29.6.08

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΚΥΜΒΑΛΟΝ ΑΛΑΛΑΖΟΝ"

Image Hosted by ImageShack.us
.
Πυρά του κ. Ιερώνυμου εναντίον όσων αρχιερέων μιλούν με σκληρή γλώσσα για μείζονα κοινωνικά θέματα
Η Εκκλησία δεν είναι «κύμβαλον αλαλάζον»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ (ΤΟ ΒΗΜΑ, 25/6/2008)
Oλομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε χθες νωρίς το πρωί στη Σύνοδο της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εναντίον μητροπολιτών που είχαν σπεύσει να μιλήσουν με σκληρή γλώσσα για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και για το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να λειτουργεί ως «κύμβαλον αλαλάζον». Ακόμη χαρακτήρισε εμμέσως τους ίδιους αρχιερείς «δοκησίσοφους», «προχειρολόγους» και «ανυποψίαστους». Μερικές ώρες αργότερα είδε τον Αρχιμανδρίτη κ. Καλλίνικο Δεμενόπουλο , τον οποίο δεν υποστήριζε, να εκλέγεται Μητροπολίτης Παροναξίας και τον Αρχιμανδρίτη κ. Θεόφιλο Μανωλάτο, στον οποίο δεν έδωσε το χρίσμα, να ψηφίζεται Μητροπολίτης Λευκάδος, γεγονός που δείχνει τις συνεργασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της Ιεραρχίας τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του κ. Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.
Ακόμη, η εκλογή βοηθών επισκόπων παραπέμφθηκε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας. Ο ακήρυχτος πόλεμος που σοβούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου έλαβε και επίσημη μορφή. Πυρά δέχθηκαν εμμέσως και άλλοι ιεράρχες, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και ο Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος. Οι τοποθετήσεις των ιεραρχών είτε για τα εθνικά ζητήματα είτε για τον γάμο των ομοφύλων είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος απάντησε με τον πλέον επίσημο τρόπο από το βήμα του ομιλητή της Συνόδου της Ιεραρχίας. Χωρίς να τους κατονομάζει, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για «μεμονωμένες δονκιχωτικές υπερβολές,παρεμβάσεις και αυτονομημένες αγωνιστικές εξάρσεις, όταν μάλιστα δεν είναι σαφές αν αντανακλούν κυρίως ατομικές φιλοδοξίες ή στόχους,και πάντως δεν υπηρετούν εντέλει το καλώς νοούμενο συμφέρον της Εκκλησίας». Οπως πρόσθεσε, με τη συμπεριφορά τους αυτοί οι αρχιερείς συγκαταριθμούν «τις εκκλησιαστικές απόψεις και τοποθετήσεις ανάμεσα στις ποικίλες λαϊκίστικες ή αντιδραστικές απόψειςπου προσφέρουν προς κατανάλωση τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Εκκλησία δεν νομιμοποιείται να λέει κούφια λόγια θορυβώντας ως κύμβαλον αλαλάζον, αλλά οφείλει να έχει λόγο ουσιαστικό, αγαπητικό και σωστικό». Θέλοντας να προσδιορίσει σε ποιους ακριβώς αναφέρεται, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε ότι οι απόψεις αυτές «συχνά διέπονται από προβληματικές θεολογικές απόψεις ή υιοθετούν εκφράσεις και διατυπώσεις οι οποίες εγείρουν νομικά προβλήματα ή διχάζουν τον λαό του Θεού, καλώντας τον να ομαδοποιηθεί γύρω από κάποιους που αυτοπροβάλλονται ως περισσότερο εθνικά ή ηθικά ευαίσθητοι από όλους τους άλλους».
Ο κ. Ανθιμος δεν έδειξε να ενοχλείται από τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου και όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνθηκε όταν ο κ. Ιερώνυμος έδειξε να τον φωτογραφίζει δήλωσε: «Ημουν απαθής, εν ψυχραιμία και ηρεμία. Δεν πρόκειται να αλλάξω σε τίποτε. Είμαι αυτός που είμαι εδώ και 35 χρόνια. Αυτά δεν είναι τίποτε.Εχω ζήσει και χειρότερα».

3 σχόλια:

e-Lawyer είπε...

Τριανταπεντάχρονος μόνον; Φαντάσου τι προκαλεί αυτή η δυσκοιλιότητα...

Ανώνυμος είπε...

O καινούριος αρχιεπίσκοπος δεν κάνει αυτά που έκανε ο Χριστόδουλος και είναι πολύ σωστός.

Gaym boy

Ανώνυμος είπε...

Ολο και πιο συμπαθής μου γίνεται ο Ιερώνυμος, όχι οτι με αφορά η θρησκεία, αλλά πιστεύω οτι ο άνθρωπος έχει αφενός αξιοπρέπεια και συνέπεια που λείπει από πολλούς θερμοκέφαλους ρασοφόρους, αφετέρου έχει σοβαρό πνευματικό φορτίο. Οπότε και απλά ως δημόσιο πρόσωπο αν τον εκλάβουμε, ε! έχει σπάνια χαρίσματα, αν σκεφτεί κανείς τι κυκλοφορεί στην αγορά.. :-)
Παύλος