13.6.08

ΚΥΠΡΟΣ. "ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΕ" Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Άναψε φωτιές η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως
Είναι ζήτημα που gay
Ικανοποίηση από το Κίνημα Ομοφυλοφίλων, κανένα σχόλιο από την Εκκλησία, και επιφυλακτικότητα από βουλευτές, για το θέμα της νομιμοποίησης ομόφυλων ζευγαριών
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ (ΠΟΛΙΤΗΣ - 13/05/2008)
Ως βήμα προς την ορθή κατεύθυνση χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του Κινήματος Απελευθερώσεως Ομοφυλοφίλων, Αλέκος Μοδινός, τις συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, για το θέμα της θεσμικής αναγνώρισης της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.
Ο κ. Μοδινός, σε δηλώσεις του στον «Π», ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως κάποια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει τη συμβίωση ατόμων του ίδιου φύλου. Όπως σημείωσε, «κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο». Εισηγήθηκε όμως, μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή να γίνει σωστή ενημέρωση ώστε να προετοιμαστεί η κοινωνία μας. Ο Α. Μοδινός θεωρεί ότι πολύ πιο σύντομα, το κράτος θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει τα σύμφωνα συμβίωσης και τους «γάμους» Ευρωπαίων πολιτών με πολίτες τρίτων χωρών, επιτρέποντας το δικαίωμα παραμονής τους. Για την Κύπρο, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα είναι κυρίως κοινωνικό και για αυτό θα πρέπει η Πολιτεία και οι άλλοι φορείς, της Εκκλησίας συμπεριλαμβανομένης, να συμβάλουν στην εξάλειψη της ομοφυλοφοβίας.
Υπαρκτό πρόβλημα
Ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Απελευθερώσεως Ομοφυλοφίλων αναφέρει ότι το θέμα της συμβίωσης ζευγαριών του ίδιου φύλου απασχολεί και πολλούς Κύπριους. Όπως μας είπε, ο ίδιος γνωρίζει οκτώ τέτοια ζευγάρια Κυπρίων ανδρών που συμβιώνουν με φοιτητές από ασιατικές χώρες. Με τα σημερινά δεδομένα οι αλλοδαποί αναγκάζονται με τη λήξη της άδειας παραμονής τους, να υποβάλλουν αιτήσεις πολιτικού ασύλου για να παρατείνουν την παραμονή τους στην Κύπρο, αφού η νομοθεσία δεν τους δίνει το δικαίωμα της νόμιμης συμβίωσης. Επίσης, υπάρχουν τουλάχιστον 33 ζευγάρια Κυπρίων, που συμβιώνουν χωρίς όμως αυτή η σχέση να κατοχυρώνεται νομικά. Διατηρούν κοινά σπίτια, κοινά περιουσιακά στοιχεία και κοινούς λογαριασμούς, αλλά δεν υπάρχει καμία νομική υπόσταση της σχέσης αυτής. Αναφορικά με τις σχέσεις ομοφυλοφίλων γυναικών, η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη καθώς δεν δημιουργεί κοινωνική προκατάληψη η συγκατοίκηση δύο γυναικών και γίνεται ευκολότερα αποδεκτή χωρίς ιδιαίτερα σχόλια.
Ο κ. Μοδινός σημείωσε πως μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων αναπτύχθηκαν και σχέσεις μεταξύ του ε/κ ομοφυλόφιλου κινήματος με τη Κίνηση κατά της Ομοφυλοφοβίας που δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα.
Επιφυλάξεις
Ο Πρόεδρος της Επ. Νομικών, Ι. Νικολάου, ανέφερε πως το θέμα του συμφώνου συμβίωσης σε ό,τι αφορά τα ετερόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να συζητηθεί και στην Κύπρο. Για τους ομοφυλόφιλους, σημείωσε, δεν υπάρχει καμία νομική υποχρέωση από την Ε.Ε, αλλά θα μπορούσαν να αναγνωριστούν, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, σχέσεις Ευρωπαίων πολιτών που στις χώρες τους εχει νόμιμη ισχύ η σύμβαση συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ο κ. Νικολάου πάντως ανέφερε πως αργά ή γρήγορα το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση. Ο Πρόεδρος της Επ. Θεσμών Ρ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι τίποτα δεν προαποκλείεται και τίποτα δεν προαποφασίζεται. Όπως σημείωσε, θα γίνει δημόσια συζήτηση για το θέμα και θα κατατεθεούν όλα τα επιχειρήματα πριν ληφθεί απόφαση.

1 σχόλιο:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Είναι που στην Κύπρο χειρίζονται, έξυπνα και αποτελεσματικά, τα αιτήματα άνθρωποι σαν τον Αλέκο Μοδινό. Με πραγματική έγνοια (και προσωπικό πόνο) για όσα καίνε όλους τους ομοφυλόφιλους και όχι με τάσεις αυτοπροβολής και εξυπνακίστηκες δηλώσεις προς άγραν εντυπώσεων μικρής μερίδας και για να προκαλούν τις τατιάνες και τους τηλεθεατές των μεσημεριανάδικων.

Άμποτε και στην Ελλάδα.