο, Ολλανδία, Νότιος Αφρική, Ισπανία και τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ) είτε με την αναγνώριση αστικής ένωσης μεταξύ ομοφύλων (Κροατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία και πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ).
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, επομένως, να δοθεί και στην Ελλάδα μια λύση, με ψύχραιμη και προπαντός ανθρώπινη αντιμετώπιση ενός κοινωνικού προβλήματος, που υπάρχει και το γνωρίζουμε. Και ενός ανθρωπίνου δικαιώματος -στην ελευθερία επιλογής και στη διαφορετικότητα- που επίσης γνωρίζουμε. Οφείλουμε, άρα, να το αναγνωρίζουμε.

3 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Από το Ηράκλειο ο Αλέκος Αλαβάνος συνέστησε ηρεμία, με σοβαρότητα και σοφία. «Σε μια εποχή που σφραγίζεται από τον ατομισμό, από τη μοναξιά των ατόμων, πρέπει να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια η οποία δημιουργεί τις δυνατότητες σε δύο άτομα, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να ζήσουν μαζί και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο, με την αναγνώριση της κοινωνίας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε (ΝΕΤ): «Επιθέσεις που γίνονται από υπερσυντηρητικούς κύκλους και εκφράστηκαν μέσω του κ. Σανιδά είναι επιθέσεις που μας γυρνάνε πάρα πολλά χρόνια πίσω». «Διάβασα όμως τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, του κ. Χατζηγάκη, και με έκπληξη είδα ότι ο νόμος που ετοιμάζει τώρα -και αναφέρομαι στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης- προσπαθεί με ρητό τρόπο να απαγορεύσει τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης σε άτομα του ιδίου φύλου, κάτι το οποίο δεν απαγορεύει το Σύνταγμα για τον πολιτικό γάμο, δηλαδή περνάει ένα νομοσχέδιο που είναι ακόμη πιο συντηρητικό. Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτή την αναδίπλωση που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης, τη συντηρητική αναδίπλωση». Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΝ χαιρετίζει και βρίσκεται στο πλάι του δημάρχου Τήλου, ζητώντας «η κίνηση να βρει συμπαραστάτες και μιμητές». «Ο γάμος αυτός έγινε παρά τις απειλές υπερσυντηρητικών κύκλων που εκφράστηκαν μέσω του κ. Σανιδά και αποτελεί μια σημαντική πράξη που ανοίγει δρόμους για την επίτευξη της ισότητας όλων των πολιτών της χώρας», σημειώνει ο ΣΥΝ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγχαίρουν τον δήμαρχο Τήλου, τόσο για το οικολογικό του έργο όσο και για τη γενναία του απόφαση να υπερασπιστεί και στην πράξη τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.«Σήμερα, τονίζουν, φαίνεται σε πολλούς ανθρώπους αδιανόητος ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, αλλά μπορεί να αποδέχονται ως "φυσιολογική" τη βίαιη και εξευτελιστική συμπεριφορά του συζύγου απέναντι στη σύζυγό του. Εξάλλου, πολλά δικαιώματα που σήμερα μοιάζουν αυτονόητα, όπως η εργασία και η εκπαίδευση των γυναικών, η ψήφος στους μαύρους κ.ά., ξεσήκωναν κάποτε θύελλα αντιδράσεων και δεν έγιναν εύκολα αποδεκτά παρά μόνο μετά από πολλούς αγώνες».
Λάβρος ο μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος στο blog του κάνει λόγο για ύπουλο τρόπο ένωσης των ομόφυλων ζευγαριών και «προφητεύει»: «Η Ελλάδα μας εισέρχεται σε περίοδο μαζικής παρακρούσεως! Η Ελλάδα μας μοιάζει να μετατρέπεται σε ένα απέραντο φρενοκομείο! Ζητούνται επειγόντως πρότυπα ζωής! Στα δύο αυτά ανθρωποειδή "ζεύγη", όχι ζευγάρια, τα οποία σήμερα επισημοποίησαν την "ένωσή" τους μπροστά στον κ. δήμαρχο Τήλου αφιερώνω τα παρακάτω λόγια του Αποστόλου Παύλου από την προς Ρωμαίους επιστολή, κεφ. 1 στ. 18- 32. Πάντοτε υπήρχαν τα ελαττώματα αυτά στην ανθρώπινη κοινωνία, αλλά και πάντοτε ήσαν καταδικαστέα ως "παρά φύσιν" αμαρτήματα. Για πρώτη φορά τώρα, προβάλλονται "γυμνή τη κεφαλή" ως Φ Υ Σ Ι Κ Ο Σ - Τ Ρ Ο Π Ο Σ - Ζ Ω Η Σ. Εμπρός λοιπόν ΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΝ "Η ΕΛΛΑΣ" προβάλλει ενώπιόν μας. Χαρείτε το».
Εκ διαμέτρου αντίθετος και ο ΛΑΟΣ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το είδαμε και αυτό. Το επόμενο βήμα είναι να καταργηθεί ως ρατσιστικός ο γάμος ετερόφυλων, ως προϊόν καταπίεσης του ενός φύλου από το άλλο εδώ και 30 αιώνες». *
.
Με απειλές απαντούν Χατζηγάκης και Σανιδάς
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Νέα διπλή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έγινε, χθες, προκειμένου να εμποδίσει, με το φόβητρο των διώξεων εις βάρος όχι μόνο των δημάρχων αλλά και των ληξιαρχών, την τέλεση και άλλων πολιτικών γάμων ομοφύλων, γεγονός που πυροδοτεί τις αντιδράσεις κορυφαίων νομικών.
Ωστόσο, οι δύο πρώτοι πολιτικοί γάμοι που έγιναν στην Τήλο και θεωρούνται από τους Σωτ. Χατζηγάκη και Γ. Σανιδά ως μη γενόμενοι, υπαγορεύουν την ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα από την Πολιτεία, καθώς το δικαίωμα στην ελεύθερη ή την έγγαμη συμβίωση προστατεύεται από το Σύνταγμα. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την τέλεση ομοφύλων γάμων στην Ελλάδα και κάθε τέτοια απόπειρα είναι παράνομη, αποφάνθηκε ο κ. Χατζηγάκης, ενώ ο κ. Σανιδάς με νεότερη εγκύκλιο απειλεί με ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος, τους δημάρχους αλλά και τους ληξίαρχους που θα καταχωρίσουν στα βιβλία του ληξιαρχείου τη σχετική βεβαίωση.
Την πλήρη αντίθεσή τους στη λογική των διώξεων, εκφράζουν στην «Ε» ο πρώην υπουργός Μιχ. Σταθόπουλος και ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος. Δεν υπάρχει διάπραξη αξιόποινης πράξης από την πλευρά των δημάρχων, τονίζει ο κ. Σταθόπουλος, ο οποίος συστήνει στην εισαγγελική Αρχή αντί να ασκεί διώξεις, να καταθέσει αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια ζητώντας να αναγνωριστεί ότι δεν είναι έγκυρος ο γάμος. «Δεν χρειάζεται να ποινικοποιούμε τόσο εύκολα όλες τις υποθέσεις». Ο καθηγητής θεωρεί εσφαλμένη την άποψη ότι η ρύθμιση γάμου ομοφύλων θα ήταν αντισυνταγματική (το έχει υποστηρίξει ο εισαγγελέας Α.Π. Γ. Σανιδάς), αφού «το Σύνταγμα δίνει την προστασία του σε όλα τα πρόσωπα που θέλουν να διαμορφώνουν με τον δικό τους τρόπο την ιδιωτική τους ζωή». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Αλιβιζάτος, ο οποίος επισημαίνει ότι «με την απειλή ποινικών κυρώσεων δεν λύνονται τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα, πολύ περισσότερο όταν τα νομικά στα οποία στηρίζονται οι απειλές αυτές είναι σαθρά». Κατά την άποψη του καθηγητή, η ληξιαρχική πράξη γάμου δεσμεύει τα όργανα της διοίκησης και μέχρι να ακυρωθεί ή να ανακληθεί παράγει έννομα αποτελέσματα. Την ίδια εκτίμηση έχει και η δικηγόρος Ελένη Γκλεγκλε. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας Π. Ζυγούρη, ακόμη και αν καταδικαστεί ο δήμαρχος Τήλου, δεν μπορεί να τεθεί σε αργία ή να εκπέσει του αξιώματος αφού για να συμβεί αυτό, βάσει του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, θα πρέπει να έχει προκαλέσει οικονομική ζημιά στον δήμο.
Αν και η πλειονότητα των νομικών δέχεται ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει σαφώς την τέλεση γάμου ομοφύλων, θεωρεί οπισθοδρόμηση το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επεκτείνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ηδη από το 2005 επιστημονική ομάδα, με υπεύθυνο τον Ν. Αλιβιζάτο, είχε καταρτίσει πλήρες σχέδιο νόμου που κατοχύρωνε την ελεύθερη συμβίωση των ομοφύλων.
Με χθεσινή δήλωσή του, ο κ. Χατζηγάκης επισημαίνει ότι ο νόμος 1250/1982, με τον οποίο καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σαφώς αφορά μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως έχει αποδειχθεί 25 χρόνια τώρα από την πρακτική, τη νομολογία, τις απόψεις επιφανών συνταγματολόγων και άλλων νομικών και όπως σαφώς προκύπτει από τα πρακτικά των συζητήσεων της Βουλής. «Οι απόπειρες τέλεσης πολιτικών γάμων», σημειώνει, «σε ομόφυλα ζευγάρια είναι παράνομες και οι σχετικοί γάμοι ανυπόστατοι». Χαρακτηρίζει αυθαίρετες και πραξικοπηματικές τέτοιες συμπεριφορές, εκτιμώντας ότι κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να επιλύονται με κοινωνική συναίνεση και ωριμότητα. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπληρώνει, «προστατεύονται στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων και δεν υπόκεινται σε επιμέρους αυθαίρετες ερμηνείες».
Στη δεύτερη εγκύκλιό του, ο κ. Σανιδάς αφού υποστηρίζει ότι γάμος μεταξύ προσώπων του αυτού φύλου είναι ανυπόστατος, επικαλούμενος απόψεις των καθηγητών Παπαχρήστου, Μανωλεδάκη, Σπυριδάκη και του εκλιπόντος Κουμάντου, καλεί τους δημάρχους να μην τελούν τέτοιους γάμους και τους ληξίαρχους να μην καταχωρίζουν στα βιβλία τις σχετικές βεβαιώσεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι εισαγγελείς Πρωτοδικών θα ασκούν εις βάρος τους διώξεις τουλάχιστον για παράβαση καθήκοντος.!
«Υπάρχουν και αντιδήμαρχοι. Ούτε καν το συζητάω. Εχω πολλούς φίλους, όμως από μικρός κουβαλάω ορισμένες αξίες», απάντησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε ερώτηση αν ως δήμαρχος θα τελούσε γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ελευθεροτυπία, 4/6/2008

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την πλούσια και πολύπλευρη ενημέρωση και αναμετάδωση του ελληνικού τύπου που κάνεις γύρω απο το θέμα του γάμου ομοφυλόφιλων!
geonurse

gay super hero είπε...

Το απίστευτο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι τα πρωτοφανώς θετικά σχόλια του Τύπου. Επίσης είναι πολύ καλό ότι ξεσκεπάστηκαν επιτέλους όλοι εκείνοι οι κύριοι που τόσον καιρό μας κορόιδευαν προσπαθώντας να περάσουν ένα "μετριοπαθές", "κεντρώο" προφίλ όπως ο κ. Χατζηγάκης και το ΛΑΟΣ.